2022.10.07 15:02 Kóborló Olvasottság: <100x
1

Álom avagy valóság

Valamikor még gyerekkoromban volt szerencsém ehhez a filmhez és hát sok jelenetére már nem igazán emlékeztem, de az tisztán rémlett, hogy gyerekfejjel kimondottan félelmetes volt számomra. Tulajdonképpen eme kevés emlék miatt szerettem volna már egy jó ideje újranézni és hát a napokban végre erre lehetőségem adódott, de be kell hogy valljam, nagyon középszerűnek találtam a végeredményt.

Miután végre volt szerencsém a filmhez, kissé meglepődtem azon, hogy a 88 Films Slasher Collection-ban, ezt is kiadták blu-ray-en., ugyanis ezt a produkciót jómagam egyáltalán nem tartom slashernek. Bár, kissé meglennék lőve azzal kapcsolatban, hogy ha a horror zsánerén belül, meg kéne határoznom hogy hova is lehetne ezt besorolni. Ugyanis eléggé besorolhatatlan számomra. Az nem kérdés, hogy bőven a horror kategóriában helyezkedik el, hisz igencsak egy vérbő alkotás (amolyan ízlésesen véres), de tulajdonképpen van itt természetfeletti jelenetek, véres elhalálozások és még egy kevéske krimi elemeket is felvonultat. Amolyan igazi egyveleg. Na de nézzük hogy mit is tartogat a nézőjének, a Lidérces álmok című alkotás.

Álom avagy valóság

Kezdeném a történetével, mert az elég érdekes lett. Bizonyára minden horrorrajongó emlékszik a Rémálom az Elm utcában harmadik felvonására, nos jelen filmünk nem kevés hasonlóságot ápol Freddy Krueger harmadik eljövetelével (amit 1987-ben mutattak be, tehát egy évvel ezelőtt a film megjelenése előtt), csakhogy eme produkcióból hiányzik az ikonikus álomgyilkos. Vagyis csupán részben, mert aki látta már a filmet, még e téren is felfedezhet némi hasonlóságokat, a két film közt. Ezen dolgok ismeretében mégsem merném egyértelműen kijelenteni, hogy a film rendezője, Andrew Fleming egyszerűen csak meg akarta volna lovagolni a legendás horrorszériát, ugyanis mint fentebb már említettem, ez a film kissé a krimikre is jellemző tulajdonságokkal rendelkezik és talán ez is az a dolog, ami nálam talán megmentette a film történetét. Merthogy a filmes műfajok folytonos variálása miatt, nem válik unalmassá a látottak, de szerethetővé se. Egyszerűen csak annyit értek el a készítők ezzel, hogy a nézője, nézze az eseményeket és mikor a végére érünk a filmnek, csupán annyival összecsaphatjuk a látottakat, hogy: aha.

Térjünk át a filmbéli karakterekre és az őket alakító szereplőkre. Nekem tetszett hogy a film megpróbált azzal foglalkozni, hogy szépen bemutassa a karaktereket, de ezzel viszont elkövetett egy olyan hibát is, ami egy horrorfilm esetében elég nagy gond, miszerint igencsak sok a filmben az üresjárat, továbbá hogy elég felszínes a film feszültségadagolása. Sajnos a filmbéli szereplők alakítása sem lett olyan, amire azt mondanám hogy emlékezetes marad, amolyan átlagos csupán. Pozitívumként viszont megemlíteném azt, hogy a véres jelenetek kivitelezése a költségvetéséhez képest és a korához képest rendben voltak és a filmben használt maszkokba sem nagyon kötnék bele.

Összegezve a filmet: határozottan érződik rajta egyfajta nosztalgia a 80-as és 90-es évek filmjei iránt, de ez nem annyira számottevő, hogy a közepesnél jobbra értékeljem.

horror | thriller

A Bad Dreams című film történetének középpontjában egy 70-es évek közepén működő szekta áll, melynek egyik spiritiszta szeánszán tűz üt ki és csupán egy lány éli túl.... több»

1