2023.09.09 17:53 Kóborló Olvasottság: <100x
5

Messze nem egy Péntek 13 film

Régóta bent volt a megnézendő filmek listájában nálam, az 1983-as The Final Terror című alkotás, de valahogy mindig valami más megnézendő film került eme megtekintés elé, egészen mostanáig. A zsánerbéli besorolása slasher, ráadásul mindez a 80-as évekből, és igencsak sok filmes oldalon azt olvastam róla, hogy elég sok mindenben hajaz a Péntek 13. filmekre, így pedig az én kíváncsiságomat is sikeresen fel tudta kelteni eme produkció. Lássuk hát hogy van e annyira jó, mint bármelyik Péntek 13 film.

Engem már az kissé meglepett ennél a filmnél, hogy valójában már 1981-ben elkészítették, de közel két évet porosodott a produkció, mire a készítőinek sikerült forgalmazót találniuk hozzá, ez számomra azért már kimeríti a baljós előjel fogalmát, mert hát ha egy jó film lenne, akkor miért csak két évre rá találták volna meg a megfelelő forgalmazót hozzá? Alapjába véve sok dologban igencsak sikeresen meg tudott lepni engem a The Final Terror, de sajnos eme meglepetései közül, semmit nem sorolnék a pozitívumai közé. Ilyen meglepetés volt számomra az is például, hogy sokan a Péntek 13 filmekhez hasonlítják. Nos jómagam mindezt egyáltalán nem tenném, hacsak nem fogunk minden olyan történettel ellátott filmet, a Péntek 13 filmekhez hasonlítani, amelyeknek a története dióhéjban arról szól, hogy fiatalok egy csoportja túrázni mennek egy erdőbe, és ott valaki az életükre tőr. Bár ha csupán ennyi az összehasonlítási alap, akkor még meg is tudom érteni.

Messze nem egy Péntek 13 film

Abban is sikerült meglepni a filmnek, hogy a slasher horrorfilmes zsánerbe sorolják sokan. Na már most ezen azért lepődtem meg, mert a slasher műfajnak (mint úgy általában az összes filmes zsánernek) vannak bizonyos íratlan filmes szabályai, és ezen szabályok közül, igencsak keveset találhatunk meg a The Final Terrorban. Az, hogy mondjunk a film rendezője Andrew Davis, mindezen dolgokat nem feltétlenül alkalmazza a filmjében, még egyáltalán nem jelenti azt, hogy egy rossz produkciót fog látni a néző. Tulajdonképpen nem is a fentebb megemlített dolgok miatt vérzett el nálam eme film, hanem sokkal inkább olyan dolgok miatt, mint az unalmas története, a gyenge színészi teljesítmények, a kreativitás szinte totális hiánya, gyenge kivitelezések, rossz és az adott jeleneteknek egyáltalán nem passzoló zenei betétek alkalmazása, és hogy messze nem mert elég bevállalós lenni.

Maga a színészek közt fellelhetünk egy-két ismertebb nevet, mint például Daryl Hannah vagy Joe Pantoliano személyében, de ez idő tájt még korán sem voltak annyira kiforrt színészek, hogy a nevük hallatán, valami hatalmas színészi alakításokat vártam volna el tőlük. Sajnos a többi színész is valahol ezt a színvonalat hozta, tehát maradjunk annyiban, hogy valahol a gyenge és a közepes tartományon belülre sorolnám mindezt. Persze könnyű lenne csak a színészek nyakába varrni mindazt, hogy gyengén hozták a rájuk bízott karaktereiket, amikor maga a film forgatókönyvírói (Jon George, Neill D. Hicks és Ronald Shusett) sem igazán teljesítettek túlzottan fényesen, hogy érdes karaktereket készítsenek el a történetükhöz.

Mondjuk ha csak az érdekes karakterek hiányát kéne felrónom nekik, akkor még bőven elfogadhatónak nevezném a munkájukat, de hogy minimálisra sikeredjen a történetük izgalmi faktorát vinni, na az már egy sokkal komolyabb hiba volt. Merthogy a The Final Terror egyáltalán nem egy izgalmas film, és messze nem azért mert eme történetet már számos alkalommal sikerült más filmeseknek jobban kidolgozniuk, hanem azért, mert más filmekben megtalálható mondjuk a feszültség, amit itt viszont nagyítóval kellett keresnem. Mégis a legfájóbb mindebbe az volt, hogy igazán kevés pénzből hozták mindezt össze, és így a megvalósítások igencsak korlátozottak lettek benne (aki bármiféle brutalitást vár majd el a filmtől, az szintén csalódni fog, mert számomra úgy tűnt, hogy pont ezeknek a kivitelezésére már egyáltalán nem jutott a pénzből).

Mindent egybevéve nem sorolnám a rossz vagy a nézhetetlen kategóriába, de mivel kissé elfogult vagyok a készítésének az idejéhez, és a zsáneréhez, így bőven elképzelhető hogy talán egy csillaggal felül is értékeltem a látottakat.

horror

Egy csapat ranger kempingezni indult az erdőbe. Minden a tervek szerint halad egészen addig, míg egy kegyetlen gyilkos fel nem tűnik a vadonban. több»

5