2022.11.20 13:01 Artemisia Olvasottság: 520x
4

Édes álmok

A Netlfix nagyszabásúnak szánt fantasy filmjéhez egy 117 éves képregényt ( Winsor McCay Litte Nemo in Slumberland című, 1905-ben kiadott művét), amiben beleoltotta Christopher Nolan Eredet-ét, majd megspékelte egy kis Mátrix-os beütéssel, valamint Jason Momoa , Narnia Krónikái Tumnus-át idéző, bohókás faunjával. Ez az Álomország.

A történet szerint Nemo, egy 11 éves kislány, aki apjával éldegél egy világítótoronyban. Az apa (Kyle Chandler) rengeteget mesél Nemo-nak az ifjúkori kalandjairól Álomországban, valamint csibész barátjáról, Flipről. Egy viharos éjszaka azonban Nemo a legszörnyűbb rémálomba csöppen : apja nem tér vissza a tengerről és szeretett otthonát, a világítótornyot is el kell hagyni, hogy nagybátyjával (Chis O'Dowd) éljen. Egy éjszaka pedig különös álomban van része : találkozik Flippel, apja régi barátjával, aki beszél neki a Rémálmok Tengerében lévő varázsgyöngyökről, melyekkel akár az apját is viszont láthatja. A furcs páros pedig elindul a kalandra, melyben mások álmain át vezet az út.

Édes álmok

Francis Lawrence (Legenda vagyok, Éhezők viadala) igyekezett mélységgel megtölteni Nemo háttértörténetét, a gyászfeldolgozást, útkeresést is beleszőni a filmbe, mégis súlytalan, kibontatlan lett a dráma. Van néhány jól sikerült rész, például a világítótorony, mint a belső útkeresés metaforája, de összességében nem lett elég kidolgozott a dráma, pl. Philip és Nemo kapcsolata is teljesen sematikus.

Az Álomországban játszódó jelenetek adnák a film sava-borsát, Nemo és Flip változatos kalandokba keverednek az autós üldözéstől az óriásludak hátán repülésig. A fő húzónév, Jason Momoa el is cipeli a vállán ezeket a jeleneteket, a pimasz és pofátlanul szórakoztató Flip karaktere nagyon passzol hozzá és látszólag a színész is élvezte az alakítást.

A látványelemek néhol nagyon szépek, pl. az első álom forró spanyol partija a pillangó-táncosokkal, de néhol már kevésbé dekoratív, pl. a második álom strukturált városképet, ami mintha tényleg az Eredetet másolná, csak jóval vérszegényebben, néhol pedig olyan otromba a CGI, hogy egyszerűen lefolyik a képernyőről, pl. a tengeren játszódó jelenetek a valóságban és Álomországban egyaránt bántják a szemet, annyira látványos, hogy nem igazi vízen hánykolódik Nemo kis ladikja, ahogy az aránytalan és néha méretét váltogató világítótorony is inkább egy műanyagmakettnek néz ki, mintsem igazi épületnek.

Kiemelkedő alakítások Momoát leszámítva nincsenek, a Nemo-t alakító Marlow Barkley is teljesen felejthető a szerepben.

Francis Lawrence rendezése ezúttal középszerűre sikeredett, és a Netflixnek sem sikerült most sem egy igazán jó fantasyt letenni az asztalra.

családi | fantasy | kaland | sci-fi | vígjáték

Egy fiatal lány felfedez egy titkos térképet Slumberland álomvilágához, és egy különc törvényen kívüli segítségével átutazik az álmokon és elmenekül a rémálmok elől,... több»

4