2022.04.26 23:25 Artemisia Olvasottság: 221x
5

Pusztulásra ítélve

Todd Haynes, valós eseményeken alapuló tárgyalótermi drámája rendkívül fontos témát dolgoz fel. Nem csak az emberi tevékenység határtalan környezetpusztítására hívja fel a figyelmet, hanem a jogrendszer félelmetes méreteket öltő hiányosságaira, hovatovább, teljes hatástalanságára is. A közel 25 éve húzódó ügyben ugyanis a mai napig sem született számottevő áttörés.

Todd Haynes hollywoodi sallangoktól mentesen, a rideg valóságra támaszkodva építi fel lassan hömpölygő drámáját. A jól kidolgozott forgatókönyv aprólékosan, közérthetően mutatja be az ügy részleteit, nagy hangsúlyt fektetve a DuPonttal szélmalomharcot folytató Robert Bilottra.

Pusztulásra ítélve

Finomra hangolt érzékenységgel ábrázolja Robertet, a per különböző szakaszaiban. Ahogy a kezdeti szkeptikusságtól eljut a teljes elköteleződésig, ami már a magánéletére, az egészségére, a mentális egyensúlyára, a családi életére is kihatással van. A karaktert pedig a lehető leghitelesebben formálja meg Mark Ruffalo, akiről a színészi kvalitásai mellett, a személyes elhivatottság is sugárzik. Hitelesség tekintetében nem marad el mögötte a Robert Bilott feleségét alakító Anne Hathaway sem. Noha az ő karaktere kevesebb játékidőt kapott, mégis érezhető, hogy mennyi áldozattal és lemondással járt számára az, hogy ennyi időn keresztül támogassa a férjét.

Az egész botrányt kirobbantó, saját igazáért haláláig hősiesen harcoló Wilbur Tennant szerepében, Bill Camp zseniális alakítása felteszi az i-re a pontot. A DuPont mérgezése nyomán eltorzult, önmagát alakító Bucky Bailey hidegrázós cameója pedig kézzelfoghatóvá teszi mindazt a szörnyűséget, amit az emberiség önmaga ellen követ el.

dráma | életrajzi | thriller | történelmi

Robert Bilott sikeres ügyvéd, karrierje során számos pert nyert. Amikor azonban egy gazda kér tőle segítséget, szembesül pályája egyik legnehezebb ügyével. A DuPont hosszú... több»

5