91 éves korában elhunyt a Halálos fegyver és a Superman rendezője, Richard Donner

91 éves korában elhunyt az ikonikus rendező, Richard Donner.

Újabb legendás hollywoodi rendező távozott. A gyászhírt a Richard Donner felesége, Lauren Schuler Donner tudatta a világgal, azonban a halál okát nem közölte. 

Richard Donald Schwartzberg 1930. április 24-én született New Yorkban, az Egyesült Államokban. Fiatal korában színészi pályáról ábrándozott, de végül a rendezés mellett tette le a voksást.

Pályafutását reklámfilmekkel kezdte, a mozivásznon a 60-as évek elején debütált, de az ezt követő tizenöt évben viszonylag kevés filmet rendezett.

Karrierjében az áttörést az Ómen hozta meg számára, melynek főszerepét Gregory Peck alakította. Innentől meredeken ívelt felfelé a pályafutása, megkapta a Superman rendezői székét, melyen olyan ikonikus sztárokkal dolgozott együtt, mint Gene HackmanMarlon Brando vagy Christopher Reeve.

A Superman sikért újabb már kultikus produkciók követték, a Halálos fegyver Mel Gibson és Danny Glover főszereplésével, a Maverick - Halálos póker vagy a Szellemes Karácsony. Producerként a mai napi aktív volt, számos sikerfilmben, köztük az X-Men franchise egyes részeiben is közreműködött.

1985-ben vette feleségül Lauren Shuler Donner, akivel haláláig alkottak egy párt. 

Nyugodjék békében!

 

#1
Richard Donner

Richard Donner

szül. 1930. 04. 24. - elhunyt 2021. 07. 05.
New York City, New York, Amerikai Egyesült Államok
Richard Donald Schwartzberg 1930. április 24-én született New Yorkban, az Egyesült Államokban, Hattie és Fred Schwartzenberg gyermekeként. Egy nővére van, Joan. Szülei zsidó hitben nevelték fiukat, aki fiatalkorában színész szeretett volna lenni, végül mégis a rendezés mellett döntött. Karrierje kezdetén többnyire reklámfilmeket... több»