2023.02.02 08:56 Artemisia Olvasottság: 637x
4

Szakíts, ha bírsz!

Martin McDonagh-t napjaink egyik legspirituálisabb alkotójának is nevezhetnénk, hiszen műveiben mindig az emberi lélek legmélyebben elfojtott, legsötétebb zugait térképezi fel. Eddigi legsikeresebb munkái, az Erőszakik és a Három óriásplakát Ebbing határában a nyers erőszak és az elemi agresszió határait feszegették. Ezektől a témáktól nem távolodik el legújabb alkotása, az eredetileg színműnek készült A sziget szellemei sem, azonban a fizikai erőszak helyett a lelki és pszichés hadviselést állítja a középpontba, ami egy igazán mellbevágó drámát eredményez.

A történet 1923-ban, egy a külvilágtól szinte teljesen elzárt ír szigeten játszódik, és in medias res kezdéssel csöppenünk az alig száz lelket számláló közösségben éldegélő Pádraic (Collin Farrell) egy napjába, mely ugyanúgy kezdődik, mint máskor. Az egyszerű gondolkodású, állattartással foglalkozó férfi minden délután felkeresi a legjobb barátját, Colmot (Brendan Gleeson), akivel együtt indulnak a helyi közösségi élet egyetlen fórumát jelentő kocsmába. Colm azonban ezúttal nem válaszol a hívására. Pádraic nem érti, mi baja lehet a barátjának. Colm kijelenti, hogy nem akar többé barátkozni vele. Ennek oka pedig egészen költői: Colm ráébredt, hogy élete nagyrészét jelentéktelen dolgokkal töltötte, ezért most minden idejét egy olyan zenemű megkomponálásának szentelné, amiről majd évszázadokig fennmarad a neve, mint Mozarté, noha azt ő maga sem tudja, melyik században élet pontosan Mozart. Pádraicot pedig túl sekélyes, túl lapos és együgyű embernek tartja ahhoz, hogy ezentúl vele lógjon. Pádraic nem fogadja el a magyarázatot, és békülés reményében ostromolni kezdi egykori barátját. Ahogy a két férfi között egyre inkább eszkalálódik a helyzet, úgy ölt egyre bizarrabb és betegesebb formát a konfliktusuk.

Szakíts, ha bírsz!

Egy olyan lelki-mentális hidegháborút folytatnak, ami sötét és ősi ösztönöket, érzelmeket hoz felszínre: Colm nagyra hívatott hegedűművésznek tartja magát, és próbálja úgy beállítani a dolgokat, mintha sikertelenségét egyedül a Pádaickal való barátságának köszönhetné. De látható, hogy a valóság az, hogy Colmból sosem lett volna világhírű hegedűművész, azonban az éppen életközépi válságát élő, középkorú férfi nem akar szembe nézni ezzel a ténnyel, és az összes keserűségét, frusztrációját igyekszik Pádraic nyakába varrni. Ezt jelzi az irracionális öncsonkítás is, amivel saját maga lehetetleníti el az álmát, de legalább ezt Pádraic számlájára írhatja.

Pádraic, bár alapvetően jószándékú ember, megszenvedi az apró közösség jelentette extrém elszigeteltséget. Colm az egyetlen barátja, rajta kívül csak a helyi sheriff enyhén gyengeelméjű fiával, Dominckel (Barry Keoghan), valamint az állataival barátkozhat. A társaság megvonása, az extrém magányosság arra sarkalja, hogy újra és újra felvegye a kesztyűt Colmmal szemben.

Egyikük sem makulátlan jellem, mindkettő önző és kétségbeesett alakok, azonban párharcuk választ ad a film egyik nagy kérdésére, hogy miért is voltak ők évtizedekig barátok: mert a felszín alatt ugyanolyanok. Noha Colm intellektuális felsőbbrendű tartja magát Pádraicnál, valójában ők ketten még ebben a groteszk, ördögi játékban is tökéletes partnerei egymásnak. Mesterien megírt történetről van szó, ami a két egykori barát kálváriáján keresztül mesél a magány torzító hatásáról, az erőszak, az önbántalmazás és a pszichológiai terror természetéről.

Az Erőszakikban már remekelő páros, Collin Farrell és Brendan Gleesen külön-külön is nagybetűs alakításokat nyújtanak, de együtt is ismételten egy nagyszerű párost visznek vászonra, akik tulajdonképpen ugyanattól szenvednek, csak a reakcióik más és más oldalról közelítik meg a problémát. A mellékszerepekben Barry Keoghan és Kerry Condon egyformán brillíroznak, karaktereik kiegészítik Colm és Pádraic figuráit. Egyikük az izolált környezetre a lehető legrosszabb, másikuk pedig a legjobb választ adja.

Martin McDonagh ezúttal is nagyot alkotott, amit a 9 Oscar-jelölés is ékesen bizonyít.

dráma | vígjáték

Pádraic és Colm Írország partjaitól nyugatra eső kis elzárt szigeten élnek. A két férfi hosszú évek óta szoros barátságot ápol, ám kapcsolatuk most zátonyra fut, miután... több»

4