2023.04.19 20:59 Interfectorem Sabnock Olvasottság: 518x
4

Csak óvatosan!

Vannak lélekromboló filmek a palettán.....

Mint például ez a mozi!

Csak óvatosan!

De miről is beszélek? Mi a történet dióhéjban?

A háború sújtotta ország arra kényszeríti az életüket féltő lakosság nagy részét, hogy a legkietlenebb, legsivárabb, kopasz, és szikár síkságon telepedjenek le, ahol csak néhány fa tudott megmaradni a kemény talajba gyökerezve, amelyek szinte az ég felé nyújtott, kiszáradt végtagokkal hiába kapaszkodnak a sötétszürke, állandóan borús, és érzéketlen égboltba, az élet nagyon nem egyszerű!

A pusztaságban szereplő család is így él:

- Salvador (Roberto Alamo) az édesapa, Lucia (Inma Cuesta) az édesanya, Diego (Asier Flores) pedig az egyszem kisfiúk egy koszos, lepukkant, és nyomorúságos kis kunyhóban tengetik mindennapjaikat.....

Majd egyszer a kis Diego az éjszaka közepén arra ébred, hogy az anyja által neki faragott hátborzongató figurák igazi, és "életszagú" rémálmokat okoznak neki, majd ennek hatására leesik az ágyról és összetöri az éjjeliszekrényét.....

De Diego traumája itt még nem ér véget, hiszen az apja arra próbálja kényszeríteni, hogy szeretett nyulai közül egyet kegyetlenül verjen agyon – ez nem is megy neki, a nyuszi természetesen megússza a kivégzést és elrohan..... Ki tudja, meddig éli túl ezt, hiszen A pusztaságban esélyes, hogy rövidesen elpusztul, ahogy erről az anyja is mesél a kisfiúnak!

Ez a kietlen pusztaság annyira gyökértelen, kies, és könyörtelen, hogy az egyszeri nézőben felmerülhet, hogyan tudott itt egyáltalán eddig is megélni ez a család?

Jó persze ez még mind semmi, azokhoz a megpróbáltatásokhoz képest, amelyek még rájuk várnak ezután.....

Rövidesen ugyanis egy csupa eleven sebbel borított, haldokló férfit találnak egy csónakban és itt kezdődnek igazán azok a borzalmak, amelyek egy különös, hátborzongató rémhez kötődnek…

A pusztaság inkább egy művészi, egészen minimalista horrorfilm, amely akár teljes mértékben a hetvenes, nyolcvanas években is elkészülhetett volna, annyira szürke az egész hangulata, képi világa....

Mivel az egész filmben összesen van négy szereplő és igazán csak kettő (az anya és a fia) kapnak jelentősebb szerepet, rendkívül erős színészi játékra volt szükség, hogy a néző teljes figyelmét fenntartsa a film.

A Penelope Cruz-ra igencsak hajazó Inma Cueste és a kisfiú Asier Flores, illetve az idősebb apát alakító Robert Alamo szerencsére tényleg magas szinten brillíroznak......

Különösen igaz ez az gyermekét minden erejével védelmezni próbáló, de egyre jobban megőrülő anya alakítására, akit Inma Cueste zseniálisan, és elképesztően hitelesen alakít.

A másik oldalon a tehetséges gyermekszínész, Asier Flores rendkívül meggyőző a sokszor félénk, Introvertált, az anyját és a nyulait védeni próbáló, érzelmes, de mégis a film vége felé egyre rátermettebb Diego szerepében.

Robert Alamo pedig családapaként hol kicsit zord, kicsit kegyetlen, már-már borzongatóan félelmetes, ugyanakkor a saját démonaitól ő sem tud elszakadni teljesen!

A szereplők terén tehát nincs panasz, még akkor sem, ha nincs is túl sok belőlük.....

Sajnos pszichológiai horror-filmként viszont a zsánerhez képest gyenge!

A pusztaság több okból sem igazán ütős, és jó.....

Egy ilyen kamaradrámaként is tökéletesen felfogható filmnél létfontosságú lett volna az állandó, zsigeri feszültség és a belsőre ható félelemkeltés megfelelő adagolása, de David Casademunt rendező láthatóan ezen a téren már kevésbé jártas.....

A rém „támadásait” (illetve magát a félelmetes lényt) sokszor nem is látjuk, csak annyit, hogy Lucia próbálja különböző irányba vakon lövöldözve távol tartani őt.....

Ilyenkor nehéz eldönteni, hogy csak a technikai lehetőségek miatt, a vélhetően szűk büdzsé okán, vagy éppen teljesen más okokból történik mindez?

Ráadásul elég sok ilyen jelenet van, és ettől kicsit repetitívvé is válik a film. Feszültség, félelem tehát nincs, vagy csak gyér, és kevés, a kulcsszó a nyomasztás, és a "nehézlélegzés!"

A pusztaság-ot leginkább, és ténylegesen csak azoknak tudnám ajánlani, akik szeretik a klasszikus, európai "komorabb tónusú" művészfilmeket, illetve művész(ieskedő ) horrorfilmeket.

A színészi alakítások tényleg elsőrangúak, viszont ugyanezt a rendezésről, és feszültségteremtésről és a félelemkeltésről már nem igazán lehet elmondani. Igazán nyomasztó pszichológiai dráma/horror ez az érdekes film, bár igazi horrornak a "rém" ellenére sem merném teljes mellszélességgel nevezni!

Nekem bejött, de nem mindenkinek ajánlanám!



dráma | horror

Egy család elvonultan él a társadalomtól, viszont nyugalmukat megzavarja egy félelmetes teremtmény, ami félelemmel táplálkozik és próbára teszi a kötelékeket, amelyek... több»

4