2024.04.11 20:41 Interfectorem Sabnock Olvasottság: <100x
1

Bruce Lee hagyatéka!

Wei Lo írta és rendezte, talán minden idők egyik legfontosabb, legismertebb és a legnagyobb hatással bíró harcművészeti filmjét, Bruce Lee főszereplésével, a Tomboló ököl című filmet!

A film több mint ötven éves, de jól tartja magát. Mivel hongkongi, tehát ázsiai rendezésű, az atmoszférája is olyan, vagyis az erősebb mimikák, grimaszok, mozdulatok mind-mind teátrálisabbak, erőteljesebbek, mint európai társaiké...

Bruce Lee hagyatéka!

Bruce Lee hagyatéka óriási, hatással volt szinte mindenkire, minden korosztályra, férfiakra, nőkre, gyermekekre egyaránt!

Legendák születtek életéről és korai haláláról...

Agyi ödéma, szívroham, vérmérgezés, allergiás roham, gyógyszer-túladagolás, sőt gyilkosság is, na és minden ehhez hasonló dolog bejárta már a világot, de elképzelhető, hogy az igazi okát a halálának már senki sem ismeri!

Azt látjuk, hogy mindenféle keleti harcművészetet szépen felvonultat a film, persze a leglátványosabbak és a legszebbek a jeet kune do jelenetek.

No meg nagyon érezhető, hogy tulajdonképpen erről a „bemutatóról” szól maga a film...

Itt is Nora Miao a filmbéli partnere, többek között Maria Yi, James Tien, Robert Baker, Fu Ching Chen és Chikara Hashimoto társaságában...

Bruce Lee pompás mozdulatai, akár egy tökéletesen kidolgozott tánc, miközben az ütések a szem számára szinte láthatatlanok...

Persze mondhatjuk, hogy maga a film vagy a sztorija mai szemmel „nem nagy valami”, sőt a színészi játékok is hagynak maguk után néminemű kívánnivalót. De kárpótlásul minden mozdulat, minden egyes lépés és minden tökéletesen megkomponált ütés halálos és zseniális.

Legyen akár egy parányi, ám mégis finom mozdulat vagy egy brutális, szinte egy légkalapács gyorsaságú és erejű ütéssorozat, mindig, minden pillanatban lenyűgöző.

Amikor pedig előkerül a félelmetes nunchaku, akkor pedig a halál hírnöke érkezik hatalmas hangzavarral és mégis lenyűgözően...

Egy olyan színészt, de azért itt elsősorban egy zseniális harcművészt láthatunk, aki napjainkban is mindenféle szempontból megállná a helyét, tökéletesen mutatna a képernyőn vagy a filmvásznon.

Halálával a világ egyik legkarizmatikusabb emberét és egyben tökéletes harcművészetét vesztettük el!

Bruce Lee.

Született: USA, San Francisco, Kalifornia, 1940. november 27. A kínai Sárkány éve...

Elhunyt: 1973. július 20., Kowloon Tong, Hongkong...

RIP.

Ja, hogy a film?

Meg kell nézni, hiszen történelmi jelentőséggel bír!

Az IMDb-n 34 ezer vélemény után 7,2/10-es, a TMDB-n 892 szavazatot követően 73%!

Nálam pedig öt csillag és 95%!

Párolt sárgarépa, csirkecomb és céklalé...

Kedvenc fotelemben majd szunyókálok egy keveset!

akció | dráma | romantikus | thriller

1908. A sanghaji harcművészeti iskola mesterét brutálisan meggyilkolják, az általa vezetett intézményt pedig terrorizálják. Cheng, a mester legtehetsége- sebb tanítványa a... több»

1