2023.08.13 13:18 Artemisia Olvasottság: 1184x
3

Sivatagi hajsza

Gerard Butler idén már megmentette egy repülőgép utasait a szeparatistáktól A gép című akciófilmjében, most pedig lelepleződött CIA-ügynökként menekül Irán és Afganisztán sivatagain át Kandahár felé, mely az egyetlen esélye arra, hogy épségben elhagyja a Közel-Keletet, miközben iráni gárdisták, afgán tábibok, pakisztáni hírszerzők és nagyjából mindenki is a fejét akarja.

A film érdekessége, hogy a forgatókönyvét egy valódi katonai hírszerző, Mithell LaFortune írta, aki 2013-ban, a Snowden-botrány kirobbanásának idején teljesített szolgálatot Afganisztában.

Sivatagi hajsza

A roppant érdekfeszítő geopolitikai háttér ellenére azonban a Kandahár megmarad a szokásos színvonalú, tipikus Gerard Butler akciófilmnek, melynek a jobb pillanatai és a mélypontjai egyaránt megvannak.

A cselekmény első negyét Ric Roman Waugh rendező arra fordítja, hogy vázolja a politikai hátteret, egy némileg hosszúra nyúló, de hatásos expozícióval – amiből természetesen nem felejti ki az elmaradhatatlan, széthullóban lévő család szálát sem. Tom Harris (Gerard Butler) személyazonosságának lelepleződése után azonban a szokásos szögegyenes, szikár akciózást kapjuk, némi lelkizéssel kiegészítve Tom válásáról és a lánya ballagásáról. Egy útitársa is akad, a tolmácsa, Mo személyében, akivel egyfajta buddy movie mellékszálat is kapnak, noha a kapcsolatuk elég ingatag lábakon áll: Mo élete Tomtól függ, aki mindent meg is tesz azért, hogy megvédje, pedig csak pár napja ismerik egymást, illetve mindketten rossz apának tartják magukat.

Tehát van egy-két üresjárat, de a film tempója miatt ezektől el lehet tekinteni. Az akció mennyiségével és a minőségével sincs különösebb gond, pl. az éjszakai helikopteres üldözés és vagy a leszámolás a fináléban kifejezetten jól mutatnak.

Kiemelkedő színészi alakítások nincsenek, de kirívóan rosszak sem. Gerard Butler hozza a kötelezőt, ahogy a rosszfiúk is, bár az akár pozitívumnak is mondható, hogy jók és rosszak egyaránt vannak az afgánok között is, nemcsak szimpla terroristákként vannak beállítva.

Összességében a Kandahárból senki sem fogja jobban megérteni a közel-keleti konfliktus komplexitását, de mint akciófilm egész elfogadhatóan sikerült, a néhány felesleges mellékszáltól pedig el lehet tekinteni.

64 Kandahár  (2023)

akció | thriller

Tom Harris (Gerard Butler) a CIA beépített ügynöke, aki éppen a Közel-Keleten látja el a feladatát. Amikor azonban titkos hírszerzési információk jogtalanul kerülnek... több»

3