A 13 legjobb sorozat 2023-ból, amit tényleg vétek lenne kihagyni

2023 is bővelkedett jobbnál-jobb újdonságokban és nagy visszatérésekben a sorozatok terén!

Szemlézzük azt a tizenhármat, ami szerintünk a legjobbak közé tartozott. Ti megtaláljátok köztük a kedvenceiteket? Mit vennétek még fel a listára?

A sorozatokat az adatlapjaikon található streaming ikonra kattintva azonnal nézheted is, amennyiben van előfizetésed adott streamingszolgáltatóhoz!

#13

66 Te - 4. évad  (2023)

(1)

dráma | krimi | romantikus | thriller

Netflix

Joe új helyen új életet kezd, és maga mögött hagyja a múltat. Előkelőbb környezetben folytatja ténykedéseit, de nehezen szabadul meg régi berögződéseitől. több»

A Te mindig is Joe belső konfliktusáról szólt, hogy vajon képes-e valaha is megváltani önmagát. A februárban megjelent negyedik évad bizarr és gyakran zavaros helyekre vezeti a nézőt és persze Joe-t is. Az első részben Joe úgy próbálja megtalálni a megváltást, hogy nyomozóvá válik, aki - whodunnit-stílusban - egy új sorozatgyilkos nyomára bukkan, aki London elitjét terrorizálja. A második rész azonban megfordítja a forgatókönyvet egy pszichológiai thrillerre, mivel Joe-nak végre meg kell barátkoznia azzal a ténnyel, hogy ő az, aki végig a probléma volt. Most, hogy Joe elfogadta, hogy menthetetlen, már csak az igazságszolgáltatásnak kell győzedelmeskednie, és azoknak, akiket megkárosított, kell megkapniuk a maguk jussát. A történet néhol talán kissé ingatag, és a brit elit ábrázolása a legjobb esetben is sekélyes. A negyedik évadot azonban Penn Badgley és az új szereplők varázslatos alakítása viszi tovább. Tilly Keeper különösen brillírozik Lady Phoebe-ként, aki egy őzikeszemű cukorfalat, aki lassan a mentális instabilitásba süllyed. 
#12

73 Rajzás  (2023)

(3)

Amazon Prime Video

Egy fiatal nő története, aki mániákus módon rajong egy hírességért. Egy napon azonban az ártatlannak induló csodálat sötét fordulatot vesz. több»

Bár a Rajzás nem volt mentes a vitáktól, amikor idén bemutatták, mégis egyedülálló és nyugtalanító vádirat a rajongói kultúra veszélyeiről. Dre szerepében Dominique Fishback árnyaltan ábrázolja a gonosz világban sodródó fiatal nőt, és a mellékszereplők, köztük Chloé Bailey is ügyesen életre keltik a történetet. Nem egy tökéletes sorozat, de a sokáig képes hatni és elgondolkodtatni.
#11

dráma

HBO Max

A Waystar Royco eladása Lukas Matsson számára egyre közelebb kerül. A felszámolás kilátásba helyezése családi szakadást okoz a Royok között, akik előre látják, milyen lesz... több»

Az Utódlás a négy évad alatt mindig egy elkerülhetetlen igazságra épült: Logan Roy meg fog halni. A negyedik évadban hirtelen nagyon is valóságossá válnak a kissé hipotetikus cselszövések arról, hogy ki lesz az utódja a Waystar-Royco vezérigazgatói posztján. A negyedik évad, a sorozat utolsó évada, különösen igényes. A harmadik epizódban található a sorozat legjobb munkája, a harmadik epizódban, amelyben egy hatalmas, 30 perces, Mark Mylod rendező és Patrick Capone operatőr által készített felvétel követi Royék hitetlenkedő gyászba süllyedését. És bár Logan Roy már a harmadik epizódban eltűnik, ő - nem kis részben Brian Cox kiváló alakításának köszönhetően - az évad hátralévő részében is kísért, ahogy a családja megpróbál és végül kudarcot vall a nélküle való boldogulásban. Végül ez az utolsó évad a jelenlegi televíziós korszak egyik nagyszerű mesterművét nyújtja.
#10

79 A siló  (2023)

(14) (1)

dráma

Apple TV+

Férfiak és nők egy hatalmas földalatti silóban élnek, ahol rengeteg előírás van, amelyekről azt hiszik, hogy megvédik őket a felszínen lévő mérgező és elpusztult világtól. több»

Az Apple TV+ csendben az elmúlt évek legzseniálisabb műsorait készítette, köztük a Ted Lasso és a The Morning Show című műsorokat. A streamer A siló című sorozatával újabb lebilincselő történetet tálalt fel.  A Hugh Howey "Wool" című regényein alapuló sorozat egy földalatti bunker körül forog, amely több ezer túlélőnek ad otthont, miközben a külvilágot atomháború pusztítja. A Silo rövid bemutatása és a bunkerélet küzdelmei után gyorsan átcsap egy gyilkossági rejtélybe - ami a poszt-apokaliptikus környezetben egyedülállónak tűnik. Juliette Nichols mérnöknő (Rebecca Ferguson) feladata, hogy kiderítse a gyilkosság indítékát, és azt, hogyan kapcsolódik a külvilágot övező titokzatossághoz. Ferguson könnyedén viszi a vállán a sorozatot, és jól érzékelteti Nichols elhivatott kötelességtudatát a Silóban végzett munkája és a szerettei iránt. Bár a bunker hatalmas (és a díszletek is hasonlóan lenyűgözőek), az operatőri munka gondoskodik arról, hogy mindig klausztrofób és zord érzetet keltsen. Ha ez nem lenne elég, ez a poszt-apokaliptikus procedúra még rengeteg információt és kommentárt is rejt a felszín alatt a hatalomról, a fasizmusról és a politikai irányzatokról úgy általában. A kiváló alakítások, a remek írás és a lenyűgöző világépítés A silót nagyon élvezhetővé teszi.
#9

dráma | életrajzi | történelmi

Netflix

A Bridgerton előzménye Charlotte királynő felemelkedése és hatalomra jutása köré épül, és azt meséli el, hogy a fiatal királynő és György király házassága hogyan alakult... több»

A Sarolta királyné - Egy Bridgerton-történet, egy spinoff, amely két idősík között ugrálva mesél el egy gyönyörű történetet a rendíthetetlen szerelemről, új kontextusba helyezi az egész Bridgerton-univerzumot, és emeli a tétet a franchise jövőbeli részei számára. A sorozat az eddigi egyik legjobb Bridgerton-párosát mutatja be: György király és Sarolta királyné között, akik közt olyan a kémia, hogy szinte leugrik a képernyőről. Történetük fantasztikus, mint minden regényes románc, de van benne egy olyan földhözragadt valóságelem, amely a szerelmüket sokkal mélyebbé teszi, mint másokét. Az előzménysorozat végre a Bridgerton-univerzum ki nem mondott faji felhangjaival is foglalkozik. A sorozatban a franchise legjobb alakításait is láthatjuk, mind az új sztárok (India Amarteifio, Arsema Thomas és Corey Mylchreest), mind a Bridgerton-veteránok (Golda Rosheuvel, Ruth Gemmell és Adjoa Andoh) részéről. Shonda Rhimes showrunner, aki a fősorozat produceri munkájában inkább a kulisszák mögött foglal helyet, ismét megmutatja, miért ő a romantikus drámák legújabb televíziós királynője. 
#8

Netflix

Száz, csúcsformában lévő versenyző küzd meg egymással egy sor kimerítő kihíváson keresztül, hogy végül a nyertes kiérdemelje a megtiszteltetést - és a pénzjutalmat. több»

A Netflix egyik dél-koreai valóságshow-importja, a Ninja Warriorhoz hasonló sportos anime- és versenysorozatok minden jó tulajdonságát magában hordozza, olyan kihívások formájában, amelyekben az ország 100 legjobb sportolója szerepel. A testépítőket, crossfitereket, olimpikonokat és olyan legendákat, mint az MMA-versenyző Choo Sung-hoon vagy a szkeletonversenyző Yun Sung-bin, felvonultató Physical 100 a legjobbak legjobbjait kínálja - nemcsak az atlétikai mutatványok, hanem a sportos szellem tekintetében is. A sorozat kihívásai óriásiak, a két tonnás hajó csapatban történő szilárd talajon való átemelésen át a homokzsákok cipeléséig. Ez egy olyan műsor, ahol a sportszerűség nagyobb súlyt kap, mint a győzelem, és ahol néha komolyan vad mutatványokat láthatunk a sportolóktól.   
#7

77 The Last of Us  (2023)

(18) (5)

akció | dráma | horror | kaland | thriller

HBO Max

Joel és Ellie, a járvány-pusztította, eltorzult világban csak egymásra számíthat. A duó kénytelen elviselni az új világ brutalitását; a kegyetlen gyilkosoktól hemzsegő,... több»

Az elmúlt néhány évben úgy tűnik, hogy az élőszereplős videojáték-adaptációk átka végre megtört, de az HBO The Last of Us adaptációja még így is messze kiemelkedik a többi közül. Az azonos nevű PlayStation-játékokból kiindulva Joel Millert (Pedro Pascal) követi, aki Ellie Williamst (Bella Ramsey) kíséri végig az Egyesült Államokon, miután a Cordyceps-gomba megtizedelte a bolygót. Ellie immunitása a vírussal szemben lehet a kulcs a gomba megállításához, amely gonosz lényekké változtatja gazdatestét. Bár az apokaliptikus háttér a sorozat során végig hátborzongató és félelmetes, a karakterek megismerésével töltött idő az, ami a játékokhoz hasonlóan még feszültebbé teszi a veszélyt. Szívszorító odüsszeia ez a világban, a könnyfakasztó epizódok pedig egyes kapcsolatokra - például Bill (Nick Offerman) és Frank (Murray Bartlett) vagy Ellie és Riley (Storm Reid) - fókuszálnak. De nem csak szomorú történetekről és tragikus fordulatokról van szó. A The Last of Us rendkívül hátborzongató és tökéletesen visszaadja a játékok azon jeleneteit, amikor a játékosoknak el kell bújniuk a fertőzöttek elől. Az akcióval is nagyot megy, de sosem viszi túlzásba. Joel és Ellie történetét tökéletesen lefordították a televízióra, de elég érzékkel és eredetiséggel ahhoz, hogy még a tapasztalt játékosok számára is frissnek tűnjön.
#6

84 Dicsőség  (2023)

(6)

dráma

Netflix

Egy nő bosszút akar állni a gyerekkori bántalmazóin, akik tönkretették az életét. Gondosan előkészíti tervét, majd beindítja a folyamatot. több»

Ez a dél-koreai dráma 2023 első hónapjaiban két részben érkezett a Netflixre, és az egyik legemlékezetesebb cím maradt a streamingszolgáltató idei évéből. A sorozat főszereplője Song Hye-kyo Moon Dong-eun, aki az iskolai erőszak áldozata, és életét annak szenteli, hogy bosszút álljon a bántalmazóin. Teszi ezt kegyetlenül, de mégsem nehéz együttérezni vele: Dong-eun zaklatói még felnőtt korában is szinte teljesen unszimpatikusak maradnak. Lim Ji-yeon különösen hátborzongató alakítást nyújt Park Yeon-jin, Dong-eun zaklatóinak főkolomposa szerepében. A Dicsőséget az teszi olyan kivételessé, hogy a sorozat még a kissé könnyedebb romantikus mellékszálak közepette sem igyekszik szentesíteni Dong-eun és korábbi osztálytársai tetteit. A jelenben és a múlt felvillanásain keresztül, lenyűgöző szereposztású fiatal színészekkel elmesélve ez egy olyan sorozat, amelyet kötelező látni.
#5

73 A rendkívüli  (2023)

(3)

akció | kaland | vígjáték

Disney+

Jen egy fiatal, öntudatos nő, aki egy olyan világban él, ahol mindenkinek van szuperképessége, kivéve őt. több»

A szuperhősös tartalmak áradata (és az ezzel kapcsolatos növekvő fáradtság ellenére) A rendkívüli az év egyik leghitelesebb és legokosabb sitcomja. A sorozat készítője, Emma Moran egy egyszerű feltevésből indul ki - milyen lenne valójában egy olyan világban élni, amely tele van szuperképességekkel rendelkező emberekkel? Nem számít, mennyire furcsa a történet (legyen szó akár arról, hogy egy csapat férfi saját önbíráskodó csoportot alapít, amely arról folyik, hogy ki tud többet a nőkről, vagy arról, hogy egy halott által megszállt nő randevúzik a néhai II. Károly királlyal), az út mindig szépen visszavezet az emberi lét valóságához. Meglepően sok szentimentálisabb pillanat is akad, például amikor a főszereplő Jen (Máiréad Tyers) a legjobb barátnője (Sofia Oxenham) azon képességét használva, hogy a holtak megszállják őt, képes kapcsolatot teremteni halott apjával, hogy használja a hangját és a testét.
#4

vígjáték

Amazon Prime Video

Amikor egy apokaliptikus szökőár lecsap egy lánygimnázium tízéves osztálytalálkozója alatt, a résztvevőknek együtt kell megtalálniuk a túlélés módját. több»

Még egy csodálatos vígjáték, amely idén a radar alatt repült. A sorozat tökéletesen ábrázol egy osztálytalálkozót - a fénypontokat, barátságokat és nosztalgikus zenéket, vegyítve a rossz emlékekkel, amiket inkább elfelejtenénk. Az Ausztráliában játszódó sorozatban egy csapat nő kénytelen túlélni egykori, csak lányokból álló középiskolájában, miután egy apokaliptikus szökőár lecsap a 10 éves osztálytalálkozójuk alatt. A történet humort és sötétebb pillanatokat vegyít, árnyaltan vizsgálja a mentális egészséget, a zaklatást és a tanár-gyerek bántalmazást. 
#3

dráma | vígjáték

Disney+

A második évadban kiderül, hogy egy étterem vezetésénél csak egy új étterem megnyitása nehezebb, és a csapatnak az engedélyek és vállalkozások őrült bürokráciájával is... több»

Amikor A mackó 2022-ben berobbant, Christopher Storer alkotó mesterkurzust tartott a feszültség, a stressz és a szorongás pörgős légkörének megteremtésében egy chicagói szendvicsbolt konyhájában. És szerencsére a második évad 2023-ban egy újabb adag tökéletesen kifőzött epizóddal tért vissza. Az első évad minden fszültsége megmaradt, de egy új, magával ragadó szinten, ahogy Carmen Berzatto (Jeremy Allen White) és csapata megpróbálja felújítani a bolt omladozó falait egy nagyobb és jobb étteremmé. Minden egyes epizód a pörgős párbeszédek forgószélében repül el, tele fergetegesen trágár sértésekkel és vitákkal. De mindezek mögött ott van a bajtársiasság és a csapatmunka igazi érzése, amely mindenkit mélyebb szinten összeköt. Mindenki számára, akinek van tapasztalata a vendéglátásban - az eufórikus magasságokkal és a mélypontokkal együtt - nagyon is átérezhető. A második évad pedig a Berzatto család háttértörténetét is kibővíti egy egyórás karácsonyi flashback epizódban, ami egyszerűen lenyűgöző. 
#2

76 Balhé  (2023)

(10) (2)

dráma | vígjáték

Netflix

Két ember története, akik hagyták, hogy egy közúti incidens belefúródjon az elméjükbe, és lassan feleméssze minden gondolatukat és cselekedetüket. több»

A 10 epizódos Balhé tömör és lebilincselő: Lau és Cho mindennél jobban függővé válik attól a törekvésüktől, hogy kölcsönösen elpusztítsák egymást, mivel ez tűnik az egyetlen dolognak, amibe kapaszkodhatnak. A feszes forgatókönyvvel, a 90-es és 2000-es évekbeli hangulatokkal, és a lenyűgöző alakításokkal, nemcsak Yeun és Wong, hanem olyan feltörekvő sztárok, mint Young Mazino is, a Balhét az egyik legjobb sorozattá teszik, amit a Netflix az utóbbi időben kiadott.
#1

vígjáték

Disney+

Brunson több kirándulást akar, szó szerint és átvitt értelemben is, az Abbott Általános Iskola termein kívülre; Ralph azt akarja, hogy Barbara alapítson egy kórust az Apácashow... több»

Az Abbott általános iskola az egyik legjobb sitcom jelenleg. A sorozat második évada azonban egy kicsit emelte a tétet bár, továbbra is az iskola- és tanárpárti üzeneteket adta át, miközben még jobban elmélyült a karakterekben. Az "Abbott homokozójában" rengeteg hely van arra, hogy a sorozat világát kibővítsék, a karaktereket kivonják a tipikus környezetükből, és új figurákat mutassanak be, mint például Janine anyja (akit emlékezetesen alakít Taraji P. Henson), akik új dimenziókat adnak a sorozathoz. Ez az évad mélyebben belemerül Janine és Gregory egymás iránti vonzalmába is, ami az utóbbi idők egyik legjobb lassú románca a televízióban. Ennél is izgalmasabb azonban a sorozatban rejlő további potenciál - ami valószínűleg továbbra is megéri a ráfordított időnket!