2022.04.24 11:46 HEROES OF THE DAY 2 Olvasottság: <100x
1

Gólyák és a bohóckodásaik

A Warner Brothers/ Wag Animation Studiótól sok mesét/filmet láttam, egyik se fogott meg igazán. Se a Scooby-Doo, se a Tom és Jerry, se az ilyesfajta mesefilmek nem tudtak különösebben megérinteni. Inkább az egyszernézős családi filmek mezőnyébe sorolnám őket. Egy pár éve, moziban megnéztem, és akkor nagyon tetszett. Tényleg, akkor nagyon kifújtam a levegőt, hogy nem egy rontott animációs mesét kaptam. Tegnap újra megnéztem. Őszintét, ezúttal elég nagy csalódás volt. Hogy miért? Kifejtem most.

Kezdjük az elején. Szerintem, az egyik pozitívum az első 10-15 percben, hogy eléggé gazdag volt humorban, annak ellenére, hogy nem sok dolog történt, de a humorfaktor kárpótolt ezért. A film további része nem igazán tér ki a humorra, inkább a kaland és az érzelmek a fontosak a maradék időben, de azért akkor is sikerült kacagnom egy párat.

Gólyák és a bohóckodásaik

Nézzük a karaktereket! A két főhős. Szerintem működik köztük a kémia. Tetszett, hogy több hullámon evez a kapcsolatuk, de külön-külön a halálba idegesítők lettek volna. A baba. Hát, nekem sántított egy kicsit a karaktere, számomra nem volt túlságosan kidolgozva se a külseje (főként a lila haja), sem a túlérzékeny belső tulajdonságai. A főnök. Véleményem szerint kaphatott volna több szerepet. Ha az emlékezetem nem csal, egy szuperszonikus jelenetet se tudok felidézni a rövidke szerepéből. A galamb. Neki se volt valami rengeteg szerepe, de nála nem ez volt a baj, hanem az, hogy ő akart lenni az egyik fő "funny-karakter", de úgy éreztem, hogy sok helyen ez inkább a ripacskodásba ment át. A karakterekről ennyi szót szeretnék ejteni.

Most nézzük a Gólyák igazi erős pozitívumát. Az első, valódi pozitívuma a családi szál. Nagyon tetszett a kissrác vágya, hogy a szülei észreveszik őt és a helyzetét. A második dolog, ami nagyon tetszett az a hangulat. Az előzetesnek a felhozatala és az atmoszféra nagyon odaverő volt, és ezt kitűnően vezették át a mesébe. A játékidő is tökéletes volt. Másfél órába nagyon korrektül belezsúfolták az eseményeket. A hitelesebb, pozitív tényeit felsoroltam, ami számomra ténylegesen átjött.

A negatívumok? Mármint, nem a karakterekről (mert azokról elmondtam a privát véleményem), hanem magáról a meséről. A farkasok "építményei". Szerintem itt azért egy kicsit túlzásba mentek a készítők, számomra azok a részek nézhetetlenné váltak, még anno is húztam ennél a filmkockánál a szám. A Gólyák grafikája. A bizonyos "Gólyák" egyáltalán nem viselkedtek úgy, mint az igazi Gólyák! Mármint, egy mesében ez lehetséges, de vártam egy kis utalást erre a cuccra. Minden más madár lehetett volna, főleg számomra sólyom vagy sirály. A végső harc a főnökkel. Kicsit már ott is érződhetett egy kis megbotlás, a semmiért küzdöttek voltaképpen, szóval van még ilyen téren is hova fejlődni. A logikai bukfencek. Felmerült bennem több kérdés is. Pl. hova zuhant a főnök a végén? A galamb miért képzelte magát random helyekre? Hova ment a főnök, mikor mondta, hogy Fióka és Tulipán jönnek hozzájuk? Volt pár kérdés, de még mindig boldogok lehetünk, ha abban a tudatba élünk, hogy egy mesét vetítettek a mozivásznon.

A Gólyák tehát nem egy korszakalkotó mű, de el lehet vele lenni. Tényleg van, ami feszültté tesz benne, de azért szerethető dolgokból sincs hiány. Így, mindent összevetve 6, 5/10-re értékelném.

76 Gólyák  (2016)

animáció | családi | fantasy | kaland | vígjáték

A gólyák egykoron a csecsemőkért feleltek, manapság azonban a nemzetközi internetes óriás, a Cornersotre.com számára szállítanak csomagokat. Junior, a cég legjobb gólyája épp... több»

1