2024.03.02 03:44 kabel Olvasottság: 155x
1

Kőkori történetnek is gyenge

Az Out of Darkness egy hiteltelen, repetitív és unalmas horrorfilm, mely egy ősember csoportot követ, akik kétségbeesetten keresnek új otthont maguknak. Az éjszakáik a legveszélyesebbek, egy gyors, szinte emberfeletti lény tartja őket rettegésben. Ennek ellenére sokszor az álom kerülgetett a film lassú tempója és gyenge karakterei miatt.

Na most, egy prehisztorikus történet remek alap lehetne valamilyen kultikus, népi babonákra épülő horrornak, és ezt a készítők is egész jól felismerték, csak sajnos kreativitásuk kimerült abban, hogy ugyanazt a jelenetet eljátszatták a színészekkel 20-szor: hőseink nagy lélegzések közepette a sötét semmit nézik, miközben néha elszórnak pár jump scare hangeffektet. Ijesztőnek nem mondanám a sztorit, inkább csak túlnyújtottnak. Kimondottan kevés dolog történik a filmben, és még az is iszonyat unalmas, karakterek folyamatosan fölösleges szövegeket mondanak, melyek nem visznek semmit előre. Tényleg ugyanazt a jelenetet látjuk egymás után rengetegszer, és sajnos az egyetlen érdekes csavarja után rájövünk, hogy semminek sem volt értelme, és sok horrorelem totál értelmetlen.

Kőkori történetnek is gyenge

Beszéljünk másról, egyrészt, nagyon örülök, hogy egy indie rendező egy ilyen érdekes korba tette a filmjét, sajnos azonban elfelejtette egy kicsit is valóságossá tenni a sztorit. Majdnem minden hiteltelen, a tökéletes, fehér fogsorú színészektől a Wish-ről rendelt kosztümökön át, a túl modern kinézetű karakterekig. Mindenki frizurája úgy festett, mintha most jöttek volna ki a fodrásztól, a várt hosszú, gubancos haj egyik ember fején sem volt. Nem tudom, hol borotválkoztak a férfiak, vagy miért nem vittek magukkal sátrat és eszközöket. A karakterek etnikai hovatartozása is elég kérdéses, nem tudom, mennyire voltak afrikai és fehér előemberek egymás mellett a tundrán. A csoport emellett túl kicsi, és felépítése sem valószerű. Egy beszélgetés során kiderült, hogy a karakterek tudnak az égtájakról, igaz nincs iránytűjük vagy írott nyelvük. Az nem lehetetlen, hogy a sarkcsillagot esetleg felismerték, de az égtájak elnevezése modern találmány.

Egy pozitívum, amit kiemelnék, az az autentikus nyelvhasználat és feliratozás volt. Örülök, hogy történész segítségével alkották meg a film beszédét, és nem szinkronizálták, ez sokat hozzáadott a hangulathoz. Emellett volt pár autentikusabb előemberes jelenet, például a tűz melletti mesélés, vallási ceremóniák, a munkamegosztás vagy a kannibalizmus.

És a pozitívumok itt megállnak. A történet hemzseg a logikai lyukaktól, amikbe sajnos spoilerek nélkül nem tudok belemenni. A film igazsága és üzenete gyengén kivitelezett monológon keresztül történik egy totál jellegtelen lezárás után, amire semmilyen szinten nem érte meg várni. Végül is passzol a filmhez, ugyanannyira üres, mint a karakterek vagy a narratív szál.

Két csillag, mert legalább megpróbáltak ősemberes horrort forgatni.

horror | thriller

Egy kis hajó egy nyers és kietlen táj partjaihoz ér. Egy hatfős csoport küzdötte át magát a keskeny tengeren, hogy új otthont találjon. Éheznek, kétségbeesettek, és 45 000... több»

1