2023.09.18 13:45 kabel Olvasottság: 188x
0

Borsodi 8 mérföld

A Larry egy meglepően mellbevágó és életszagú rálátás a magyar valóságra. Itt nincs színesítve vagy romanticizálva semmi, a Larry nem egy feel good történet egy szegény srác viszontagságairól, aki a zenében találja meg a menekülést, és pont emiatt olyan erős a film. Nem húzódik vissza klisékbe vagy közhelyekbe, karakterei nem állnak meg, hogy a kamerán keresztül elmondják nekünk a film üzenetét és a rendező világképét, vagy hogy hogyan változtassuk meg a világot. Főszereplőnk, Ádám, egy dadogós pásztorfiú, aki elvesztette anyját, jövőkép nélkül, apja abuzív viselkedését tűri, nincsenek barátai vagy társai, és nem tudja kifejezni magát.

Egyedül akkor nem dadog, amikor rappel, de akkor is csak, ha egyedül énekel. Mások előtt visszatér a dadogása és önbizalomhiánya, és nem tudja kimondani, amit szeretne. A filmben érezhetjük, hogy rengeteg dolgot szeretne mondani, de még akkor is, amikor erre végre lehetősége van, egy olyan komor választ kap, hogy a lezárás talán az egyik legsötétebb dolog, amit láttam, még magyar filmes viszonylatban is. A filmnek végig van egyfajta eredeti vonala, mintha csak kimentek volna filmezni pár helyi arccal kicsit ad hoc vonalon.

Borsodi 8 mérföld

Azonban nincs Reisz Gábor-féle olcsó hatása a jeleneteknek, ami nagyon meglepő egy elsőfilmes rendezőtől. A főszereplő színészkedése több mint kiváló, majdhogynem elbizonytalanodtam, hogy egyáltalán színészkedés-e ez. A mellékszereplő cigány rapperek szintén autentikusak, és szavaik kicsit sem tűnnek szkripteltnek vagy mesterkéltnek. Ugyanakkor a film nem esik át a nyomor-pornó oldalra, nem a szegénység erényeit mutatja be, sőt épp ellenkezőleg. Egyedüli dolog, ami kicsit zavart, az maga a rapszöveg kvalitása volt. Szerencsére nem volt sok belőle, és a film diegetikus zenének kezelte inkább, mint üzenetátadásnak. Ez egy remek magyar film, de ne számítsunk túl sok boldogságra ebben a történetben.

79 Larry  (2022)

dráma

Ádám egy 22 éves pásztorfiú, aki beszédhibája miatt az emberektől elzárva, magányosan él Borsodban, mígnem óriási felfedezést tesz: rappelés közben nem dadog. Stílusával... több»

0