2023.01.27 14:25 Kóborló Olvasottság: <100x
3

Stephen King novellája alapján

Stephen King mára már nem csak a horrorrajongók körében ismert és egyben elismert író, hanem nyugodtan kijelenthető, hogy talán az egyik legismertebb 20 századi írófejedelem. Regényeit és novelláit világszerte olvassák, és milliók várják az újabb alkotásait. A filmes szakma is korán felfedezte az írásaiban lévő fantáziát, és számos regényét és novelláját filmesítették már meg (van, amit azóta többször is filmre vittek). Jómagam nem olyan rég fedeztem fel jelen filmjét, amit egy rövidke (mindössze 41 oldalas) novellájából készítettek, és ismételten bebizonyosodott számomra, hogy nem feltétlenül szükséges több száz oldalas alapanyagnak lennie ahhoz, hogy egy kimondottan élvezetes King-filmadaptációhoz legyen szerencsénk. Na de lássuk a The Night Flier című filmet.

Azzal kezdeném, hogy jelen filmünknek sikerült kimondottan meglepnie engem, elsősorban a minősége miatt. Ugyanis a film megtekintése előtt azt gondoltam, hogy egy olyan alkotáshoz lesz szerencsém, amit egyből videóra vagy tévére gyártottak, de egy kis utánajárással megtudtam, hogy a készítőknek feltett szándékuk az volt, hogy mozis premiert is kapjon eme alkotás. Ebbe végül a HBO tévétársaság kevert be alaposan, ugyanis még mielőtt sorra kerülhetett volna a mozis bemutatása, az HBO már hónapokkal korábban levetítette a filmrz. Hogy ezt miként és hogy tudta elérni az HBO egy olyan filmnél, aminél a forgalmazó a mozipénztárakat célozta meg, nem tudom, és van egy olyan érzésem hogy ez már örökre rejtély is marad, a lényeg, hogy miután az HBO levetítette, mégis bemutatásra került a mozikban, és hát hatalmas pénzügyi bukta lett a film. Pedig egyes hírek szerint a forgalmazó a New Line Cinema annyira bízott a film sikerében, hogy már el is kezdték a közvetlen folytatásának az előkészítését, ráadásul Julie Entwisle színésznővel már le is szerződtek a folytatásra, és mielőtt megkaphatta volna a végső zöld jelzést a folytatásprojekt, végül mégis elkaszáltak mindent, mondva, hogy a film nem úgy teljesített a mozipénztáraknál. Na de térjünk vissza a filmhez.

Stephen King novellája alapján

A The Night Flier egy ízig-vérig horror, amiből nem igazán spórolták ki a véres jeleneteket. Sőt, nyugodtan kijelenthetjük, hogy talán az egyik legvéresebb King-filmadaptáció, amihez eddig volt szerencsém. Egy másik mindenképp említésre érdemes dolog a filmben, hogy hiába készült mindössze egymillió dollárból, technikailag nem lehet nagyon belekötni, ugyanis amit a film vállal technikailag, azt igencsak szépen teljesíteni is tudta. A maszkok kimondottan jók lettek, ráadásul eléggé kreatívak is.

Maga a története nem rossz, de finoman szólva sem lett túlbonyolítva. Egyszerűen könnyed, gördülékeny a történetvezetése és egyben szórakoztató. A félelemfaktora egyáltalán nincs túl magasra helyezve, de ettől függetlenül mégis sikerült egy hangulatos produkciót összehozniuk. Ami még tovább emelte a film megítélést a szememben, az a színészek kimondottan jól sikerült összeválogatása volt. Ezen színészek közül egyértelműen kiemelkedik Miguel Ferrer (1955-2017) által alakított központi figurája a történetnek, de a többi színész sem volt gyenge vagy középszerű. Számomra az egyedüli kis negatívum ennél a filmnél a történetbéli lezárása, ami azért egy kissé megingott már nálam, de még bőven a fogyasztható kategóriába sorolnám.

Mindent egybevéve nyugodt szívvel merem ajánlani egy megtekintés erejéig ezt a filmet, nem csak a King rajongóknak.

fantasy | horror | misztikus

Egy újságíró egy vámpírszerű gyilkos nyomában van, aki repülőgéppel utazik egyik helyről a másikra. több»

3