2023.06.13 19:11 Interfectorem Sabnock Olvasottság: <100x
2

Nagyon ütős darab

Na, akkor lássuk!

Még akár kicsit sértődöttek is lehetnénk, hogy egy kiválóan sikerült horrorfilm ezúttal a szomszédos Romániában készült.

Nagyon ütős darab

És nem pedig nálunk, ám be kell érnünk olyan remekbeszabott művekkel, mint mondjuk a Midsommar vagy a Severance, ami egy sci-fi sorozat.

Éppen utóbbival egy évben, vagyis 2006-ban került bemutatásra ez a francia-román közös produkció, amely az Ils/Them címet kapta, és mindmáig az egyszerűségében rejlő nagyszerűsége miatt az egyik legjobb single location, illetve home invasion horrornak tartják.

Történetünk a nem éppen festői Bukarest mellett kezdődik, ahol egy anyát és lányát baleset éri, majd az autójukból kiszállva eltűnnek.

A felvezetés hosszú ideig meg kellett, hogy adja ezután az alaphangot, hiszen a 73 perces játékidőnek relatíve a késői szakaszában, körülbelül 30 percet követően látunk ismét horrorra emlékeztető, kiváló momentumokat.

Snitt.

Román földre költöző hőseink, Clementine (Olivia Bonamy) és Lucas (Michaël Cohen) békés éjszakája egyhamar véget ér, amikor rájönnek, hogy nincsenek egyedül idilli, békés otthonukban.

Innentől pedig nincs megállás, meg is kezdődik a szokásos, home invasion filmekre jellemző hajsza, illetve fejvesztett menekülés.

Kezdjük a film elején található felirattal, azt ugyanis rögtön lehetne cáfolni.

Bár kétségtelenül hangos felütést ad a cselekmény fényében a „megtörtént eseten alapul” felirat, ennek valójában sajnos semmilyen háttere vagy realitása sincsen, legalábbis nem tudunk meg róla semmit.

Olvasni olyan dezinformációkat, melyek szerint egy ausztriai házaspárt az évezred elején Csehországban tinédzserek öltek meg, ám ez azért csak távolról szolgálhat az Ils/Them alapjául.

A botrányszag viszont így sem kerülte el David Moreau filmjét, hiszen Romániában hangos felzúdulás és kisebb sajtóhisztéria is követte a bemutatót, igazságtalan idegengyűlölettel és rasszizmussal vádolva, teljesen alaptalanul, a francia alkotókat.

David Moreau és Xavier Palud, no meg az operatőr, Axel Cosnefroy nem ilyen szándékkal készítették a filmet.

Ezzel a részével kár is foglalkozni igazán, hiszen egyáltalán nem akarják arcunkba tolni sem azt, hogy mondjuk romák vagy feketék a film gonosztevői, sem pedig azt, hogy Románia olyan rossz hely lenne, amely negatív országimázs mondjuk a Motel részei kapcsán már masszívan körüllengte a franchise-t és vele együtt Szlovákiát.

Sok horror kapcsán mondhatjuk el, hogy nagyszerűsége valóban abban rejlik, hogy semmi extrát nem szeretne, nem akar túl látványos, mélyenszántó, trash, gore, exploitation vagy csak sokkoló lenni, ez pedig itt is hatványozottan igaz – szimplán csak kapunk hetven percet, hogy megéljük azt, ami az átlagemberekkel is bármikor előfordulhat. Az Ils forgatása mindössze harminc napig tartott, viszont a végeredmény szerintem magáért beszél.

Nem árt továbbá megemlíteni, hogy noha amennyiben mondjuk láttuk az Eden Lake-et és láttuk a Strangers első részét, akkor már láttuk gyakorlatilag az Ilst is, hiába hogy a francia film két évvel megelőzte a brit, valamint az amerikai darabot, így arról nem beszélhetünk, hogy a franciák koppintottak volna bármit is, mert nem lehet jogos a felvetés.

Konklúzió:

Az Ils/Them egy rendkívül egyszerű, de nagyszerű, szokványos és megszokott home invasion darab, amely hathat éppen kissé sablonosként, ám azt magas minőségben teszi.

Még az a különösen beteg környezete sincs meg, mint az átlag francia hentelős és vérbő horrorfilmeknek, mint mondjuk a Magasfeszültség címűnek, vagy a Mártíroknak.

A záró képsorok szenzációsak, a hangulat és az atmoszféra pedig bőségesen megteszi, amit kell. Az ijedezés garantált.

Ilona (Adriana Mocca) és Sandra (Olivia Bonamy) pedig nagyon keményen tolták.

Mindenképpen jó szívvel ajánlott darab.

Aztán pedig a (nem túl) nyugodt alvás garantált.

73 Ils  (2006)

horror | thriller

Egy vidéken, az erdő mellett élő fiatal pár éjszaka arra ébred, hogy valaki bejutott a házukba. Furcsa hangokat, motoszkálásokat hallanak, az autójuk eltűnik, a pszichológiai... több»

2