2024.03.11 01:05 kabel Olvasottság: 3883x
2

Sárkányméretű történeti lyukak

A Damsel központjában egy nagyon gyengén kifordított mese áll, melynek főszereplője egy alig kidolgozott hercegnő, akit házassága után átadnak egy sárkánynak. Kár, hogy egy ilyen sztori ennyire unalmasra és lyukasra sikerült.

Ez a rendezőnek első nagyobb filmje a 28 héttel később című – alulteljesítő folytatás – után, de nem hiszem, hogy nagyon követni fogom munkásságát a Damsel alapján. Juan Carlos Fresnadillo egy teljesen közepes fantasy filmet rendezett, nagyon kevés eredeti gondolattal vagy érdekességgel. Csak fogott egy gyerekmesét, és kicsit véresebbé és nagyon kicsit felnőttesebbé tette, de sajnos nem annyira, hogy érdekes vagy gondolatébresztő legyen. Kicsit úgy éreztem, nem tudta eldönteni, mit akar kezdeni ezzel a történettel. A sárkány, aki a hercegnőt kergeti, tud beszélni, ami legalább kicsit izgalmasnak hatott, és visszahozta a középső Hobbit film hatását, csak ennek a szörnynek nem igazán volt Smaug szintű karizmája vagy esze.

Sárkányméretű történeti lyukak

A jelenetek nagy része sajnos halál unalmas, emberek nagyon lassan mennek A-ból B-be, CGI kastélyokban flangálnak, vagy közhelyes mondatokat ugatnak egymás felé, nagyon meg sem próbálva hiteles szereplőket alakítani, akiknek céljai és vágyai vannak a filmen kívül is. A House of Cardsból ismert Robin Wright a legfurább elem itt, hisz ő az egyetlen, akinek tényleg jó filmjei voltak a múltban, de itt mintha csak a Netflix pénz miatt ugrott volna be a forgatásra. A Stranger Things sztárja, Millie Bobby Brown alakítja a főszereplőt, és szegény lány mindent megtesz, hogy mélységet vigyen egy totál egydimenziós szerepbe. Más karakteréhez hasonlóan egyszerűen nem kapott személyiséget. Emellett kicsit furának hatott, hogy minden jelenetben annyi sminket toltak az arcára, hogy az ember azt hinné, a sárkány barlangja egy Avon tanácsadóból nyílik.

A film megpróbálja a sárkánnyal különböző szituációkba helyezni hősnőnket, de a CGI néha elég green screen-hatású, és nagyon olyan a hangulat, mintha senki sem tudta volna, hogy fog ez majd utómunka után kinézni. Ugyanakkor, a korai jelenetek, amikor még nem látunk sokat a szörnyből, csak a hangját halljuk, nagyon szépek, és még kicsit ijesztőek is. Később átmegy bugyutába a film, a sárkány rengetegszer méterekre van attól, hogy megegye szereplőinket, de valami mindig közbejön, ami ezt megakadályozza. A sztori megpróbál ellene menni mindenféle nemi sztereotípiának, azzal, hogy a hercegnőt teszi meg a hősnek, a herceget pedig erőtlen idiótának mutatja, azonban két jelenettel arrébb teljesen kiszámítható klisékbe esik vissza. Felnőtt fejjel kifordított mesét nézni kimondottan érdekes, de ez így nem elég.

A filmben több a történeti lyuk, mint szereplő. Általában könnyen ignorálok ilyesmit, ha a film más részei rendben vannak, de itt alapvető narratív elemek teljesen ellentmondanak a logikának. A sárkány motivációja sajnos értelmetlen, miért elégtétel generációnként három lány megölése? A szörny nyilvánvalóan intelligens, miért engedi, hogy buta varázskeretek közé szorítsák? Az antagonista család mindig új hercegnőt ad hozzá a család fiúgyermekéhez, hogy aztán feláldozzák a sárkánynak rögtön az esküvő után. Fogalmam sincs, miért nem valami random parasztlányt dobtak be mindig a sárkányhoz, ahelyett, hogy egy komplikált esküvőt megszervezzenek, vagy miért nem ölték csak meg a sárkányt, hogy az egész feláldozósdit kikerüljék. A sztori egy pontján kiderül, hogy egyáltalán nem nehéz kinyírni a repülő gyíkot, olyannyira nem, hogy egy tréning nélküli kiscsaj gond nélkül megoldja a dolgot. A sárkány inkonzisztens, néha azonnal megtalálja szereplőinket, néha nem tudja kiszagolni őket, pedig ott vannak 10 méterre tőle. A film lezárása értelmetlennek hat, a sárkány szabadon garázdálkodik, ami valamiért egy happy endingnek számít. Huh??? ...és ez elvileg könyvadaptáció lenne?

Sajnos egy kimondottan unalmas, egyszerű film ez, melynek egyetlen érdekessége körül túl sok a történeti lyuk, hogy egy kicsit is komolyan tudjam venni. Felejthető.

akció | fantasy | kaland

Egy kötelességtudó leány beleegyezik, hogy hozzámegy egy jóképű herceghez, ám kiderül, hogy a királyi család egy ősi adósság törlesztésére akarja őt felhasználni... több»

2