2022.05.08 12:20 Bálint Esti Olvasottság: <100x
0

Végre egy emberi szuperhős

Számomra egy fenomenális élmény volt ez a film. Több szempontból is az egyik legjobb szuperhős filmként könyveltem el, és tűkön ülve várom a folytatást

A film első pár perce után már egyértelművé vált, miért érkeznek a filmre megoszló vélemények és kritikák. Őszinte leszek, sosem olvastam képregényeket, így nem tudom ilyen oldalról véleményezni a filmet.

Végre egy emberi szuperhős

A történet és a karakterek adottak voltak, már-már unalomig ismertek, így azok számára, akik jobban ismerik ezt a világot, volt viszonyítási alap. Nekem ilyen nem nagyon volt. Viszont, ami tisztán lejött a filmből, és nekem kifejezetten imponált, az a karakterek emberszerűsége. Itt a szuperhős nem egy isten. Ha megütöd, fáj neki, ha komolyabban sérül, akkor sem pattan fel egyből, és harcol tovább mintha mi se történt volna. Elfárad, szenved.

Egyszóval a fizikai hatásokra emberként reagál. Ez ritkán jelenik meg ilyen filmekben, és megértem azokat, akiknek pont emiatt megy el a kedvük az egésztől, nekem viszont pont ez hozta meg. Bruce Wayne egy földi ember, ember által elkészített páncéllal, fegyverekkel, eszközökkel. A másik nagyon emberszerű vonás, az emberi érzelmek gyönyörű megjelenítése. Hisz, mint mondtam, ő is ember, az érzései is emberiek, nem tudja őket csak úgy elnyomni, eltűntetni.

A másik, számomra nagyon tetsző dolog, az a karakterfejlődés felvázolása, a szokásos hollywoodi, didaktikus módon, de ez most mellékes. Batman eljut onnan, hogy "I am vengence" oda, hogy "I need to be more. „People need hope". Számomra ez volt az egyik csúcsa a filmnek, ugyanis ilyen tiszta, és szép fejlődést, átmenetet nem nagyon mutatott még be korábbi Batman-film. De túl sok szuperhős film sem. Ez megint csak az emberség és az emberszerűség eklatáns példája.

A film felépített világa, a karakterek, a színészi játék, a cinematográfia számomra csillagos ötös volt. Robert Pattinson ismét megmutatta, hogy igenis zseniális színész. Ehhez nagy segítség volt, hogy viszonylag kevés szövege volt az egész filmben, így érzéseit sokszor mozdulataival, mimikával tudta átadni. Erre még rá is segített a minden helyzetet tökéletesen eltaláló világítás, a felépített környezet, az egész megjelenő hangulat.

Összefoglalva tehát, egy nagyon eltalált film. Egy elejétől a végéig szinte hibátlanul megkomponált alkotás, ajánlom mindenkinek, aki alapvetően nem bírja a szuperhősfilmeket, vagy már unja őket. Új, más, de tökéletes. 5*

79 Batman  (2022)

akció | dráma | krimi | misztikus

Bruce Wayne, "Gotham hercege", a Wayne vállalat örökösének vagyona több milliárdra becsülhető. Az árva fiú történetét mindannyian ismerjük. Bruce képtelen túllépni szülei... több»

0