2023.03.03 21:17 Interfectorem Sabnock Olvasottság: <100x
2

Mikor a színészek nem is színészek!

Steinbach Richárd egy teljesen átlagos tinédzser egy Veszprém megyei kis falu egyik lestrapált, és koszos nyomortelepén: zűrös családi háttér, kimaradozás az iskolából, balhék az utcán, kilátástalanság, alkalmi munkák és zavaros jövő. Egy tekintetben azonban teljesen más, mint az átlag: van egy álma, nevezetesen, hogy nagy és híres autóversenyzővé válik.

Vele egyidős, ócska BMW-jén egyelőre nincsenek kerekek, lyukas a motorja is, Ricsinek pedig még csak jogsija sincs, de ez az elsőre semmirekellőnek tűnő srác elképesztő és tanítani való kitartással küzd a céljaiért. És Steinbach Richárd pedig nem egy kitalált karakter, hanem egy valódi ember.

Mikor a színészek nem is színészek!

Hörcher Gábor a Drifter című filmmel egy különleges projektbe vágott bele, amely egy dokumentumfilm és a kelet-európai közegben olyannyira kedvelt szocio-drámák határán mozog.

Bár valódi szereplőket és valódi élethelyzeteket láthatunk, az alkotás dramaturgiája mégis közelebb áll például a doku filmekhez, hiszen néha nem tudjuk, mi is a mondanivaló.

A Drifter figurái észrevehetően nem a kamera felé kommunikálnak, hanem igazi filmes hétköznapi hősökként élik életüket, Hörcher erre pedig egészen játékfilmes megközelítéssel (pl. akár zenés montázsokkal is) játszik rá. A rendező évekre beköltözött Ricsiékhez, hogy ténylegesen is együtt éljen és lélegezzen főhősével, miközben fogalma sem volt arról, milyen történetet tud majd elmesélni, milyen történetet fog kihozni.

Ebből a szempontból pedig egészen döbbenetes, hogy mennyire kerek filmet adott ki a kezéből.

Minimális hátrányai is akadnak azért ennek, zavarba ejtő például, hogy Hörcher végül úgy vágta össze kezdetben három, majd összesen öt évig forgatott művét, mintha néhány kósza hónap alatt játszódna, és így például főszereplőnk egy ponton egy olyan autótól válik meg nagy fájdalommal, amely korábban a filmben fel sem tűnt. A hitelesség ettől azonban nem igazán csorbul, kifejezetten hatásos, amilyen kendőzetlenül Ricsi és édesapja kapcsolatát, az összes örömét és bánatát megnyilvánulni látjuk – nincs az az amatőr vagy profi színész, aki ezt ugyanilyen erővel képes lenne visszaadni.

Ez maga az élet, és annak minden vetülete.

Ettől olyan egyedi és utánozhatatlan.

Jó kis mozi, de csak aki érti, és felfogni bírja a lényegét.

Aki más univerzumokban érzi jól magát, az azonnal álljon háttal, és fogja be a fülét!

60 Drifter  (2014)

dokumentum | dráma | krimi

Egy Bakony-vidéki sváb-roma-magyar gyökerű fiatal fiú története, aki elhatározza, hogy rally versenyző lesz. több»

2