2023.09.12 21:04 Artemisia Olvasottság: 369x
7

Szemtől szemben a Gonosszal

Az Apáca a Démonok között-univerzum legtöbb bevételt termelő filmje 2018 óta, mégha tartalmilag és kritikailag hagyott is maga után kivetnivalót. A pénzügyi siker, Valak karakterének népszerűsége és a nyitva hagyott befejezés folytán persze adott volt a folytatás, és rá is fért az egész alaptörténetre a rehabilitáció. Az első rész bemutátása után napra pontosan 5 évvel meg is érkezett a mozikba a folytatás, amely kiköszörül néhány csorbát, amit az első rész ejtett, de a rehabilitáció nem egészen volt teljes.

4 évvel az első rész eseményei után járunk, 1956-ban, a helyszín ezúttal Dél-Franciaország. A kiinduló helyzet ígéretes: Irene nővér visszavonultan él egy zárdában, Maurice "Frenchie" pedig több európai állomás után egy Tarascon melleti leányiskolában vállalt egy gondnoki állást. Közben megmagyarázhatatlan és rendkívül erőszakos gyilkossági hullám söpör végig Európán, melynek egytől egyik egyházi személyek az áldozatatai. Az Vatikán a démon visszatértét sejti, Burke atya meghalt, így a Irene nővért keresik fel az ügy kivizsgálásával. A szálak pedig egy nagy erejű ereklyéhez és a leányiskolához vezetnek.

Szemtől szemben a Gonosszal

A film első negyede valóban jól sikerült: már az első jelenetben láthatjuk egy pap sokkoló kivégzését, aztán bár a jól bejáratott panelek alapján, de hatásosan építi a feszültséget egy ideig: a kedves szál Maurice és Sophie barátságáról, valamint a Sophie édesanyjával kezdődő vonzalomról, ami éles kontrasztban áll a sötét erővel, mely az iskola falai között jár, miközben Maurice nem is sejti, hogy a démoni megszállás gazdateste éppen ő maga. Az első részből invesztált jump scare-ek, mint a sötétben az emberek háta mögött felbukkanást, néhol sikerült megfrissíteni, pl.az újságos pult jelenete elég hatásosra sikeredett, de hiába váltotta Corin Hardy a Démonok között 3-at is ledirigáló Michael Chaves, a horrorrelemek használata tekintetében szinte teljesen megmaradt az első rész szintjén. Ami nagy kár, mert néha vannak megvillanásai a filmnek, amik egy sokkal erősebb horrorr képét rajzolják ki. Az olcsó jump scarek helyett több időt lehetett volna fordítani újabb és eredetibb rémisztésekre, vagy a történetszálak elmélyítésére, hiszen Valak és Irene is bővebb hátteret kaptak, amikhez elfért volna még némi magyarázat.

Összességében még így is egységesebb és összeszedettebb sztorit sikerült összerántani, mint amilyen az első mozi volt, a hangulat is elég dermesztőre sikeredett a városi környezetben is, és vannak percek mikor nagyon működik az egész, pl.a kápolna és a kecske-ábrázolás köré kanyarított epizód, és az érzelmi töltetek is betalálnak sokszor.

Irene nővér egy egészen érdekes eredetsztorit kap, amiben lenne is potenciál, ha nem olyan légből kapottan dobnák be az utolsó percekben. Arra, hogy hogyan kapcsolódik Irene nővér karaktere a Warren-házaspárhoz a várakozásokkal ellentétben most sem kaptunk választ, ahogy sok minden másra sem.

Mindent egybevetve Az apáca 2 kicsivel jobban sikerült az első etapnál, így aki az első részt látta, annak mindenképpen érdemes megnéznie. Most nem kaptunk olyan egyértelmű ígéretet a következő folytatásra, mint ezelőtt, de sz esetleges trilógiává bővülés létjogosultsága igencsak kérdéses, mert bár egészen nézhetőre sikeredett a film, érezhető, hogy ez a koncepció kifulladóban van. Egy biztos: ha lesz később Apáca 3, annak már a Démonok között fő csapásvonalán, Warrenék főszereplésével kell játszódnia, különben teljesen érdektelen lesz.

61 Az apáca 2  (2023)

horror | misztikus | thriller

1958-ban valahol Franciaországban járunk. Egy papot meggyilkolnak, és Irene nővér (Taissa Farmiga) a szemtanúja lesz, ahogy egyre több természetfeletti jelenség követi egymást.... több»

7