2023.08.20 19:42 OkosMajom Olvasottság: 103x
1

Igaz vagy hamis?

Anno a slasher filmeket, zombis, vámpíros, szörnyes, darabolós, hentelős filmeket imádtam, azokon „nőttem” fel!

Ma már, kissé lenyugodva, jobban megfognak a misztikus, fantasy elemekkel tarkított horror mozik.

Igaz vagy hamis?

Bár igaz, mindenevő vagyok, de ma már inkább megnézem ezeket a filmeket is.

David Bruckner rendező is megfogta a lényeget, ez nem is lehet vitás!

Persze Brucknert is az eredetiségre való állandó törekvés hajtja, korai rövidfilmjeitől kezdve, a V/H/S és a Southbound hangulatos részein keresztül egészen a 2017-es A rítusig, ami szintén az „erdő-szörny-meneküljünk” formulán kívánt csavarni valamelyest, több-kevesebb sikerrel.

Az Éjszaka a házban egy újabb alkotói lépcsőfoka a rendezőnek, erős, fojtogató atmoszféra, kidolgozott karakterek, tudatosan felépített és végig árnyékban tartó történet, ami a végjátékra azért rendesen összeáll!

Az Éjszaka a házban is teljesen tudatosan tartja vissza az információkat, emellett a kártyáit szép lassan játssza ki, ami könnyen frusztrálhatja és bosszanthatja azokat a nézőket, akik már hozzászoktak a folyamatosan zakatoló jumpscare látvánnyal és hangeffektusokkal vagy véres csonkolásokkal operáló horrorokhoz.

Sőt, Bruckner filmje tulajdonképpen inkább egy horrorelemekkel átszőtt pszichológiai dráma, ahol a háttérben erőteljesen megbújó szörny a főszereplő zaklatott, felbolydult lelkiállapotának kivetülése.

Nem egy Freddy Krueger vagy éppen egy Jason Voorhees-féle undorító külső rém fenyeget benne, hanem egy belső, de annál mélyebb sötétség, ami talán mindannyiunkban ott rejlik, és csak az alkalmat várja, hogy eljöjjön az „ő ideje”, és előtörjön.

A stáb!

Ben Collins és Luke Piotrowski írták a forgatókönyvet, a zenét Ben Lovett szerezte, nekem ráadásul nagyon tetszett, az operatőr pedig Elisha Christian, de említsük meg a zseniális vágások miatt David Marks nevét is, aki ezeket „elkövette!”

Színészi gárda!

Beth: Rebecca Hall, Claire: Sarah Goldberg, Mel: Vondie Curtis-Hall, Owen: Evan Jonigkeit, Madelyne: Stacy Martin és Gary szerepében David Abeles.

A sztoriról!

Beth (Rebecca Hall) egy teljesen átlagos középiskolás tanárnő, aki egyedül van. Csendes ürességtől és nagyon mélyre temetett fájdalomtól konganak tóparti háza falai, szíve mélye, egy őrületes tragédiától, amit nem tud feldolgozni.

Férje, Owen, akivel 15 évig éltek boldog (boldog?) házasságban, egyik este kievezik a csónakjával, és fejbe lövi magát.

Egy nagyon rövid búcsúlevelet és megválaszolatlan kérdések tömkelegét hagyva maga után.

Legalábbis Beth ezt teljesen így gondolja, akinek amúgy is nyugtalan éjszakáit furcsa álmok és kísérteties szellemjárások teszik még különösebbé.

Furcsa utalások, hogy a válasz ott rejlik valahol a saját múltjában, Owen telefonján, számára ismeretlen ismerősein, apró és félelmetes szálak, amiken elindulva Beth olyan sötét titkokra lel, amiket talán jobb lett volna békén hagyni!

Néhány gondolat!

Miről is szól a film?

A gyászról, a trauma feldolgozásáról és a halál mint egy olcsó, ámde mégis nagyon lényeges metafizikai élmény megéléséről kíván szólni, amik fajsúlyos és összetett témák.

Persze az is tény, hogy ez a fajta stílus nem mindenki tetszését fogja elnyerni, hiszen az Éjszaka a házban nem faltól falig horror.

Legalább annyi krimi, thriller-elemek, és drámai-elemek is sorakoznak benne, persze ez nem feltétlenül baj.

Így is képes nagyon hangulatos lenni, Bruckner zseniális érzékkel teremt fülledt és nyomasztó atmoszférát, az a kevés ijesztő jelenet pedig nem hat elcsépeltnek, sőt, helyenként szépen össze fogunk rezzenni.

A másik nagy erény a hihetetlenül simulékony misztikum.

A főhőssel egyetemben mi nézők is a sűrű ködben járunk, fogalmunk sincs, mi történik, mit akarhat a szellem vagy entitás, egyáltalán tényleg szellemmel állunk-e szemben, nem csak a főhős darabokra hulló életének szürreális vízióit látjuk megelevenedni.

Rendezőnk remekül képes összemosni a határokat álom és valóság közt, így összerakott egy olyan élményt, mely jó értelemben zavarja össze a gondolataink nagy részét!

Végül!

Nagyon nagy bosszúság vagy frusztráció helyett inkább egy aprócska csalódottság volt bennem, mert miután vége lett a filmnek, megvolt az esélye, hogy az adott év horrorja legyen.

A hangok, a zenék pompásan kidolgozottak, a vizuális megoldások egészen zseniálisak és emlékezetesek, látszik a kreativitás is az alkotói gárdán, nem is beszélve Rebecca Hall fantasztikus alakításáról.

Az Éjszaka a házban egy precízen, okosan megírt történet, remek hangulattal, ami sajnos pont a végére fáradt el, egy apróbb nüansznyit!

A TMDB-n 916 vélemény után 67%-ot ért el, az IMDb-n 62 ezer szavazat után 6,5/10-es, az én pontszámom pedig 84% és öt csillag!

horror | misztikus | thriller

Beth képtelen feldolgozni férje elvesztését. A nő egyedül marad a házban, amelyet még a férfi épített kettejük számára, a kihűlt otthon azonban egyre titokzatosabb jelenségek... több»

1