2022.10.28 14:07 Interfectorem Sabnock Olvasottság: <100x
2

Ez trash a javából!

Régen láttam már ennek a nemes műfajnak a „zseniális” alkotásait, így némi örömmel vetettem bele magam a képsorok rejtelmei közé, és faltam a magasröptű dialógusok lényegi mondanivalóját!

Na, nézzük:

Ez trash a javából!

1984.

Ekkor készült el a mindenki által ismert remekmű, a Terminator, amit a későbbiekben követett egy egész jó második, és egy közepes harmadik rész. Az ötlet nagyjából jó volt, és ahogy az ilyenkor lenni szokott, többeket is megihletett a sztori.

1987-ben készült el a kiváló Robotzsaru, aminek semmi köze nincs ugyebár a Terminátorhoz, de valószínűleg annak sikere adta meg a kezdő löketet a készítőknek, hogy valami robotos, gyilkolászós filmet készítsenek. Persze lehet, hogy nem így volt, csak simán vizionálok!

Aztán 1992-ben jött még egy kolosszális film: a Tökéletes katona, melyben két akciósztár, Jean-Claude Van Damme és Dolph Lundgren verte szét egymást, mint halálukból feltámasztott, majd irányított katonák (bár ők nem voltak tipikus robotok). Talán ez utóbbi film volt a legnagyobb hatással Sam Firstenberg rendezőre, aki elkészítette a Kiborg zsaru című filmet, melyet, ha jól emlékszem, a Best Hollywood adott ki jó régen videokazettán. Én első látásra beleszerettem, és mai napig tart a hatása. (Bár utána két napig agyhalott vagyok!)

Mi is a rettenetesen egyszerű sztori?

Egy rendőr testvérpár egyik tagját, Phillipet szigorúan titkos bevetésre küldik, hogy kis csapatával felszámoljanak egy drogkartellt. Azonban a bevetés rosszul sül el, és Phillip egyszer csak nyom nélkül eltűnik. Phillip öccse, Jack (akit nem más alakít, mint a nagy sztár David Bradley) testvére nyomába ered, miközben összefut egy szőke ciklonnal, akivel néha „jól összeillenek” a film során, valamint találkozik egy félig robot-félig ember szerzeménnyel, azaz egy kiborggal. A film 95 perce alatt kiderül, hogy a drog ügyletek mögött Kessel áll (egy újabb híresség: John Rhys-Davies), aki ráadásul a rendőrséget is a markában tarja, sőt, a kifejezetten „szerény” lakhelyén kísérleteket folytat, egy jól felszerelt laboratóriumban, ahol Jack testvérét is robottá alakították.

Ez a film egy remekmű, egy B-kategóriás akció-sci-fi klasszikus. A film „elkövetője”, Sam Firstenberg is igencsak B-kategóriás rendező, akinek olyan klasszikusokat köszönhetünk, mint a Blizz által oly nagyra tartott Amerikai Ninja 1-2, illetve egy raklapnyi „ölős-halós” ninjás filmet, valamint eme remekmű folytatását, a Cyborg zsaru 2-t is. Aki nem vágyik nagy mondanivalóra, vagy CGI-kavalkádra, csak ki szeretne kapcsolódni, vagy éppen dühöngeni másfél órára, annak ajánlom, nézze meg, mert felhőtlen szórakozásban lesz része.

Vagy csak simán elpukkan az agya!

akció | sci-fi

Jack Ryan-hez segélykérő hívás érkezik testvérétől, Phillip-től az egyik Karib-tengeri szigetről. Jack attól tart, hogy Phillip életveszélyben van, ezért a segítségére... több»

2