2022.07.14 11:48 Interfectorem Sabnock Olvasottság: 416x
7

A zene sokkal jobb!

Elvis Presley a popkultúra egyik, ha nem a legismertebb és legikonikusabb alakja. Életútja abszolút méltó arra, hogy megfilmesítsék. Ezt természetesen már meg is tették a múltban, ám ilyen minőségben még nem láthattuk. A rendező az a Baz Luhrmann, aki anno A nagy Gatsby-t hozta el nekünk, így egyértelmű volt, hogy stílusból, zenéből, érzelmekből és látványból nem lesz hiány.

A történet Elvis (Austin Butler – Volt egyszer egy… Hollywood) karrierjének kezdetéhez, magyarul a legelejéhez, ahol bontogatni kezdte szárnyait, és elkezdi megvalósítani az álmait. A sztori elsősorban menedzsere, Tom Parker (Tom Hanks) szemszögéből meséli el a történetet és a Király egész életén át végigkalauzol minket, ami nekem kifejezetten tetszik.

A zene sokkal jobb!

A mozi legnagyobb erénye a gyönyörű és varázslatos látványvilág és az, ahogy a zenéket bemutatja, és használja. Az egész film egy nagy videoklip, némi történettel, lényegi tartalommal megfűszerezve. A rendező kézjegye minden képkockán érezhető. Csakúgy, mint A nagy Gatsby esetében, itt is érződik egyfajta ragacsos giccs és túl édes cukormáz, ám ez az a fajta giccs, ami szükséges és abszolút jól működik.

Persze, valljuk be, azért nem minden esetben.

A film másik nagy erőssége a színészi beleélés és alakítás. Austin Butler kiváló választás volt a szerepre, mind külsőleg, mind a hangjának tónusa szempontjából. Persze, az éneket Elvis szolgáltatja, de a beszédhangját a különböző évtizedeken át nagyon jól lehozta Butler. Ez nagyon komolyan értékelendő teljesítmény. Tom Hanks a pénzhajhász menedzser szerepében szintén hibátlan, mindvégig gyűlöltem, ami nagy szó nálam.

A mozi kicsit talán hosszú lehet egyeseknek - nekem az volt már egy idő után -, de legnagyobb hibája nem ez, hanem az, hogy bár nagyon látványos és élvezhető a film, mint életrajzi mű, nem volt kifejezetten sikeres. Elvis egy nagyon érdekes, titokzatos karakter volt, és ez a film meghagyta ugyanennek, szinte semmi újat, úgymond rejtélyeset nem tudunk meg a Királyról.

Személyiségéből, jelleméből nem kaptunk semmi extrát, és a drámaibb pillanatokból is lehetett volna több, hiszen az életútja bővelkedett ilyen pillanatokból, de mintha ezt valahogy elfelejtették volna.

Pedig az életéhez ez is gyökeresen hozzátartozott.

Az Elvis nem egy hibátlan film, abszolúte nem, de kifejezetten élvezhető, jó hangulatú mozi lett, tűrhető színészi alakításokkal. Austin Butler szerintem be fog húzni egy Oscar-jelölést, ám még a végső sikeren sem lepődnék meg, bár nem tennék rá egy petákot sem. Még hosszú az év, meg kell nézni a teljes felhozatalt a díjszezon előtt. Nagyon jó kis film, de volt már jobb a műfajban, például a Johnny Cash életéből készült, A nyughatatlan című film, amely azért jobban letaglózott a nyersességével és eredetiségével.

Két csillag, mert nagyon hosszú, és így unalmas volt.

Kesudió és extra bubis víz!

Ó, és a kedvenc fotelem.

78 Elvis  (2022)

dráma | életrajzi | zenés

Elvis Presley-t a rajongók egyszerűen csak A királyként említik, a legendás sztár élete és munkássága pedig zenészek generációit inspirálta. Ezúttal pedig egy olyan... több»

7