2023.12.30 23:11 Artemisia Olvasottság: 183x
2

Vízalatti  világ

5 év után megérkezett az Aquaman folytatása, melynek első etapja 2018 óta a DC anyagilag legsikeresebb filmjének számít a maga 1 milliárd dolláros bevételével. 2018 óta sok minden történt a DC háza táján, és úgy alakult, hogy az Aquaman és az elveszett királyság az egész DCEU-éra lezárása lett.

A James Wan rendezte első rész egy teljesen korrekt és szerethető blockbuster volt, mely elsősorban humorával, Jason Momoa laza stílusával és a látványvilágával operált. James Wan visszatért a rendezői székben, Aquaman újabb kalandja pedig – noha hagy maga után kivánnivalót, de – közel sem olyan rossz, mint amennyire leírták a debütálása után.

Vízalatti  világ

Arthur nemcsak Atlantisz főállású királya, de főállású apa is lett, mióta utoljára láttuk. A politikai pályát unalmasnak találja, szívesebben tölti idejét kisfiával. A szürke hétköznapokat azonban megzavarja régi ellensége, a még mindig apja haláláért bosszúra szomjas Fekete Manta visszatérése, aki ezúttal fekete mágiához folyamodik az atlantisziak elleni harchoz: birtokába kerül az elveszett, 7. királyság gonosz uralkodójának nagy erejű szigonya, mellyel képes kommunikálni a gonosz királlyal, és az erejét is megkapja, valamint az orikalkum nevű anyag is a birtokába kerül, ami felerősíti a globális felmelegedést a felszínen. A megállításához Arthur az első rész óta sivatagi börtönében raboskodó öccse, Orm segítségét kéri.

Igen, a történet kerete a globális felmelegedéssel és a fekete mágiával kicsit össze lett kuszálva, és Fekete Manta karakteréből is nagyjából mindent kihoztak már, ami benne volt az első részben, bár ott is Orm volt az igazán karakteres antagonista, David Kane csak egy mellék-ellenlábas volt. Most a film főgonoszává léptették elő és megtámogattak az ökokatasztrófával és az Elveszettek árnyaival, de tétek így is súlytalannak érződnek.

Viszont több pozitívuma is van a filmnek! A sztori elsősorban Arthur és Orm buddy movie-szálára épít, ami nagyon jól működik. Ellenségekből lassan testvérivé szelídül a kapcsolatuk, humorral átitatott szegmenseiket pedig egyszerűen jó nézni. Jason Momoa és Patrick Wilson remek párost alkotnak, és szépen el is cipelik az egész filmet a vállukon.

A film tempója nagyon pörgős, Arthur és Orm miközben David Kane után kutatnak, számos kalandba keverednek, sivatagi pókszörnyek, tenger alatti gengszter-telep, egy színes-szagos, Avatart idéző sziget, mutáns állatokkal és növényekkel, az Antarktisz jégmezői – széles a repertoár, és legalább ilyen változatos a különös tengeralatti és felszíni lények listája is, akikkel összefutnak és/vagy harcba keverednek.

A látványra lélegzetelállító, talán nem túlzás azt mondani, hogy az év egyik leglátványosabb 3D-filmjével van dolgunk.

A néhol szájbarágós, kapkodós keretsztoriért és nem túl magas tétekért bőven kárpótol Arthur és Orm kapcsolata – az igazi tét talán az ő kibékülésük –, az üdítő humor, az egy percre sem leülő, lendületes cselekmény, valamint az akció- és kalandjelenetek 3D látványorgiája.

Az Aquaman és az elveszett királyság teszi a dolgát, és nem is akar több lenni egy szórakoztató látványfilmnél. A karakterei szimpatikusak – noha Amber Heard szerepét méltatlanul megkurtították –, de Arthur és Orm kettőse viszi a prímet, van még egy kellemesen bugyuta lábasfejű, és egy cuki kisbaba, a humora mindenkinek fekszik, egy percre sem fullad unalomba, az akciószekvenciák hangosak és látványosak, a finálé nagyot szól, a látványorgián pedig igazán nem spóroltak. Drámai mélységek nincsenek, de amit ígér azt betartja.

Elvégre manapság már ki vár többet egy szuperhősfilmtől?

akció | fantasy | kaland | sci-fi

Az óceán ritkán nyugodt! Ezért soha nem pihenhet meg az óceánok hét királyságának uralkodója. Black Manta tett már kísérletet Aquaman, a világ tengereinek urának (Jason... több»

2