2023.12.25 12:23 Artemisia Olvasottság: <100x
2

Karácsonyi ének; és ami mögötte van

Charles Dickens legendás művének, a Karácsonyi éneknek megírásával újraalkotta a karácsonyról alkotott fogalmainkat. Számtalan adaptáció után pedig megérkezett egy olyan film, mely nem magát a Karácsonyi éneket, hanem annak keletkezési körülményeit, inspirációját és alkotási folyamatát dolgozza fel.

Bharat Nullari rendező filmje egy bájos családi vígjáték keretében meséli el a fiatal Charles Dickens karrierjének legmeghatározóbb 6 hetét, mellyel végérvényesen beírta magát az irodalomtörténetbe.

Karácsonyi ének; és ami mögötte van

A történet a Twist Olivér sikere után 16 hónappal veszi fel a fonalat. Dickensen nagy a nyomás, hogy megismételje az árva fiú történetének sikerét, azonban idáig csak 3 mérsékelt sikerű kézirattal sikerült előállnia, ami a kiadó egyenesen bukásnak titulál (nevezetesen a Nicholas Nickleby, az Ódon ritkaságok boltja és a Barnaby Rudge című műveiről van szó), családja kiadásai és az adósságai azonban egyre csak nőnek, újabb hitelt nem kaphat, úton van az 5. gyermeke (összesen 10 gyermeke született), és még léha apja is beköltözik a családi házba, akinek életre szóló traumákat köszönhet. Az alkotói válság pedig – jó szokásához híven – éppen most tör rá, és úgy érzi, nincs, ami kibillentené belőle.

A határidők azonban szorítanak, október közepén beígér új könyvet a kiadónak karácsonyig, noha még ötlete sincs.

Egy kellemetlen, dölyfös idős úrral való találkozás azonban megadja a kezdő ihletet, és lassan körvonalazódni kezd Ebenezer Scrooge alakja. Scrooge életfilozófiájához saját életéből, szegénységben töltött gyerekkorából, a megalázó munkából, amit végzett és apja adósbörtönbe kerüléséből merít ihletett. Scrooge-ot követi Kicsi Tim, Marley, Bob Cratchit, Dilberné és a karácsony 3 szellemének (akiket egy ír népi legenda ihletett) kiötlése, akik szépen lassan Dickens mindennapjainak a részévé vállnak, és szinte saját életre kelnek az író képzeletében.

Az alkotás folyamatának igen kreatív illusztrálása ez, melynek segítségével valóban a szemünk előtt születik meg a Karácsonyi ének. Meghatóan mutatja be, hogy Dickens sebezhető oldala, a gyerekkori traumák hogyan hatottak a műre, és hogyan segítették annak végleges formába öntését.

Amint azt tudjuk, Dickensnek sikerült a bravúr: befejezte, illusztráltatta, kinyomtatta és közreadta a Karácsonyi ének 1843. december 19-én, alig 6 hét alatt, és karácsony napjára el is fogyott az első kiadás összes példánya. Mivel a kiadási költségeket teljes egészében magára vállalta, és ragaszkodott a mű alacsony, a szegények számára is megfizethető áron történő eladásához, így a legsikeresebb regénye nem lett a legnagyobb bevételt hozó is. Viszont a Karácsonyi ének üzenetével összhangban valami maradandó ajándékot adott nekünk, ami még bő 180 év után is újra és újra előkerül az ünnepi szezonban.

dráma | életrajzi | vígjáték

Charles Dickens egy fergeteges kaland során alkotta meg egyik legismertebb művének, a Karácsonyi ének fő alakját, Ebenezer Scrooge-ot. Ezt a kalandot pedig mi is átélhetjük a... több»

2