2020 nyarán rázta meg a világot és azon belül is a Marvel rajongókat, amikor a Fekete Párducot, vagyis T’Challát alakító Chadwick Boseman (galériánkban) elhunyt. A színész mindössze 43 éves volt. Halála önmagában is tragikus, de a körülmények, ahogy betegségét kezelte, csak még szívszorítóbbá teszi a történetét. Chadwick Boseman ma lenne 46 éves, melynek kapcsán felidézzük a szívszorító történetét és 5 emlékezetes filmjét.

Chadwick Boseman ugyanis két évvel a halála előtt tudta meg, hogy harmadik fázisú vastagbélrákban szenved. A színész akkor úgy döntött, hogy nem hozza nyilvánosságra a betegségét, sőt, a munkát sem hagyta abba. Élete utolsó két évében kőkemény harcot vívott a rákkal és közben Thanosszal is. Olyannyira titokban tartotta a betegségét, hogy még színésztársai vagy épp filmjei rendezői sem tudtak róla. Csak a szűk családot és a legközelebbi barátait avatta be.

Amikor utólag egyik legjobb barátját és egyben ügynökét, Michael Greene-t kérdezték az okokról, annyit mondott, hogy a színész nem akarta, hogy az emberek ezzel foglalkozzanak, ahhoz ő túl zárkózott volt. Emellett volt még egy oka a hallgatásnak: tovább akart dolgozni, ameddig csak bír.

Chadwick Boseman a családja körében, otthonában hunyt el. Bátyja, Derrick Boseman lelkész, aki végig mellette volt és érte imádkozott. Elmondása szerint a színész az utolsó percig megtartotta a hitét. Ezt később barátai is megerősítették, akik elmondták, hogy utolsó üzeneteivel mindannyiukat arra buzdította, hogy élvezzék Isten teremtésének egyszerűségét, mint az égbolt vagy Nap.

Chadwick Boseman két évvel a halála előtt tudta meg, hogy gyógyíthatatlan beteg, viszont a vizsgálatok kiderítették, hogy ekkor már legalább két éve növekedett testében a rák. Vagyis a színész élete utolsó négy évében, pályafutása talán legtermékenyebb és legaktívabb éveiben már beteg volt. Ennek ellenére ezekben az években hét filmet is készített, köztük több szuperhősmozit, amelyekhez a legjobb formába kellett lendülnie. A forgatások között több műtéten is átesett és kemoterápiát is kapott. Végül a betegség miatt jelentősen fogyni kezdett, de a rajongók még ekkor is csak arra tudtak gondolni, hogy bizonyára egy közelgő szerep miatt fogyott le kedvencük.

Chadwick Boseman egész életében igyekezett segíteni a rászorulókon, és ezt akkor sem hagyta abba, amikor már ő maga is közéjük tartozott bizonyos értelemben. Rendszeresen látogatta a kórházakat, hogy daganatos gyerekekkel találkozzon és egy kis vidámságot csempésszen a napjukba.

A színész úgy vált Fekete Párduccá, hogy tudta, valószínűleg már nem fogja megélni a folytatást. Ezért is kísérteties, amikor egy 2018-as rajongói találkozón az egyik újságíró a Fekete Párduc 2-ről kérdezte. Itt érdemes tudni, hogy ekkor már túl voltunk a Bosszúállók: Végtelen háborún, amelynek végén T’Challa is eltűnt Thanos csettintése nyomán. Chadwick Boseman pedig azt reagálta a karaktere visszatérésének kérdésére: „Halott vagyok.” Az újságíró pedig ezt felelte: „Még nem állunk készen arra, hogy meghalj.”

#10

70 Message from the King  (2016)

(2) (2)

thriller

Netflix

Egy rejtélyes kívülálló, Jacob King Dél-Afrikából Los Angelesbe érkezik, hogy bosszút álljon húga haláláért.

#9

76 21 Híd  (2019)

(6) (5)

akció | dráma | krimi | thriller

Netflix | Telekom TVGO

Egy lecsúszott New York-i nyomozó esélyt kap a megváltásra. Miközben egy zsarugyilkos nyomában jár, egy olyan nagyszabású összeesküvés nyomaira bukkan, melyben kollégái is... több»

#8

76 Újoncok napja  (2014)

(9)

dráma | sportfilm

TV-ben (Sony Movie Channel, csütörtök 01:33)

Sonny Weawer (Kevin Costner) futball menedzsernek az NFL Draft, azaz az Amerikai Futballszövetség “sorozónapján” lehetősége nyílik rá, hogy megmentse a Cleveland csapatát, de... több»

#7

dráma | életrajzi | zenés

James Bown gyermekkora nem volt egyszerű, a mély szegénységben cseperedő fiú azonban egy sorsszerű találkozás révén a zenében találta meg a kiutat a nyomorból, és végül a... több»

#6

76 A 42-es  (2013)

(9) (15)

dráma | életrajzi | sportfilm

A baseball-legenda Jackie Robinson (Chadwick Boseman) és a Brooklyn Dodgers vezetője, Branch Rickey (Harrison Ford) igaz története az amerikai sporttörténelem egyik legnagyobb... több»

#5

80 Marshall  (2017)

(7) (5)

dráma | életrajzi | krimi | történelmi

HBO Max

A film az ifjú Thurgood Marshall életének egy fejezetét mutatja be. Ő volt az első afro-amerikai bíró, aki a legfelső bíróság tagjává vált. A filmben azt az ügyét... több»

#4

75 Az 5 bajtárs  (2020)

(5)

dráma | háborús | kaland

Netflix

Eddie (Norm Lewis), Paul (Delroy Lindo), Melvin (Isiah Whitlock, Jr.) és Otis (Clarke Peters) színes bőrű háborús veteránok, aki elhatározzák, hogy visszatérnek életük legnagyobb... több»

#3

akció | kaland | sci-fi

Disney+

Thanos (Josh Brolin) betartotta az ígéretét, végrehajtotta a tervét és megsemmisítette az univerzum felét. A Bosszúállók tehetetlenek, a Földön eluralkodott a káosz. Amerika... több»

#2

73 Fekete Párduc  (2018)

(70) (51)

akció | kaland | sci-fi

Disney+ | Telekom TVGO

A Marvel Studios Fekete Párduc című új filmjének hőse T’Challa, aki apja halálát követően hazatér az elszigetelt, ám technológiailag fejlett afrikai országba, Wakanda... több»

#1

dráma | zenés

Netflix

1927-ben Chicago egyik stúdiójában kezdenek elszabadulni az indulatok egy fehér menedzser, egy sikerre éhes trombitás (Chadwick Boseman) és a blues nagyasszonya, Ma Rainey (Viola... több»