2023.10.09 14:46 Artemisia Olvasottság: 536x
7

Jigsaw él!

A Fűrész-szériát senkinek sem kell bemutatni. Az indulása idején rekord gyorsasággal kultikus státuszra és hatalmas rajongótáborra szert tevő franchise az egyre gyarapodó folytatásokkal lassú zuhanórepülésbe kezdett, a 2017-es Fűrész: Újra játékban és kiváltképp a 2021-es Spirál: Fűrész hagyatékával elérte azt a mélypontot, ahonnan már lehetetlennek tűnt a feltámadás.

A Fűrész X ötlete, olyan rossz ómenekkel a háta mögött, mint a Spirál, halva született ötletnek tűnt, még úgyis, hogy a VI. és VII. részt jegyző Kevin Greuter ült be a rendezői székbe (elvégre a Spirált is a II.–IV. rendező Darren Lynn Bousman követte el ellenünk).

Jigsaw él!

Mégis megérkezett a Fűrész X, és mindenki meglepetésére megmutatta, hogy ami egyszer jó volt, abból újra sülhet ki jó, hozzá értő kezekben.

Greuter tanult az előző részek hibáiból. Visszatér a korai idővonalra (az I. és II. rész közé), és visszahozza a Fűrész film lelkét: John Kramer karakterét, Tobin Bell alakításában.

Néhány héttel, hónappal járunk az első rész eseményei után, John még nem fogadta el teljesen a diagnózist az agytumoráról és arról, hogy nagyon kevés ideje van hátra. Rákbetegeknek tartott terápiás gyűléseken vesz részt (ami eddig egyik filmben sem derült ki róla), ahol megismeri egy utolsó stádiumú hasnyálmirigyrákban szenvedő férfit, Hanryt. Pár hónappal később azonban makk egészségesen, ereje teljében találja a korábban haldokló Henryt, aki egy alternatív, az USA-ban betiltott kezelésről beszél neki, és egy titokzatos doktornőhöz, Cecilia Petersonhoz irányítja.

John Mexikóba utazik a csodát ígérő, méregdrága kezelésre, megérkezve pedig egy látszólag jól felkészült orvosi csapat és egy modern klinika várja. Azonban hamar szembesülnie kell vele, hogy az ígért kezelés puszta átverés volt, Cecilia és csapata pedig egytől egyig csalók. Persze nem örülhetnek sokáig a sikeres átverésnek, mert rövidesen mindegyiküket levadásszák, és a játékban találják magukat.

Jigsaw karaktere tehát minden eddiginél nagyobb fókuszt kap, az ő személyes tragédiájára épül az egész film. Ugyanakkor a film marketingje cseppet sem túlzott: a Fűrész X valóban az eddigi legbrutálisabb Fűrész-film. A csapdák nyers brutalitása iszonyú méreteket ölt, és túlszárnyalja az összes csapdáét, amit az eddigi 9 filmben láthattunk. Az X-besorolás teljesen indokolt, és csak az vállalkozzon rá, aki tényleg extra erős idegekkel rendelkezik!

A jól összeszedett sztori, Jigsaw karizmatikus jelenléte és a kegyetlenül véres játék mellett egy másik nosztalgikus karakter, Amanda is feltűnik John segítőjeként, akit jó újra látni Shawnee Smith alakításában. Újabb részletekkel árnyalják kettejük bensőséges kapcsolatát, valamint érdekes a karakter korai változatát látni. A III. részben épp az okozza Amanda vesztét, hogy túl kegyetlen a játékosokkal, az ő játékában nem lehet nyerni. Itt azonban megsajnálja az egyik játékost, Gabrielát, és késlelteti a sorra kerülését.

A játékosok között pedig a Cecila Peterson karaktere érdemel említést, a pszichopata jellemvonásokat mutató áldoktornő ugyanis egy kis ideig mintha méltó ellenfele lenne Jigsawnak (hozzá köthető a film egyik legdöbbenetesebb momentuma is, mikor is egy korábban lefejezett holttest beleit használja kötélként).

A fináléban ismét egy hatalmas fordulatot tartogat, ami kiválóan sikerült, és megidézi az első néhány rész hasonló csavarjait.

A Fűrész X tehát az a film, amivel végre valóban sikerült feltámasztani a franchise-t, és visszaszerezni a becsületét. A befejezés nyitva hagyta a lehetőséget az újabb folytatás előtt, de legalább már megvan a helyes irány, ami szinte teljes egészében Tobin Bell visszatérésének és John Kramer visszahozásának köszönhető. Jigsaw él, a Fűrész-széria is él.

69 Fűrész X.  (2023)

dráma | horror | krimi | misztikus | thriller

John Kramer visszatér a Fűrész-sorozat eddigi legizgalmasabb, legújabb részében. Kirakós ezúttal egy mélyen személyes és eddig nem ismertetett játékot mutat be. A film az első... több»

7