2023.08.01 00:23 Ahoj poplacsek Olvasottság: <100x
0

Francia mércével kissé béna

A franciáktól azt szoktam meg, hogy magától értetődő könnyedséggel dobnak össze kis vígjátékokat barátságról, ilyesmikről. Ez most nem ment olyan jól, néha kínosnak tűnt a szájbarágás és az esetlenség, ami folyamatosan, végig jelen volt a film során. Néha úgy éreztem, mintha egy fekete-fehér munkavédelmi oktatófilmet láttam volna az 1980-as évekből, csak most barátság témakörre átírva. Azt a fajta oktatófilmet, amiben bemutatnak egy dramatizált jelenetet, miközben a narrátor elmondja, hogy Sándor ittasan ment dolgozni, ezért baleset érte az esztergapadnál.

És a következő vágásnál látjuk Sándort, ahogy kötözik a kezét az ambulancián. Csak itt nem Sándor van, hanem Francois, és nem ittasan esztergál, hanem fogalmatlanul barátkozik. És akkor látjuk Francois-t főni a saját levében. Aztán végül csak megjellemfejlődi szegény Francois azt, amit meg kell neki.

Francia mércével kissé béna

Egyem a szívét, na. De nem izgulunk emiatt, mert előre tudtuk, hogy ez lesz, tök kiszámítható minden az égvilágon. Bár a taxis (Dany Boon) motivációja nem derült ki számomra, az, hogy neki miért kellett ez a kapcsolat. Na mindegy. Poénokat se tartalmazott a film, 3-4-szer elmosolyodtam talán, de már tökre nem emlékszem, hogy min, és hogy volt-e rá okom. Valószínűleg nem, csak nagyon akartam élvezni, ha már az időmet belefeccöltem. Annyira volt izgalmas és érdekfeszítő az egész, mint egy vízállásjelentés a Kossuth vagy Petőfi Rádióban (ki tudja melyikben, ki emlékszik arra, és azt se tudom, létezik-e még olyan). Úgyhogy ezt számításba véve kifejezetten nagyvonalúnak érzem a 2 csillagot. Mindezektől függetlenül, ha valaki mégis úgy dönt, hogy megnézi, nem fogja rohadtul bánni, egynek jó lesz még így is, még mindig magasan jobb, mint egy csomó minden más, például a Netflix-filmek háromnegyede, vagy egy Hallmark vígjáték.

vígjáték

Francois sikeres műkereskedő Párizsban, akinek (majdnem) mindene megvan, hisz a bolt jól megy, a párja szereti, a lakása gazdagságot sugall. Amije pedig nincs meg, azt többnyire... több»

0