2023.03.05 16:48 Artemisia Olvasottság: 1037x
4

Zuhanás

Gerard Butler neve mára összeforrt a kommersz akciófilmekkel, a színész pedig filmről filmre ugyanazt a nagyvonalakban megírt akcióhőst alakítja. Nincs ez másképp Jean-François Richet filmjével sem. A gép talán annyiban különbözik a szokásos Gerard Butler moziktól, hogy az eddigieknél jóval egyszerűbb, letisztultabb.

A film cselekménye akár egy mondatban is összefoglalható: Gerard Butler gépe lezuhan egy szeparatisták kezén lévő sziget, akik túszul ejtik az utasokat, Butler pedig megment mindenkit. Szögegyenes, faék egyszerűségű filmmel van tehát dolgunk, és jól áll neki, hogy nem is akar többnek látszani. Viszonylag kevés üresjárattal dolgozik és az akció sincs túltolva, sem mennyiségben, sem kivitelezésben. Sőt, a zsánertől kissé szokatlanul földhöz ragadt az akciók nagyrésze. Gerard Butler karaktere egy lelkiismeretes pilóta, aki egyébként jól verekszik, se több, se kevesebb. Nem próbálják egyszemélyes hadseregként eladni, egy alkalommal a Mike Colter által alakított fegyenc segítségére szorul, a mentéshez pedig szakképzett katonák segítségét is igénybe veszi.

Zuhanás

A film pozitívumai közé tartozik a cselekmény gördülékenysége, minimalizmusa, a realista akciók és a 107 perces játékidő, ami hamar elszalad, és még lekötni is képes a nézőt. Negatívumként meg kell említeni a papírmasé mellékszereplőket, pl. A gép személyzete, utasai vagy a szeparatisták között sincs egyetlen emlékezetes karakter sem, akinek legalább a neve megmaradna a stáblista utánig. Aztán ott vannak a papírízű párbeszédek és a logikátlanságok, pontatlanságok, vagy nem éppen izmos operatőri munka, pl. A gép lezuhanása elég otromba látványt nyújt.

Összegezve tehát nem kell semmi kiemelkedőre számítani, mert abszolút feledhető moziról van szó, de egynek azért elmegy.

69 A gép  (2023)

akció | kaland | thriller

Brodie Torrance-t egy kereskedelmi légitársaság legjobb pilótájaként ismerik, aki hősiesen landol viharban megrongálódott repülőgépével egy távoli Fülöp-szigeteki... több»

4