Szerezd meg a Mafab medálokat, és mozizz ingyen egész évben! » Login  
75%

A 42-es (2013)

42
Filmadatlap
 
17
Szereplők
8
Vélemények
9
Képek
2
Videók

Galéria (9)

Videók (2)

 
Képkockák   2022. 02. 14.

legújabb vélemény

1
Lépéshátrányból, hátrakötött kézzel

Az USA-ban hiába szolgáltad a hazádat, éltél tisztességesen, betartva minden törvényt, négerként nem tudtál érvényesülni a fehérek lesújtó tekinteteinek kereszttüzében. Éppen ezt az életérzést mutatja be a film, melyhez a Ray (2004) és az Ellenségek legjobbika (2019) volt csak fogható. A BlackLivesMatter-mozgalom mélyen politikai is lehet, azonban azt kell mondanom, hogy az ilyen alkotásokat kellene a lehető legjobban támogatni ahelyett, hogy sárdobálásra pazarolják az idejüket egyesek. Sajnos már Chadwick Boseman sincs közöttünk, hogy egy újabb, hasonló alkotással überelje, ezt a sport témájában készült egyik mesterművet. Nem is írok hát többet, menj és pótold a filmet, ha még nem láttad.

 
dulkap   2017. 08. 28.

0

Remek kis film a sportág legnagyobb legendájáról és az ő küzdelméről egy fehérek által uralt világban, ahol nem csak magáért kell harcolnia, hanem a csapatáért és az afro-amerikai társadalomért. A szereplőgárda nagyon rendben van és a rendezéssel sin... több»

 
dailyfilmsan   2020. 02. 04.

0

Számomra elég átlagos film. A film maga érdekfeszítő, de alacsonyra tette a lécet. Értem én hogy a főszereplő a legfontosabb motívum, de a környezete adná a kontextust amibe belecsöppent és ami őt is formálná. Immel--ámmal kiemel egy- egy jelenet ere... több»

 
Gigi   2016. 12. 29.

0

Az első fekete baseball játékos életének egy részét mutatja be. A történet kiszámítható, nem furmányoscsavaros, viszont a karakterek jól eltaláltak, nem éreztem, hogy időpocsékolás volt megnézni. Nem viszi túlzásba a meghatónak szánt jeleneteket sem,... több»

 
doffy_joka   2015. 08. 16.

0

Nagyon szép film! Teljesen oda voltam ezért a filmért vagy inkább vagyok . Pörgős akcióval tarkított tömör szórakozás. Pontosan ezt várom egy filmtől, hogy bármikor is üljek, le elé elszórakoztasson. Ez megtette.

 
wirwil   2015. 05. 01.

0

Nem voltak nagy veszekedések és hatalmas, embert megroppantó csaták. Nem volt bunyó, nem volt házfelgyújtás, csak a fenyegetettség érzése, de az sem nagyon. Ezeket csak azért írom, mert én egy ilyen filmre számítottam, de nagyszerű, hogy nem így tört... több»

 
Robert Langdon   2020. 06. 03.

0
A legjobb

Gyakran előjön a kérdés, hogy melyik a legjobb a saját kategóriájában. Hát szerintem a sportfilm kategóriában nincs jobb. Talán a Perfect Game van egy szinten vele. Igen, egy másik baseball film. Nem tudom hányszor néztem végig Jackie Robinson sztoriját, de minden benne van, aminek benne kell lennie. Aki azt mondja, hiányol belőle dolgokat, az inkább sorozatokat nézzen, mert egy 2 órás filmbe nem lehet mindent belerakni. Ja, és ha érdekli, ami kimaradt belőle, olvasson utána, ahogy az életrajzi, vagy a "valós eseményeken alapuló" filmek esetében szokás. Ez a film tökéletesen bemutatja, min ment keresztül az az ember, a családja és az egész csapata, aki miatt az egész profi sport megváltozott. Mert nem csak a baseballt alakította át, hanem az összes Major sportot. Miatta van NFL, NBA, és rendes baseball ma. Én is miatta szerettem meg a baseballt, előtte nem értettem, de ezután a film után rengeteget tanultam róla. És több hónapig kerestem egy csatornát, ahol élőben nézhetem. És ugyanúgy tudom nézni, ahogy a kosárlabdát vagy az amerikai focit. Úgyhogy köszönöm 42-es.

A film összbevétele 97 470 701 dollár volt (imdb.com).

 

A filmben volt egy cameo: a bébiszitter Branch Rickey dédunokája.

(Képkockák)
 

Jackie az első meccsén nem találta el a labdát, de bázisra mehetett egy dobóhiba miatt.

(Képkockák)
 

Howard Baldwin és felesége, Karen Elise Baldwin a Ray (2014) után dolgozták ki a filmet.

(Képkockák)
 

Jackie Robinson nem az első fekete, aki a Major League-ben játszott, 1884-ben Moses Fleetwood Walker volt az, aki a Toledo Blue Stockingsban játszott, akit a fivére, Weldy követett. Egyes bizonyítékok szerint még őelőttük is volt fekete játékos a mezőnyben.

(Képkockák)
 

A filmben azok, akik nem akartak Robinsonnal játszani, azt a büntetést kapták, hogy elküldték őket Pittsburgh-be. Branch Rickey 1950-ben hagyta el a Dodgerst, és 1953-ban a Pittsburgh Pirates főigazgatója lett.

(Képkockák)