Legfőbb kincsünk az egészségünk - régi közhely, amire többnyire csak legyintünk. Mindaddig, amíg be nem kerülünk az egészségügyi ellátórendszerbe. Aki volt már beteg, várt már vizsgálati eredményre, feküdt már kórházban, az a saját bőrén tapasztalhatta, hogy milyen kiszolgáltatott az ember az orvosok és ápolók kezei között.

Ebből a kiszolgáltatottságból fakadó félelem sok krimiíró és filmes szakember fantáziáját megmozgatta. Irodalmi vonalon Robin Cook regényeit érdemes megemlíteni, hiszen számos történetét megfilmesítették. Az ő sztorijainak középpontjában a gátlástalan pénzhajhászás áll, ami olykor műhibának, máskor kórházi fertőzésnek, esetleg véletlen balesetnek beállított gyilkosságokhoz vezet. A betegek halálából pedig a kórházi költségvetés, a gyógyszercégek, illetve a biztosítók profitálnak.

Az alábbi listán olyan filmek szerepelnek, amelyben orvosok, ápolók vagy a rendszer károsultjai küzdenek az etikai normákat semmibe vevő, arctalan gépezet, vagy éppenséggel jól behatárolható érdek, vagy bűnözői csoportok ellen.

#10

horror | sci-fi | vígjáték

Frankenstein ük-ükunokája egy amerikai közkórház titkos laboratóriumában tudományos csodára készül: megismétli őse kísérletét, életet akar teremteni. A feladat nem... több»

Pihent agyú paródia Frankenstein történetéről, akinek ük-ük-ük unokája egy amerikai kórház alagsorában, titokban, a kórházból lopott eszközökkel és szervekkel folytatja őse kísérletét.
#9

49 Járvány  (1995)

sci-fi | thriller

Az ebola vírus veszedelmesen terjed, és egyre rövidebb az emberiség megmentésére fordított idő. Nicollette Sheridan kezdi azt gondolni, hogy az elszabadult járvány mögött... több»

Egy összeesküvés hátborzongató története Robin Cook, az orvoskrimik mesterének tollából.
#8

49 Édes kislányom  (2021)

(13)

akció | dráma | thriller

Netflix

Egy gyászoló férj elhatározza, hogy megleli az igazságot halott felsége ügyében, miközben igyekszik megóvni a kislányát. több»

Harc a gyógyszermaffia ellen, egy értelmetlen csavarral, és túlzóan optimista végkifejlettel.
#7

thriller

Egy zseniális tudós egy olyan gyógymódot fedez fel, amely sokak életét mentheti meg. Amikor egy őrült gyilkos ugyanezt az információt felhasználja arra, hogy istent játsszon,... több»

Robin Cook jól elkapja a beteg kiszolgáltatottságával (és biztosításával) való visszaélést az egészségügyben.
#6

87 Az elefántember  (1980)

(9) (6)

dráma | életrajzi

A múlt századi Londonban találkozik John Merrick (John Hurt) és Dr. Frederick Treves (John Hurt). A két férfi között mély barátság születik, amit a kor nem néz jó szemmel:... több»

Egy orvos, aki nemcsak a testet gyógyítja. David Lynch rendezésében, Anthony Hopkins és John Hurt megrázó alakítása.
#5

86 Patch Adams  (1998)

(6) (7)

dráma | életrajzi | romantikus | vígjáték

Patch Adams örökre megváltoztatta a gyógyításról kialakított képünket. Egy olyan időszakban kezdett dolgozni, amikor az orvosok puszta tárgyakként, megoldandó problémaként... több»

Felemelő film az emberarcú egészségügyről.
#4

83 Lorenzo olaja  (1992)

(4) (2)

dráma

Lorenzo olyan ritka betegségben szenved, amire nem, hogy nincs gyógymód, de nem is igazán dolgoznak a gyógyításán. Lorenzo édesapja ebbe nem nyugszik bele, ezért időt nem... több»

A megtörtént esemény alapján készült film megrengeti az orvosokba és az általuk képviselt tudományba vetett hitet.
#3

91 Száll a kakukk fészkére  (1975)

(112) (50)

dráma

Netflix

McMurphy (Jack Nicholson) piti kis tolvaj, aki börtön helyett inkább elmegyógyintézetbe záratja magát, de ügyel arra, hogy csak a környezetét tévessze meg, ő maga nem hajlandó... több»

A pszichiátriai betegek kiszolgáltatottsága még napjainkban is tabu.
#2

74 Vírus  (1995)

(9) (7)

akció | dráma | katasztrófafilm | thriller

Az Egyesül Államok területére egy halálos vírus jut be. A kór egy afrikai majommal került az országba. A kormány tehetetlenül áll a történtek előtt, még mielőtt bárki... több»

Amikor a járványkezelés a fegyveres erők kezébe kerül.
#1

84 Kóma  (1978)

(8) (10)

dráma | horror | misztikus | thriller

Egy fiatal doktornőnek feltűnik, hogy viszonylag egészséges betegek rutinműtétjei során olyan komplikációk lépnek fel, melyek következtében kómába esnek, hogy aztán a... több»

Robin Cook nagyhatású műve örökre megrengette egy egész generáció bizalmát az egészségügyben.