2022.02.10 11:03 Lubi Olvasottság: 171x
5

A természet utat tör

Steven Spielberg dinós kalandja közel harminc évvel eredeti bemutatója után is kalandfilmes etalon!

A Michael Crichton világhírű regényéből készült film egy jurakori kalandparkban játszódik, ahol a fosszíliáikból feltámasztott dinoszauruszok jelentik a fő látványosságot. Az őslények elszabadulása után pedig jön a futás és a sikítás.

A természet utat tör

Spielberg filmje a maga korában a számítógépes animáció és a vizuális trükkök úttörőjének számított, amivel a számos Oscar-díj elnyerése mellett a film történetébe is örökre beírta magát. A látványtechnika ugyan sokat fejlődött a kilencvenes évek óta, de a Jurassic Park kulturális hatása még ma is érezhető. Hiszen Spielberg mozija több puszta látványfilmnél.

Éppen úgy csodálkozhatunk rá nézőként a számítógépek által generált dinók technikai bravúrjára, ahogy a filmbeli karakterek is ámulattal élik át a dinók feltámasztásának varázsát. A technika eszközeinek felelőtlen használata viszont mindkét szinten káoszhoz vezethet: a történetben a dinók elszabadulásához, a filmgyártásban pedig a rendelkezésre álló látványtechnikák túlhasználatához, ami a film későbbi folytatásain is tetten érhető.

Az eredeti Jurassic Park viszont még kiválóan képes kamatoztatni a narratíva részévé tett technikai bravúrjait. Spielberg mesterien adagolja a feszültséget, miközben fokozatosan emel a téteken. E mellett pedig kiváló karaktereket is kapunk, akikért érdemes izgulni. A Jurassic Park karakterei a letűnt korok klasszikus kalandhőse, az új korszakban magát is idejétmúlt őskövületnek érző paleontológus, Dr. Grant (Sam Neill), aki klasszikus módszereivel mégis képes rendet tenni a káoszban, és partnere, a csinos szőke, de megmentésre legkevésbé sem szoruló Ellie agilis hősnője. Valamint a közönségkedvenc Dr. Malcolm (Jeff Goldblum), aki egy modern rocksztár és a "modern" feminin jegyek megtestesítőjeként kerül konfliktusba Grant klasszikus férfifigurájával, hogy az ideológiai konfliktus végül az apaság kontextusában határozza meg a valóban hőssé érő kalandort.

Spielberg filmje tehát minden technikai csodája és lélegzetelállító látványeleme mellett a klasszikus kalandfilmek hőseit is képes újradefiniálni, miközben megtartja azok klasszikus társadalmi értékrendjét, így válva örökérvényű darabbá a műfajban!

akció | kaland | katasztrófafilm | sci-fi | thriller

SkyShowtime (2023.02.14.)

John Hammond, a vállalkozó kedvű, excentrikus milliárdos borostyánba zárt dinoszauruszvérből újraalkotja az őslényeket. Mindössze hónapokkal a tervezett megnyitás előtt... több»

5