2023.06.02 16:18 Kóborló Olvasottság: 212x
4

Ördögűző tanítványok

Általában az adott év utolsó heteiben mindig készítek magamnak egy kis összeállítás azon horrorfilmekről, amelyek valamilyen okból kifolyólag felkeltették a kíváncsiságomat, és már csak a következő évben kerülnek majd bemutatásra. A Daniel Stamm rendezésében 2021-ben készített Démoni fény című alkotás is így kerülhetett fel a 2022-ben legjobban várt horrorfilmjeim listájára, bár a sors kiszámíthatatlansága miatt végül nem sikerült a tavalyi évben moziban megtekintenem ezt a produkciót (és lehet, hogy ennek most végül örülhetek is, merthogy finoman szólva sem nyerte el a tetszésemet a film), így végül csak most tudtam pótolni eme elmaradásomat. Lássuk hát, hogy milyen is lett a Démoni fény című film.

Sajnos a Démoni fény című alkotás egyáltalán nem lett egy jó film, pedig – mint oly sok hasonszőrű produkciónál – itt is megvolt elöljáróban a potencia benne, amit végül nem sikerült kellőképpen jól kivitelezni. Elöljáróban az első dolog, ami megfogott a film tartalmával kapcsolatban, az a története volt. Tetszett, hogy nem egy sokadjára elkészített, átlagos ördögűzős történetet akart bemutatni a forgatókönyvíró, Robert Zappia, hanem valami ritkábban prezentáltat. Oké, ebben azért volt némi kockázat, hiszen, mint említettem, nem a sablonokként használt ördögűzős történet köszönt vissza a film előzetese alapján, hanem egy merőben más megközelítése annak, ezért is bosszant engem annyira az, hogy nem sikerült jóra ez a film.

Ördögűző tanítványok

Az első negatívumom a filmmel kapcsolatban maga a félelemkeltés kivitelezése. Értékeltem, hogy a legtöbb félelmetesnek szánt jelenetet nem úgy képzelték el a készítők, hogy teli rakják mindenféle jumpscare-rel a filmet (oké, azért pár így sem maradhatott ki belőle), hanem megpróbáltak egyfajta félelmetes atmoszférát építeni a történet köré, ráadásul ehhez még több jelenetben drámai töltet is megpróbáltak hozzáadni. Nagy kár, hogy mindez így hajszálvékony lett végül, ugyanis egy horrorrajongónak mindezek a fél fogára sem elegendőek, ráadásul pedig a drámai elemek sem lettek annyira zsigerig hatolók. Ha jól emlékszem, valószínűleg egyetlen egy olyan jelenetet sikerült elkészíteniük a filmhez, ami emlékezetes fog számomra maradni (a szemben lévő hajszál), sajnos a többi félelmetesnek szánt jelenet nem túl sok újdonsággal szolgált végül.

A másik negatívumom a filmmel kapcsolatban a technikai kivitelezésekben található. Bár nem mondanám, hogy rosszak lennének a trükkök, sokkal inkább valahol a gyenge és a középszerűség tartományában ingadoztak, de a legbántóbb ebben, hogy ezeket sem sikerültek elég félelmetesre megalkotniuk és így egy percre sem lettek hatásosak. Továbbá egy efféle filmnél szinte elengedhetetlen, hogy legalább egy kicsit legyenek a zenei aláfestések hangulatosak, de Nathan Barr zeneszerző itt igazán csalódáskeltően teljesített, merthogy már most nem tudnék felidézni eme munkájából bármit is. Tehát ezáltal nyugodtan kijelenthettem, hogy e téren is alul teljesített a film. Úgy vettem észre, hogy a filmet a legtöbb helyen a színészi alakítások miatt marasztalták igencsak el, érdekes, hogy számomra talán ez volt a legkevésbé szembetűnő, bár megértem azokat is, akik ezt róják fel az egyik legnagyobb negatívumaként a filmnek, de számomra ez még bőven az elfogadható tartományba tartozott.

Továbbá sajnos a film bántóan kiszámítható volt számomra, és talán emiatt is csúszott ki a három csillagos tartományból nálam, ráadásul mindezt tetézte még a befejezése is.

Kár érte, mert szerintem ebben azért több volt, sokkal több!

horror | thriller

A mindössze 25 éves Ann nővér szent meggyőződéssel végzi hivatását, a nő ugyanis hisz abban, hogy ő maga ördögűzőként tehet a legtöbbet mások üdvéért. Ez azonban... több»

4