2022.03.03 19:57 Filmbarbár Olvasottság: <100x
2

Egy kert csodái

Mindig is szerettem azokat a természetfilmeket, amelyek nem távoli tájakra kalauzolnak el, hanem a körülöttünk lévő mindennapi csodákra összpontosítják a figyelmünket. Ezért is tetszett ez a film, számos "ismerőssel" találkozhattam újra. A mi kertünkben is megfordul mindenféle tollas népség: cinke, vörösbegy, veréb, csuszka, feketerigó, csíz, pinty, seregély, fecske, gerle, fakopáncs, rozsdafarkú, és még lehetne sorolni, s néha még gólyák is járkálnak a kertünkön kívül.

A film nagyjából ötven perce ugyanazt mutatja be, amivel alkalomadtán még egy nagyvárosi ember is találkozhat, ha nyitott szemmel jár. A keretes történet egy év eseményeit mutatja be egy városi kert lakóinak szemszögéből, persze főként a madarakra összpontosítva. A tavasz eleji fészekrakástól és családalapítástól kezdve a nehéz téli hónapokig követhetjük nyomon különböző tollas élőlények mindennapi örömeit és bánatait, a túlélésért folytatott állandó küzdelmüket. A film látványos felvételek segítségével mesél az élet és a halál örökös körforgásáról, a helyenként szívszorító, máskor bájos vagy vicces pillanatokról, és néha szinte testközelben érezhetjük ezeket a madarakat. Mindenkinek érdemes megnéznie ezt a filmet, a segítségével megtanulhatjuk értékelni a madarakat (és az egész természetet), aki pedig egyébként is természetbarát, az valószínűleg már csupán ezért is végig fogja ülni a kb. ötven percet.

Egy kert csodái

A kicsik számára is élvezetes lehet ez az alkotás, a természet szeretetére és tisztelésére nevelés egyik jó eszköze az, ha többet tudhatnak meg azokról a madarakról, amelyeket akár minden nap láthatnak. Én szívesen néztem volna tovább is ezt a filmet, teljesen magával ragadott, holott "semmi különleges" sem történt benne, csupán az, amit hétköznapi módon életnek nevezünk. Akár még sorozatot is el tudnék képzelni ebből a történetből, rengeteget lehet mesélni egy kert kisebb-nagyobb csodáiról.

dokumentum

Kék cinegék, pintyek, verebek, feketerigók, fecskék, seregélyek. Közismert madárfajok Közép-Európában. De mennyire ismerjük a városi kertekben és a lakott területeken élő... több»

Rendező: Mario Kreuzer
2