2024.03.11 17:57 Kóborló Olvasottság: <100x
1

A démoni apáca

Mint oly sok horrorrajongó a világban, úgy én csak elismerően tudok nyilatkozni a 2013-ban bemutatott Démonok között című film minőségével kapcsolatosan. A Démonok között című film mind kritikailag, mind pedig anyagilag (közel 320 millió dolláros bevétele) elképesztően sikeres volt, ezáltal pedig borítékolható volt, hogy érkezni fognak a további részei. A film producerei közül, Peter Safran fejéből pattant ki az ötlet, hogy mi lenne, ha nemcsak további folytatásokban gondolkodnának, hanem egyfajta univerzumot építenének a Démonok közöttre, és ezzel egy olyan horrorfilmes franchise-t hoztak létre, amely 2023-ra immáron 9 filmre hízott. Eme 9 film (Démonok között 1-2-3, Annabelle 1-2-3, Az apáca 1-2 és A gyászoló asszony átka) anyagilag még mindig nagyon sikeresek voltak, de egyes produkcióikkal szemben azért már keményebb kritikákat is megfogalmaztak mind a kritikusok, mind pedig a nézők. Eme kategóriába tartozott a 2018-as Az apáca is, még úgy is, hogy a maga 366 millió dolláros bevételével a teljes franchise legjövedelmezőbb epizódja lett.

Nos mivel egyes filmes hírek szerint 2024-ben tovább bővül eme franchise (a Démonok között 4. részével), így időszerűnek gondoltam azt, hogy kronológiai sorrendben elkezdjem újranézni a franchise eddig darabjait. Lássuk hát, hogy milyen is lett Az apáca című film!

A démoni apáca

Az apáca rendezői székébe az a bizonyos Corin Hardy került, akinek a nevével mindeddig csupán egyetlen korábbi film esetében találkoztam, ez volt a 2015-ös The Hallow című horrorfilm, ami finoman szólva sem lett egy igazán szenzációs produkció, de a hangulatával, továbbá a kellemesen sötét légkörével azért tudott jó pár kellemes pillanatot okozni nekem. Tehát Az apáca rendezői kiválasztása anno annak idején kissé meglepett, ugyanis a filmbéli gonosz lényünkre, Valakra már utaltak a 2013-as Démonok között című filmben, megjelent a 2016-os Démonok között második etapjában, de még a 2017-es Annabelle 2: A teremtés című részben is feltűnt, ezáltal pedig nyugodtan kijelenthetjük, hogy eme gonosz teremtmény legalább annyira elhíresült a Conjuring-univerzum filmjeiben, mint az Annabelle baba. Minderre persze igazán erős reklámkampányt is építettek a készítők, a nézők pedig tömegével mentek is a mozikba, hogy láthassák azt, hogy vajon mi is az eredete a démoni Valaknak. A gondom csak az volt mindezzel, hogy a film készítői a legtöbb esetben bőven megelégedtek azzal, hogy ötpercenként elpufogtattak különböző minőségű jump scare-eket, pedig ebben azért sokkal több is lehetett volna.

Sajnos maga a film történetével sem igazán kezdtek túlontúl sok mindent (pedig hát a forgatókönyvírók Gary Dauberman és James Wan voltak, akiknek azért bőven voltak már ekkor horrorfilmes tapasztalataik), ugyanis igencsak felszínesre sikeredet Valak eredetének a bemutatása. Pedig a film helyszínválasztása majdhogynem tökéletes! Egyes helyszíneivel már-már a gótikus horrorfilmes hatást is elérte nálam, amit persze amint módjukban állt, gyorsan tönkre is tettek, egy, a nézők arcába robbanó jump scare-rel.

Pedig igazán kecsegtetően indít a film, a lassú kamerakezeléseivel, a félhomályba vesző folyosóival, a filmbéli rémünk homályba vesző jelenlétével, és valami zsigeri félelmet ébresztő zenei aláfestéseivel. Mindezen dolgokat bevetik a készítők a film játékidejének az első negyedében, csak azért, hogy a néző valóban azt gondolhassa, hogy az év horrorjára váltott jegyet. Majd egy olyan mélyrepülést produkál a további játékidejében Az apáca, hogy azon még én is csak pislogtam.

Ahogy elkezdődik a film színvonal zuhanása, úgy válik egyre bosszantóbbá a történetbéli logikátlanságok egész sora, a filmbéli színészek irracionális viselkedése, de még film rettegett réméből, Valakból is egyfajta bohócot csinálnak. Ugyanis számos alkalommal bizonygatják a készítők a gonosz erejének határtalanságát, de mégis megelégedtek csupán annyival, hogy megjelenítik Valakot, avagy hatalmának valamelyfajta manifesztációját, és ezzel ki is fújt azt ijesztőnek szánt jelenetek sora. Bár a filmbéli Valak látványa valóban jól sikerült, de sajnos még ezt is teljesen tönkretették a túlzásba vitt jump scare-ekkel. Ugyanis a film félelemkeltése mindössze ebből áll csak!

Összegezve: sajnos a film első 10-15 percében érezhető igazi horrorhatásból annyira visszavettek a hátralévő játékidőben, hogy az még az átlagos minőséget sem éri el nálam, így pedig két csillagnál többre nem is tudom értékelni a látottakat.

60 Az apáca  (2018)

horror | misztikus | thriller

Fogarasföldön egy kolostor szörnyű titkokat őriz, melyek felderítésére Róma kirendel egy apácából, egy szerzetesből és egy újoncból álló csoportot. Valamennyien sejtik,... több»

1