2023.06.19 02:26 MrFahrenheit Olvasottság: 287x
2

Boldog apák napját!

A Netflix apák napja hétvégére időzítette új premierjét. Ebben a részben megkerül a "család", ami a szemünk előtt hullik darabokra.

Összehasonlítva a kasszasiker akciófilmekkel, itt többet kapunk. Nyíltan beszél a film a családi erőszakról, és láthatjuk a "makacs nagyfiú" archetípus mellett azt a mindennapi identitásválságot, amit egy gyámügyben érintett gyermek átél. Tyler Rake olyan apakarakter, aki magányos farkas helyett csapatjátékos, de tulajdonképpen új családja kárára rendezi egybe a régi darabjait.

Boldog apák napját!

A Netflix-faktor a film elején - stílusosan - asszonyverőben megismert (és búcsúztatott) testvér apa-gonoszon túl apák napja alkalmából elhozza nekünk a hallássérült főgonosz báty megalkotóját, apukájukat.

Tyler, mint a család elit-gyámügyese a Rock-Statham börtönszökést megszégyenítő módon egy tűzrőlpattant gyévuskával tör ki abból a grúz börtönből, amiből az államfő se jutott ki élve. Az első részből ismert "vágásmentes" képtechnika itt is jó szolgálatot tesz a menekülés közben,

Bár az első rész cliffhangerét, a medencés jelenetetnél álló Tylert itt lélegeztetőn, kómában találjuk meg, korrekt képet kapumk a rehabilitációról. Még akkor is, ha a kimenekítő Tyler Rake újjászületéséhez az emirátusoki "zacsi" után gyorsított tempóban kell egy osztrák, alpoki anyaméhben fejlődni. Itt megismerhetjük a favágó Chris Hemsworth edzéstervet.

Ezek megmosolyogtató dolgok, de korrekt módon egy poszt-szovjet országból nem helikopterrel vagy repülőn menekül el a főhős, hanem vasúton. Szemben az első résszel, ahol a ballisztikus arcmaszkok tényleg védték a viselőt a kis kaliberektől, itt végig hektikus a "melyik golyó mit visz át" kérdés.

Ugyanakkor a rendőrségi reakció nagyon realisztikus, amerikai valós "active shooter" forgatókönyvet láthatunk. Netflixhez képest viszont, már-már sértően odaszúr Európának ezzel, a terrortámadásokra nagyon hajazó vonallal.

Precízen elvarrva a szálakat, a vezérürüt is megalázza a rendezés azzal, hogy saját családjának utolsó tagjával, az áruló makacs nagyfiú mögé bújva menekül [Braga] a templomba. Tyler viszont a 2. rész végére feloldozást nyer volt feleségétől egy szakítás keretében. Ebben a részben nem jut annyi idő moralizálni, de Ausztria börtöneiben Nik és Tyler a harmadik részig átgondolhatja tetteit.

akció | thriller

A Netflix égisze alatt 2020-ban debütált Tyler Rake: A kimenekítés őrült és eszeméletlenül pörgős akciójával azonnal közönségsikerré vált. Chris Hemsworth visszatér... több»

2