2023.05.25 17:29 Emmersson Olvasottság: 199x
2

Skandináv Terminátor

Szűk másfél óra akció, de elrepül, mint a nyári szünet. Egyszemélyes halálosztag főhősünk, akibe belekötnek a visszavonuló nácik, akik ezzel életük legnagyobb és egyben utolsó hibáját követik el. Aatami Korpi (Jorma Tommila) egy legenda, ő halhatatlan, vagy másképpen mondva: nem hajlandó meghalni. Nincsen már senkije, elvonul Lappföldre aranyat keresni.

És talál, rengeteg aranyra lel. E szerencse hozza rá a bajt is. A történet egyszerű. Az aranyat Korpi a bankba vinné, de összefut a nácikkal, akik azt elveszik tőle.

Skandináv Terminátor

Ő pedig ebbe nem törődik bele, mindent megtesz, hogy visszaszerezze. Epizódokra osztva láthatjuk, mire képes egy látszatra öreg ember. Kiderül, nem minden az erő, talán többet nyom a latban a tapasztalat. Ötletes összecsapások követik egymás. Ahogyan haladunk előre időben, egyre több Korpi sérülése, egyre több a náci hulla és egyre inkább a Marvel univerzumában érezzük magunkat. A sci-fi határát súrolja, néhol át is lépi az, amiket túlél az öreg. Kezdve azzal, hogy aknára lép a lova, majd többször meglövik és fel is akasztják, végül felkapaszkodik egy oldalkocsis motorról egy felszálló repülőgépre, amit a mindig nála lévő csákánnyal konzervdobozként nyit fel. A gépen összeveri a náci tiszt, de olyan brutálisan, hogy abból ember nem állhat fel. De ő Korpi, a halhatatlan! Ezután a sebesült pilóta is meghal, így lezuhan a repülő. Persze lápos területre érkezik, hogy tompítsák a helyzet irrealitását és a landolást. Főhősünk végül bejut a városba, hogy beváltsa aranyát bankjegyekre. Ekkor szólal meg először. Néma játéka még erősebbé és félelmetesebbé teszi a karaktert. Persze a másik főszereplőt (Aksel Hennie) se hagyjuk szó nélkül, hiszen a kapzsi tisztet remekül hozza. Mondhatjuk, hogy a film már szinte önmaga paródiája, de ezzel nem kell foglalkoznunk. Nem egy moziban találunk elképesztő jeleneteket a Mission Impossible sorozattól a Halálos iramban saga bármely epizódjáig. És Micimackó sem létezett. Nem kiemelkedő alkotás, ám korántsem átlagos. Ajánlom.

akció | háborús

A sisu finn szó. Azt jelenti, hogy nem az a lényeg, ki milyen erős, hanem az, hogy nem szabad feladni. Aki nagyon akar valamit, az nem hal meg. Nem azért mert halhatatlan, hanem mert nem... több»

2