2023.10.16 10:19 kabel Olvasottság: 162x
4

Új paca

Nem láttam az első filmet, de végigülve ezt, úgy érzem, nem maradtam ki sokból. Nem egy Scorsese-filmet várok egy Conjuring univerzumos alkotástól, de legalább egy épkézláb sztorit szeretnék ok-okozatokkal és valamennyire érdekes karaktereket, akikért lehet szorítani. A film ijesztései nagyrészt abból állnak, hogy jelenetek hátterében egy kamerasvenk után megjelenik az apáca, ordít egyet-kettőt, majd eltűnik. A főantagonista sztem nem is nagyon ölt meg senkit, nagyrészt a segédje gyilkolászott, azonban a film meg sem próbált eljátszani a gondolattal, hogy mi van, ha amúgy ez az egész démonos biznisz dettó ostobaság, és igazából csak egy sorozatgyilkossal van dolgunk? Mennyivel ijesztőbb lenne, ha egy ember gyilkolt volna, kiderítendő emberi okokból, egy uncsi démon helyett.

Nem mintha megtudnánk, az apáca miért bánt embereket, vagy mért nem bánt bizonyos embereket. Néha csak idegesít embereket a sarkokból, másoknak meg eltöri a nyakát minden előjáték nélkül. Az egész olyan gyenge és koncepciómentes. Valószínűleg ezért koromfekete a film nagy része, és alig látni valamit, ami talán jobb is, mert ezek a karakterek totál érdektelenek.

Új paca

A film meg sem próbál szimpátiát építeni velük, nem igazán vannak jelenetek, ahol megismerjük őket és félelmeiket. De minek is, a filmnek nincs elég bátorsága megölni főszereplőit, akkor ki szerepelne a következő Conjuring univerzum filmben? Ezért nem jó a futószalag horror, nem lehet benne meglepetést vagy izgalmat generálni, hisz mindenki egy potenciális új filmlehetőség bármennyire is karaktermentes. Sajnos a sztorinkban nincs érdekesség, nincs egy jó film elrejtve nem túl mélyen, vagy legalább kiemelkedő képi világ vagy atmoszféra. Minden egyes ijesztés kiszámítható, ha elég horrort nézel, tudod, hogy mely kameramozgások, mely zenei snittek, milyen beállítások vezetnek jump scare-be, és a film minden egyes ilyen elemet a legunalmasabb irányba viszi. Látunk egy képet az apácáról, na mibe, hogy az ijesztő hangeffekt utáni egy másodpercben megmozdul? És tényleg... Azta... Filmművészet...

61 Az apáca 2  (2023)

horror | misztikus | thriller

1958-ban valahol Franciaországban járunk. Egy papot meggyilkolnak, és Irene nővér (Taissa Farmiga) a szemtanúja lesz, ahogy egyre több természetfeletti jelenség követi egymást.... több»

4