2022.08.30 08:51 fankbringa Olvasottság: <100x
0

A helység kalapácsa

Az előttem szólók leírták a lényeget, ezt szeretném kiegészíteni.

Ez egy tisztességes szuperhős film lett. Van benne szuperhős, vannak a rajongók, vannak a hős utálói és a hatalommániás gonosz, aki kivételesen nem szuperhős. Ott van a gondolkodásra képtelen tömeg, aki látatlanban is követi a hősét. Minden összetevő benne van a mixben, ahol Stallone a szakács, aki az egészet kifőzte.

A helység kalapácsa

Az elmúlt években egyértelműen szétvált a Marvel és a DC irányzata. A Marvel a látványos csodát, a szupersztárok magával ragadó lendületét hozza, míg a DC a világ, a karakterek és a hősök emberi mivoltát hangsúlyozza. A film inkább a DC világához közelít, ahol egy öregember nyugdíjas éveibe láthatunk bele. Egy öregember, aki bár egészséges, lelkileg megtört és magányos. Nem csoda, hogy összetalálkozik a rajongónkkal, aki szintén magányos. Egy, a világba épp kitekintő fiú, aki vágyik a felnőttek csodás világára. Arra a csodára, amire a filmben egyik felnőtt sem vágyik. Az ő csodájuk az életük, amiben van remény.

A főszereplők személye kiváló választás volt. Stílusban abszolút illenek a szerepükhöz. Nagyon egyszerű eszközökkel, nagyon hatásos jeleneteket képesek elénk varázsolni. Az egész filmet áthatja ez a mesterséges középszerűség, ami miatt olyan filmek ugranak be, mint a Johnny Mnemonic, vagy akár a Watchmen: az őrzők. Amikor a világ nem olyan szép hely, mint a képregényekben és a dolgok nem olyan egyszerűk, mint az iskolában. Ez a fajta drámaiság ad a filmnek egy olyan ívet, ami átlendít a jeleneteken és ott tart a film végéig. A filmben keveredik a titok, a misztikum és a valóság. Ez a keveredés nem álomszerű, mint Alice történetében, inkább ébresztő jellegű, ami nem enged elmerülni a saját álmaink illúziójában és arra tanít, hogy mindenkit megillet a továbblépés lehetősége, mindenkinek a saját döntésén múlik, hogy melyik alagút előtt nézelődik. Az emberek vonzódnak az erős személyiségekhez, akik könnyen tévútra visznek, ahol a filmben szinte minden mellékszereplőt ez befolyásolt. Olyan ez, mint egy társadalmi dráma a titokzatos csuklyás szerzetessel. Hiába mutatja meg az utat, aki nem képes vagy akarja meglátni, azon nem segíthet.

Érdemes végignézni a titokzatos alak két órás útját az ismeretlenségből az ismeretlenségbe. Van, ami örökre eltört és van, ami helyrehozható.

A filmtől nem kell sokat várni. Egy emberközeli film, néhány látványos csihi-puhival.

akció | dráma | fantasy | sci-fi

Húsz évvel ezelőtt egy rejtélyes erejű szuperhősnek nyoma veszett. Egy fiatal srác felkerekedik, hogy kiderítse, vajon életben van-e még... Sylvester Stallone pályafutásának... több»

0