2024.02.04 13:46 Interfectorem Sabnock Olvasottság: 108x
1

Mert a kalap nagyon fontos!

Don Siegel rendező tudta, hogy Clint Eastwooddal nem nagyon lőhet mellé. Így nem nagyon idegeskedett a film készítése közben.

Bud Thackery filmkockái és Lalo Schifrin zenéje nem volt rossz, de egyértelműen messze volt a megszokott „eastwoodi” minőségtől...

Mert a kalap nagyon fontos!

A kezdő filmkockák is szinte a klisének vagy zsánernek megszokottak. Coogan seriff (Clint Eastwood) beköszön, és a kihalt sivatagi tájon egy félmeztelen indián kinézetű fickót jól elver, majd letartóztatja.

Igaz, most nem paripán, hanem egy poros és koszos terepjárón jön, és kőkeményen megmutatja, ki az úr a háznál...

Walt Coogan pedig nem kispályás, és nem haverkodik. Ő egyet tart szem előtt, hogy a rosszfiúkat elkapja, és rács mögé dughassa, minél hamarabb. De mint a klasszikus western mozijaiban megszokhattuk, szinte ugyanazok a karakterek vannak a filmben, csak áttéve modernebb környezetbe...

Ott vannak a rossz arcú gengszterek, haragos és őt nem kedvelő munkatársai és egy jó nő, Julie (Susan Clark), akit azért néha-néha becipel az ágyába, vagy éppen a kádjába.

A sztori szögegyszerű!

Arizónába kell visszaszállítania egy bűnözőt, de az megszökik. A Nagy Almában vagyunk, ezt ne felejtsük el, itt aztán el lehet indulni millió irányba. És Coogan el is indul...

Ami nekem fura, hogy itt azért egy motoros üldözésen, hatalmas bunyókon kívül nem nagyon füstölnek a fegyverek.

A mogorva déli fickó és a karót nyelt New York-i pökhendi zsaruk már barátok sohasem lesznek, az tuti!

Eastwood többször is elmondta interjúi során, hogy ő azért szeret negatív karaktereket is megformálni, és itt aztán alkalma nyílik rá.

Hatalmas kalapban, tökéletesre szabott öltönyében egy ízig-vérig úriember, aki azért zsaru, és ha itt nem is lő annyit, legalább az öklét rendesen használja.

Nem tökéletes mozi, de mégis nekem, paradox módon, nagyon bejön...

Hímsoviniszta, kissé gúnyos, vagy inkább megvető karakter, de ő akkor is Clint Eastwood, aki ezt a szerepet is tökéletesen lejátszotta, és a hátán elvitte a középszertől nem sokkal jobb, modern környezetre átírt western filmet.

Ne felejtsük el, a hatvanas évek végén járunk, ahol már a szabad szex, marihuána, LSD-lázálmok, és a hippi kultúra dívott. És Eastwood itt is simán „megél!”

Ja, és ne felejtsük el, szerintem ez volt a melegágya az 1971-es Piszkos Harry c. filmsorozatnak is, ami szerintem e nélkül a film nélkül létre sem jött volna.

Így viszont három év múlva egy olyan franchise született, amit talán a világ legjobb filmje között tartanak számon, de az első két részét biztosan...

Bőven nézhető, és élvezhető, de nem a legjobb filmje ikonikus színészünknek!

Az IMDb-n 19 ezer vélemény után 6,4/10-es, a TMDB-n 312 értékelést követően mindössze 63%, nálam pedig négy csillag és 68%, mert azért a colt hangját nagyon hiányoltam.

Kedvenc fotelemben egy héjában főtt puha krumplit majszolgattam, Aloe Verát ittam hozzá...

Mert fő az egészség!

akció | krimi | thriller | vígjáték

Ez a keleti-parti western a hatvanas évek New Yorkjában játszódik, és egy arizonai sheriffről szól, aki a neki kiadott fegyencet kíséri, de elveszti őt Manhattan betonkanyonjai... több»

1