2024.01.28 16:11 Timon Olvasottság: <100x
0

Modern mesék úttörője

Mostanában ahogy egyre több 3D-s animációs mese készül, úgy nőnek az elvárások a történetmeséléssel kapcsolatban. A látványvilágról nem is beszélve, melyen itt nem spóroltak, még ha a költségvetés nem is ezt mutatja feltétlenül. Mindenesetre... a Disney és a 20th Century Studios (nekem marad Fox) közös vállalkozása ismét kihozta a maximumot. Ez a mese azt mutatja, mennyire könnyű elveszteni valós önmagunkat a média és az állandóan vibráló képernyők világában. Ahol (legtöbbször) azt látni, kinek milyen az élete a posztjai alapján legalábbis, tehát csak annyit tudunk róla. Sok előnye van az egyre gyorsabban fejlődő technológiának, de sok hátránya is. Ebben mindkettőre tökéletesen fókuszálnak. Történetünk főszereplője egy fiatal fiú, aki nem tud beilleszkedni teljesen, és a családja hátterében is vannak nehézségek. Helyzete akkor lesz csak nehezebb, amikor a városban is megjelennek a B-botok, melyek gépbarátokat jelenteni hivatottak mindenkinek. Az övé, legalábbis amilyet kapott, egy nem túl jó állapotban lévő típus, melynek a funkciós hiányosságai némileg meg is nehezítik a dolgát, sőt később üldözött lesz. Közös kalandjaik során derül csak ki, hogy a robot igazán sokat tudott belőle kihozni, és közelebb hozni másokhoz. Ironikus módon szinte pont erre volt szükség, és nem tudta ezt a rengeteg sima gép elhozni a társadalmukba. Azoknál sokszor átestek a ló túloldalára, olyannyira is, amely nem tűr nyomdafestéket... Nem titok hát, mennyire veszélyes és kevésbé valóságos az egész virtuális valóság. Rámutat arra, hogy a gépek nem egészen megbízhatóak. Erre mondjuk 1968-ban Stanley Kubrick is felhívta a figyelmet a szuper klasszikusában, vagy itt van az AI, ami sokszor hasznos, de azért az életünket ne bízzuk rá, és ne hagyjuk, hogy elvegye a kenyerünket... Ebben a filmben ezek a valós kapcsolatokat vették el majdnem teljesen, az időn, pénzen és a magánéleten kívül.

Szinte megható volt a végén, ahogy visszakerültek az erdőből és Ron önfeláldozása. Új kor, összetartóbb társasalom született, amelyet Barney és Ron hoztak el, akik kezdetben nem lelték a helyüket.

Modern mesék úttörője

10/9.

79 Hibás Ron  (2021)

animáció | családi | kaland | sci-fi | vígjáték

Barney, a középsulis srác új barátra tesz szert Ron, a hibásan működő kis robot társaságában. Ron meghibásodása azonban hamarosan hatalmas kalandba keveri két... több»

0