2022.09.24 22:09 Tipikus Semmilyen Nézhetetlen Olvasottság: 225x
2

Egyszerűen csak nem jó!

Hiába a regnáló hatalom, ezt a gagyit semmi nem menti meg? Miért? Mert unalmas, és érdektelen az egész! Engedelmetekkel le is írnám a gondolataimat!

A rendező valami Pálinkás Norbert. Brrrrr. Hosszú Katinka nevét még azok is ismerik, akiket teljesen hidegen hagynak a sportok. A 33 éves sportoló 3 olimpiai és számos világ- és Európa-bajnoki arannyal vált a magyar sporttörténelem egyik legismertebb ikonikus alakjává, nem véletlen tehát, hogy pályafutását az eddigi legdrágább magyar dokumentumfilmben szerette volna megörökíteni a Nemzeti Filmintézet. Csak nagyon nem sikerült! A végeredmény egy kissé céltalan 103 perces imázsfilm, amiben Hosszú Katinka mindenféle esendőségét elrejtve meséli el az egyébként elképesztő történetét. Igaz, engem abszolúte nem hat meg!

Egyszerűen csak nem jó!

Archív családi és iskolai felvételek példázzák Katinka korai ambíciót és az úszással való szenvedélyes kapcsolatát, a film végére pedig az összes lencsevégre kapott bukását és sikerét végignézhetjük különböző országok különböző versenyein, ami rettenetesen statikusra, és unalmasra sikerült. Sikerei már a TV képernyőn is hatásosak voltak, és Katinka is jól reflektál emlékeire kezdő úszóként, így ezek összességében működnének is, de nem. Shane Tusup-pal való házasságáról és több éves edző-sportoló kapcsolatukról is egészen bátran beszél a film, még ha csak korábbi felvételekről is ismerjük meg edzéssel töltött közös napjaikat. Ahol azonban gyakran feltűnnek rendezői hiányosságok ( igaz szinte az egész filmben), azok a Hosszú magánéletét érintő szekvenciák, melyek gyakran elkalandoznak, tartalmuk pedig aligha mondható dokumentumfilmbe valónak. Hozzá kell tenni, hogy a Katinka forgatását alaposan megbolygatta a koronavírus járvány, de még ehhez képest is túl gyakran érezhetjük úgy, mintha nem lett volna ötlete az alkotóknak, mivel is kellene kitölteni a játékidő fennmaradó részeit, amit én kitöltöttem igen sűrű ásítozással.

A film vívódása dokumentarista és népszerűsítő jellege között összeszedetlenné , és unalmassá teszi annak tempóját és ívét is, amit nem mindig tudnak elfedni a legendás versenyek képsorai. Minden őszinte pillanatra jut három mesterkélt, és sem a családdal, sem a barátokkal töltött pillanatok nem bírják valódinak és sebezhetőnek mutatni Hosszú Katinkát ebben a filmben. Ez pedig gáz, és kellemetlen!

Hosszú Katinka eredményei vitathatatlanok, múltja kalandos, mégis végtelenül zavarosan lett megfogalmazva, hogy ki is ő valójában? Mindenféle ív nélkül, felszínesen mesél a róla szóló film, ami képtelen “márka” helyett emberként kezelni őt. Hogy ez rendezői vagy produceri melléfogás, ( vagy mindkettő ) illetve hogy mennyire szerencsés egy aktív – habár a film végén visszavonulását sejtető – sportolóról életrajzi filmet forgatni, azon hosszasan lehetne vitatkozni. Az viszont biztos, hogy ilyen hibákat nem szabadott volna véteni, mert azok önkéntelenül is felnagyítódnak egy 560 millió forintos produkcióban, amit a tisztelt kormány költhetett volna értelmes dologra, nem egy ilyen bődületes baromságra!

67 Katinka  (2022)

dokumentum | életrajzi

A dokumentumfilm készítői mindenhová követték Hosszú Katinkát, a magyar úszóbajnokot, aki épp a 2020-as olimpiára készült Tokióba. Hullámhegyek és hullámvölgyek... több»

Rendező: Pálinkás Norbert
Szereplők: Hosszú Katinka
2