2023.10.30 18:06 Kóborló Olvasottság: <100x
1

Újabb halloweeni parti, újra démonokkal

Körülbelül úgy egy évvel ezelőtt néztem újra a Démonok éjszakája című 1988-as horrorkomédiát, és mivel ismételten benne vagyunk a halloweeni horrorfilmes időszakban, így időszerűnek éreztem, hogy sorra kerüljön az 1994-ben készített második felvonása. Nos, annak idején az első része nem igazán nyerte el maximálisan a tetszésemet, de egyáltalán nem is említeném egy rossz filmnek, inkább csak egy amolyan átlagos filmélményt nyújtott számomra. Talán emiatt is lettem kíváncsi a folytatására, hogy vajon ugyanazt a színvonalat fogja képviselni, mint az elődje, vagy talán egy fokkal jobbra is sikerül végül vizsgáznia nálam. Na de lássuk, hogy mit is kapunk a kicsivel több mint másfél órás játékideje alatt ettől a filmtől!

Az 1988-as első Démonok éjszakájával talán az volt a legnagyobb gondom, hogy igencsak lassan indultak be az események, és hogy amíg nem pörög fel a cselekmény, addig nem igazán sikerült neki kellő humorral szórakoztatnia, ugyanis a legtöbb humorbombát akkora időzítették a készítői, amikor már bőségesen megtalálhatóak voltak a horrorfilmes elemek benne.

Újabb halloweeni parti, újra démonokkal

Nem tudom, hogy ezt az első rész forgatókönyvírója, Joe Augustyn is érezte-e, de mivel ő készítette jelen filmünk forgatókönyvét is, így itt most már kissé jobban sikerült elosztania a történetben rejlő a humorelemeket. Itt már tulajdonképpen az első percektől szinte mindvégig megtalálhatjuk a humort, sőt, talán néhol kissé túl is tolja a forgatókönyvíró mindezt, de mindez nem von le szerencsére semmit sem a film élvezeti faktorából.

Kicsit tanácstalan vagyok a film történetével kapcsolatban, ugyanis kissé feleslegesnek éreztem jelen produkciónk elkészültét, főleg az első rész befejezésének tudatában, de mindezt betudom inkább annak, hogy bár az első rész sem igazán robbantott kasszát a mozik pénztárainál, de a megjelenése után kialakult egyfajta rajongói tábor a Démonok éjszakája körül, és leginkább ez a rész eme rajongóknak készült.

A film története kimondottan könnyed, és igencsak sok esetben szórakoztató is tud lenni, a maga kissé esetlen módján, és mindezt úgy írom le, hogy szerintem véresebb, és brutalitás terén is képes volt szintet lépni az első részéhez képest (ráadásul még jó pár fedetlen keblet is megcsodálhatunk majd benne). Sajnos kisebb-nagyobb logikai buktatók bőven tarkítják jelen filmünket, de mint fentebb írtam, nagyrészt sikerült azon negatívumokat kiküszöbölniük a készítőknek a folytatásra, amik az első részben kissé zavartak engem. Na mármost ez a rész sem büszkélkedhet úgymond egyedi filmbéli karakterekkel, de egy ilyen alkotáshoz nem is szükségesek ezen dolgok, hisz bőven elegendő, ha eme karaktereknek a sorsa némiképp érdekelni fogja a nézőket, és ezt az elvárást sikerrel is tudta venni a film. Bár töredelmesen bevallom, hogy valószínűleg csupán egy olyan karakter van a filmben, aki emlékezetes fog számomra maradni, méghozzá a Glória nővért alakító Jennifer Rhodes, és ő is csak azért, mert a karakterét olyan szintű abszurditással ruházták fel, hogy az emlékezetes maradjon majd a nézőjének. Nagy kár viszont, hogy a film befejezését kissé elnyújtottnak éreztem.

Érdemes viszont szót ejteni a filmben látható trükkökről, amik igencsak sok esetben egészen jól sikerültek (főleg, ha azt nézzük, hogy a film teljes költségvetése nem volt több mint 1.3 millió dollár). Ráadásul mindezeken akárcsak mint az első rész esetében, egyértelműen érződött, hogy a készítők kellő odaadással készítették el őket, és mindezek immáron jobban is működtek horror terén.

Összegezve, akik így halloween környékére keresnek valami tipikus 80-as 90-es évekbeli szórakoztató horrorkomédiát, azok valószínűleg nagyot ebben a filmben sem fognak csalódni.

fantasy | horror | romantikus | vígjáték

A fiatalok egy kísértetházban rendeznek Halloween bulit. Angela, a Pokol hercegnője vérfagyasztó versenyre hívja ki őket. Végül csak egy apáca marad talpon...

1