2022.03.22 21:16 Kóborló Olvasottság: <100x
2

Csak egy újabb Péntek 13-klón

Amikor az elmúlt napokban kiválasztottam eme filmet esti szórakoztatásomra, nem gondoltam volna, hogy ekkora csalódásban lesz részem vele kapcsolatban, hisz több olyan tényező is megtalálható volt elöljáróban benne, ami arra sarkalt, hogy szórakoztató másfél órában lesz részem. Ilyen volt többek közt, hogy a 80-as évek slasher felhozatalát gyarapította, vagy hogy a sztorijában erőteljesen hasonlít a Péntek 13 című klasszikusra. Eme két dolog viszont ahhoz maximálisan elegendő volt, hogy az én kíváncsiságomat felkeltse eme film. Sajnos a film nézése közben eme lelkesedésem folyamatosan csökkent, na de lássuk, hogy miért is.

Nem az 1980-as Péntek 13 című film volt az, ami megteremtette a horror műfaján belül a slasher horrorfilmes réteget, de szerintem annak a filmnek köszönhetjük, hogy a legtöbb horrorrajongó megismerhette (és megszerethette). Emiatt pedig nem korholhatjuk a filmkészítőket, hogy gombaszámra elszaporodott azon filmek száma, amik kimondottan sok hasonlóságot tartalmaztak a fentebb említett klasszikussal. Nos, jelen filmünk is egy ilyen alkotás, de sajnos szinte itt minden fontosabb alkotóeleme, kimondottan rosszul lett elkészítve. Maga a történet még nem is, bár mondjuk voltak benne olyan dolgok, amik előtt kissé értelmetlenül álltam, merthogy néhol még egy efféle egyszerűnek nevezhető történetben is képesek voltak a készítők logikai bakikat véteni. Sajnos ez még csupán a kezdet volt, merthogy talán eme apróbb logikai bakik voltak a legkisebb problémák ennél a filmnél. Sokkal kardinálisabb gondjaim voltak a filmbéli karakterekkel. Nos, a slasher horrorokra jellemző karaktereket itt is megkapjuk, csakhogy még az átlagosnak nevezhető slasherekhez képest is sokkal vékonyabbak lettek eme karakterek. Az csupán egy dolog volt eme karaktereknél, hogy tulajdonképpen egyet sem tudtam megkedvelni, de az azért már jelentett valamit, hogy a legtöbb karakter sokkal inkább idegesített benne, merthogy ennyire értelmetlen cselekedetek tömkelegét már rég láttam egy horrorfilmben. Az egyetlen valamire is való filmbéli karakter Madman Marzé volt, és ezt is csupán jóindulatból írom.

Csak egy újabb Péntek 13-klón

Amivel tudták volna eme negatívumokat ellensúlyozni a készítők, az a kreatív elhalálozások és azok kivitelezése lett volna. Nos, e téren sem nagyon jeleskedik a film, és sajnos egyáltalán nem sikerült egy kellő atmoszférát sem megteremteniük a készítőknek a produkciójukhoz. Amivel tudtak volna talán még egy kicsit javítani a dolgokon, az a zenei betétek lehettek volna. Itt talán annyira nem lőttek félre, de ezt sem mondanám annyira emlékezetesnek. Ami talán résznyire megmentette a teljes kudarctól a filmet számomra, az a szokatlannak mondható befejezés, ami azért okozott számomra némi kis vigaszt (avagy meglepetést).

Összegezve: rengeteg úgymond Péntek 13-klón készült el a 80-as évek horrorfilmes felhozatalából, voltak, amik kimondottan jól sikerültek és voltak, amik kimondottan gyengére. Nos, eme film egyértelműen nálam a gyengébb felhozatalba tartozik.

2