2022.09.02 16:18 Klauka89 Olvasottság: 2790x
2

Lebilincselő

Néhány napja néztem meg a filmet és azóta gondolkozom rajta. Egy szomorú, erős dráma az amit láthatunk. Mivel nagy könyvkedvelő vagyok, ilyen esetekben adaptációk kapcsán, mindig leírom, hogy a könyvben sokkal több információ és érzelem van minden bizonnyal. Vilhelm Moberg, a svéd irodalom egyik legjellegzetesebb alakja! Nos négy könyve van a témában, és csak az egyik a Kivándorlók.

Mindenkinek látni kéne, mert sokan nem tudjuk elképzelni, milyen nehéz lehetett az 1800-as évek derekán ezt a döntést meghozni a filmben és könyvben feldolgozott svéd családnak. Sokan közülünk, elmondhatják magukról vagy azt, hogy jelenleg is külföldön élnek, vagy azt, hogy tettek kint egy próbát. Igenám, de egy olyan világban, ahol van okostelefon, internet és e kettő által rengeteg lehetőség, miként érjük el otthon hagyott családunkat, mégis más fényt vet mindenre, mint akkoriban mikor olyan mély szegénységben éltek az emberek, hogy még írni és olvasni sem tudtak. Sokat gondolkoztam azon, az író vagy Erik Poppe miért szánt ilyen sorsot a családanyának, aztán rájöttem, hogy nem is az a lényeg hogy miben, vagy hogy halt meg Christina.

Lebilincselő

Persze anno a fogamzásgátlás hiánya, az orvostudomány fejletlensége miatt az asszonyt nem tudták megmenteni. De a legfőbb dolog az az, hogy az asszony volt a kapocs a család, főleg az apa, Karl Oscar és Svédország - az ott hagyott otthon között. Az asszony disszidálás után Montánában is főleg az emlékeinek és az emlékeiből élt. Arra nevelte a gyerekeit, hogy ne felejtsék el honnan jöttek és tiszteljék a hazát. Az ő halálával pedig Svédország csak egy messzi Európai ország marad, ahonnan voltaképpen elindultak új életet kezdeni.

dráma | történelmi

Vilhelm Moberg klasszikus regényének epikus filmes adaptációja. A történet szerint Karl Oskar Nilsson és felesége, Kristina Svédország egyik elhagyatott részén igyekeznek... több»

2