2022.04.19 20:39 Kóborló Olvasottság: <100x
1

Rejtély rejtély hátán

Lucio Fulci (1927-1996), akit sok helyen csak a horror pápájának emlegettek (pedig hát eme számomra mélyen tisztelt úriember, készített azért más műfajú filmeket is és nem csak horrorfilmekben csillogtatta meg hatalmas tudását) de azért minden horrorrajongó számára, elsősorban a horrorfilmjeiben betonozta be a nevének az ismeretét. Talán pont emiatt is esett a választásom eme alkotására, ami azért annyira nem ismert (ráadásul még jómagam sem láttam korábban). Na de nézzük hogy milyen is lett az Aenigma című filmje.

Mindig amikor egy olyan Fulci filmet kezdek el nézni, amihez még nem volt szerencsém, titkon mindig abban reménykedek, hogy ismételten megkapom azt a hangulatot, amit az 1979-es Zombi című filmjében kaptam (talán az a személyes kedvenc Fulci filmem), de sajnos a legtöbb esetben inkább, csak egy közepes film érkezik a rendezőtől. Mondjuk azért Fulci közepesre értékelt filmjeiben is rengeteg olyan dolgot szoktam találni, ami miatt bőven az emlékezetesebb darabok közé sorolnám őket majd, idővel később. Ráadásul olyan brutalitással fűszerezte meg eme filmjeit, ami miatt szintén megmaradnak az emlékeimben.

Rejtély rejtély hátán

Nos jelen Fulci jelen filmje, sajnos szinte minden elemében, nem lett és nagy valószínűséggel, nem is lesz, egy emlékezetes darab. Tulajdonképpen már a történetével kapcsolatban is voltak gondjaim, pedig hát általában Fulci filmjei nem a történeteiben szokott a legerősebb lenni (oké, persze vannak azért kivételek ez alól). A film címe Aenigma, amit ha magyarra szeretnénk fordítani, akkor talán a rejtélyként lehetne ezt megemlíteni és ez sajnos szinte igaz az egész történetre. Ezzel persze nem azt írnám, hogy zavarna engem ha egy filmnek a története rejtélyes lenne, hisz az soha nem probléma, de ennél a filmnél tulajdonképpen annyira csűrik-csavarják a történetet, hogy végül semmi nem sül ki igazán belőle. Tulajdonképpen a film nézése során, többször is felmerült bennem a gondolat arról, hogy itt vajon mit is akartak összehozni, de sajnos a legtöbbször csak azt éreztem végül, hogy elég nagy volt a kreatív csőd forgatókönyv szintjén. Továbbá elmaradnak azok a képsorok is a filmből, amik a legtöbb esetben, egyfajta védjegyei szoktak lenni Fulcinak, egy adott produkciójánál. Ráadásként pedig sem a gore, sem pedig a brutalitás terén nem veszi fel a versenyt, a korábbi Fulci filmekkel.

A film költségvetése (mint a későbbi Fulci filmeknél) itt is igencsak alacsony volt és ez elsősorban a trükkök terén érzékelhető. A költségvetéséről csak annyit, hogy annyira alacsony volt, hogy Fulci kénytelen volt nem Olaszországban forgatni a filmjét, hanem átugrott az egész stábbal Jugoszláviába és rengeteg szerepet az ott élő emberekkel töltött fel.

Összegezve egy rejtélyközpontú Fulci filmet kapunk, ami viszont hemzseg a kisebb nagyobb hibáktól és sajnos az ijesztgetésekre szolgáló képsorok is igencsak gyengére sikeredtek. Nem a legrosszabb Fulci film amit láttam, de egy percre sem lesz emlékezetes darab.

52 Aenigma  (1987)

horror | misztikus | romantikus | thriller

Egy lányiskolában egy rossz tréfa következtében egy lány kómába esik. Nem sokkal ezután egy új lány érkezik az intézménybe, és innentől kezdve megszaporodnak a különös... több»

1