2023.07.22 11:48 hemish Olvasottság: 105x
1

Dr. Hari Seldon

Ezt a sorozatot egyedül Jared Harris miatt kezdtem el nézni. Nagyon bírtam a játékát már A rejtély (Fringe) sorozatban is, és a Csernobilban is megvett kilóra. Az Alapítványban is az egyik főszereplő karakterébe bújt, és amikor őt látom, akkor nem unatkozom.

A Day császárt alakító Lee Pace mint színész nekem végtelenül unszimpatikus, de már a Hobbitban is az volt. Baltával faragott arcán nem sok érzelmet tud megjeleníteni, ha mégis, akkor azok a negatív, sokkoló érzelmek. A színész szerintem elég magas lehet, a teste arányaiban nagyon tetszetős. A Császár Maiden bolygón tett látogatása és zarándokútja engem valamiért a Bibliára és Jézusra emlékeztetett nyomokban.

Dr. Hari Seldon

***SPOILER***

A zarándokút végén lévő megmártózást és látomásról szóló beszámolót sem hittem el neki – nekem a koponya összezúzása erősebb volt, mint a másik zarándok felé mutott együttérzésféleség. A kegyetlenséget nagyon jól meg tudja jeleníteni a színész, de más érzelmet ebben a sorozatban nem igazán, szerintem. Persze olvastam róla, hogy tehetséges színész és sok nagyívű filmben játszott már. Ebben a sorozatban valamiért nekem csak az maradt meg belőle, hogy a kegyetlen Day császár, és ennyi.

Amúgy ezt a Géndinasztiaféle dolgot nem értem (még nem olvastam a könyveket), úgy tudom, ezt csak a sorozatra találták ki. Ha az állandóságra és a változatlanságra törekszel, abban hol a fejlődés?

Ha mindent ugyanúgy csinálsz évszázadokon keresztül, miért várod a fejlődést? Abból csakis hanyatlás lehet, ez törvényszerű.

Amúgy a gondolatok és filozófiai tézisek nekem nagyon tetszettek. Az alapötlet, hogy matematikával leírható a fejlődés iránya, valószínűsége és hatása, nekem nagyon izgalmas felvetés.

A színészek közül a Salvor Hardint alakító színésznő és a Hugót alakító thespisi kalóz tetszett a legjobban. Mindkettőjükre szívesen gondolok vissza. Az arkóniai fővadásznő is remek alakítást nyújtott, jó volt a kémia közte és Hardin között. A Gaal Dornickot alakító színésznő engem idegesített, de nem tudom miért. Nem győzött meg, nem volt szimpatikus. Kicsit olyan érzést keltett bennem, mintha ellentétes utasításokat kapott volna arról, hogyan formálja meg ezt a karaktert.

Meg fogom nézni a második évadot is, de túl nagy elvárásaim nincsenek.

dráma | sci-fi

Isaac Asimov klasszikus regényfolyama nyomán. Egy tudósokból álló csoport egy új társadalmat készül létrehozni, miután sikerült megjósolni a Galaktikus Birodalom összeomlását. több»

1