2023.09.03 19:01 OkosMajom Olvasottság: <100x
1

A found footage egyik pillére!

Ténylegesen az?

Hát, kis túlzással mindenképpen, de szemre nagyon tetszetős mozi, és a hangulata megkerülhetetlen!

A found footage egyik pillére!

Adam Robitel okosan felépítette a filmet, de azért elég nagy ziccereket hagyott ki a filmmel.

Miről is beszélek?

A jump scare elemek hiányoznak nekem, és a zenei betéteket is keveslem, hiszen ezek a found footage, sőt a horrorfilmeknél azért igencsak alap kritérium!

Stáb!

A forgatókönyvírók Gavin Heffernan és maga Adam Robitel voltak!

Az operatőr Andrew Huebscher, a zenéket Haim Mazar szerezte.

De mi a történet?

Az alaptézis nem teljesen merül ki abban, hogy egy család belügyeibe avatkozik egy amatőr forgatási csoport, hanem egész pontosan az Alzheimer-kórt mint tényleges és valódi kapcsolódási pontot szőtték a szituációba.

Az erős anyagi gondokkal küzdő Logan családban az anyját, Deborah-t (Jill Larson) gondozó Sarah (Anne Ramsay) és a tanulmányokhoz szükséges anyag felvételét kereső diák, Mia (Michelle Ang) és csapata egyezik meg, hogy a beteg édesanya teljes leépülésének folyamatát rögzítik.

Az orvosi diagnózisokkal tarkított filmes szerkezet egyrészt a középpontba állított Deborah viszontagságait, agyi aktivitásának visszafejlődését, és egyre különösebb „dolgait” láttatja, másrészt régi bejátszások, fotók törik meg a cselekmény szépen csordogáló folyamatát.

Az ál-dokumentarista jelleg kissé felületes, ugyanis erőteljesen csapong a nézőpontok között, de ma már egyáltalán nem elvárás ugyanabból a szemszögből befejezni egy alkotást, mint amiben elkezdték, és itt is ezt látjuk!

Deborah (Jill Larson) pedig kezd „megvadulni!”

A zárkózott idős hölgy eleinte nem is nagyon akarja, hogy körbekamerázzák a lakást, de kiderül, nem tették annyira rosszul, ugyanis furcsa és félelmetes reakciókat produkál.

Előbb fura mód a konyhabútorra áll szinte minden átmenet nélkül, majd nem látható, és nem érzékelhető emberekkel kommunikál, végül pedig öntudatlanul kezd kézzel ásni, vagy épp furamód rátámadni a filmesekre.

Többször kerül kórházba, majd vissza a lakásába, de az állapota egyre inkább romlik, igaz, most már tudjuk, a megszállás erősödik, mígnem elkerülhetetlenné válik a gonosz teljes kibontakozása.

Hiába próbál rá a szomszédja, Harris (Ryan Cutrona) is vigyázni!

Természetesen ehhez meg kellett pendíteni egy másik szálat, ami lassan érthetővé teszi a nő fura megmozdulásait, és a szomszéd erőltetett kedvessége mögött is valami sötét titok rejlik.

Nincsenek fölösleges körök, kifejezetten jól és rendszerezetten adagolják a jelenségeket, amik követik a jól bevett receptet, folyamatosan egyre durvább dolgokkal áll szemben a néző.

A színészek egy része nagyon jól teljesít, de vannak kivételek sajnos, és ők elég sokszor szerepelnek, ilyen a diáklány, vagy épp az orvosi csapat egésze, kissé csorbítva az összképet.

A másik, számomra kissé zavaró dolog, hogy hiába a kemény és teátrális jelenetek, ezt a szituációt már megírták többször, nincsenek újdonságok, vakmerő húzások (jó, mondjuk ami a sötét házban történik az asszonnyal, az elég hátborzongató és borzongató), és így elmarad az igazi katarzis.

Egyébként kifejezetten szép, tiszta felvételeket készítettek, és bár ez ellentmond a found footage igazi eszmeiségének, az talán sokkal zavaróbb lett volna, ha alig látszik valami a képernyőn.

Az operatőri munka egyébként nagyon remek, gyakran sokkal több pénzből sem sikerül ezt ilyen szinten tartani.

Zenei alaptémák nem nagyon vannak, a zajok és hangok viszont képesek hozzátenni a képi világhoz, de ez sem igazán elég a kissé elbarikádozott atmoszféra igazi felnyitásához.

A speciális effektek domborítanak a leginkább, ebből a szempontból kellemes meglepetés volt a film, de az első képsorok után (szerintem) jóval több potenciál rejlett benne, s kár, hogy ezt nem tudták kiaknázni, így pedig a feszültség szinte teljesen elmarad.

Természetesen a műfaj szerelmeseinek kötelező darab, és azért itt is láthatunk újszerű dolgokat, és megközelítéseket!

Deborah pedig igenis a frászt hozza ránk, hibái ellenére is!

A TMDB-n 1031 vélemény után 64%-on áll, az IMDb-n 37 ezer szavazat után 6/10-es.

Jómagam 83%-ra értékelem, és öt csillagra!

horror | misztikus | thriller

A horrorban az Alzheimer-kórban szenvedő Deborah Logan életének mindennapjait egy filmes stáb rögzíti. A fiatal orvostanhallgató és dokumentumfilm-készítő, Mia megegyezik ugyanis... több»

1