A halál nem minden esetben jelenti egy fényes karrier végét. Vannak olyan sztárok, akiknek haláluk után nemcsak a filmjeik vagy a zenéik maradnak fenn, hanem bizony a bevételi forrásaik sem apadnak el, és továbbra is gyarapodik a számlájuk annak ellenére, hogy halálukkal népszerűségük vagy a zenealbum eladásuk évről évre folyamatosan csökken. A Forbes minden évben összeállít egy listát a legjobban kereső halott sztárokról, mely többnyire sokat nem változik, csak ha egy jól fizetett sztár is felkerül erre a listára.* Az első és a második helyen lévők között szinte behozhatatlan a különbség, mondhatni utolérhetetlen bevételi forrásokkal rendelkezik az első helyen lévő híresség. Vajon az örökösök képesek kezelni ekkora vagyont? Sajnos nem egy olyan esetről is hallani, hogy a listán lévő híresség teljes vagyonát elszórták már, és ha erről tudna, akkor lehet, forogna a sírjában. Mindenesetre az örökösnek és adott esetben a kiadóknak nem lehet panaszra okuk, mert hatalmas összegekről van szó. Nézzétek meg a lenti listát, és dobjatok egy hozzászólást, hogy mi a véleményetek! Köszi, hogy megnéztétek! *A lista az adott személy éves bevételét mutatja amerikai dollárban a 2018 október és 2019 október közötti időszakban.

#10
Whitney Houston

Whitney Houston

szül. 1963. 08. 09. - elhunyt 2012. 02. 11.
Newark, New Jersey, Amerikai Egyesült Államok
Whitney Houston 1963. augusztus 9-én született a New Jersey államban található Newarkban, az Egyesült Államokban. John és Cissy Houston harmadik gyermekeként látta meg a napvilágot. Apja a szórakoztatóiparban dolgozott, anyja gospel énekes volt. Az 1967-es newarki lázongások után családjával East Orange-be költözött. Tizenegy... több»
Elhunyt: 2012. február 11.-én. Éves bevétele: 9,5 millió dollár. Kygo: "Higher love" remixje, Whitney Houston dalának feldolgozása nagyot dobott a már elhunyt énekesnő népszerűségén. 2019 májusában, csak egy hónap alatt több mint 7 millió albumát adták el.
#9
Prince

Prince

szül. 1958. 06. 07. - elhunyt 2016. 04. 21.
Minneapolis, Minnesota, Egyesült Államok
Teljes néven Prince Rogers Nelson, amerikai zenész, énekes és dalszövegíró. Édesanyja Mattie Shaw, édesapja John L. Nelson volt. A popzene meghatározó alakja. Stílusötvöző, többféle zenei stílust alkotó, új hangzásokat létrehozó zenészként ismerhettük meg. Hatott zenéjére a rock, funk, elektro, reggae, folk, jazz, soul, pop,... több»
Elhunyt: 2016. április 21.-én. Éves bevétele: 12 millió dollár. Halála után lemezei még mindig bestsellerek, melyeknek eladásai több mint 10%-ot nőtt. 2019-ben csaknem 320 ezer albumát adták el.
#8
Marilyn Monroe

Marilyn Monroe

szül. 1926. 06. 01. - elhunyt 1962. 08. 05.
Los Angeles, Kalifornia, U.S.
Marylin Monroe 1926. június 1-jén született Los Angelesben Norma Jeane Mortenson néven, majd Norma Jeane Bakerként lett bejegyezve édesanyja férje után. A mentálisan gyenge anyjától hamar árvaházba került, majd különböző nevelőszülőknél nevelkedik. Gyermekként többször is zaklatták szexualisan. Tizenhat évesen ment férjhez... több»
Elhunyt: 1962. augusztus 5.-én. Éves bevétele: 13 millió dollár. Mondhatni pár milliókkal marad el a 7. helyen lévőtől. Legtöbb pénzt a licenszei hoznak az örökösei számára. Több olyan híres terméket is fémjeleztek a nevével, mint a Montblack tollak, vagy a Chanel No. 5 parfüm, melyet Marilyn még az életében saját maga is reklámozott. Ezeket a vidókat és képeit a Chanel divatmárka a mai napig használja.
#7
John Lennon

John Lennon

szül. 1940. 10. 09. - elhunyt 1980. 12. 08.
Liverpool, England
John Ono Lennon (eredeti nevén John Winston Lennon) 1940. október 9-én született Liverpoolban, Angliában. A zenetörténet egyik legnagyobb alakja a Beatles tagjaként vált világhírűvé. Lennon apa nélkül, jórészt nagybátyjánál és nagynénjénél nőtt fel. 11 évesen anyja tanította meg bendzsózni, első gitárját 16 évesen... több»
Elhunyt: 1980. december 8.-án. Éves bevétele: 14 millió dollár. Az Abbey Road 50. évfordulója nagy lendületet adott a Beatles-nek, több mint 2,2 millió albumot adtak el, emellett Lennon saját műveinek értékesítét is fellendítette 52%-al.
#6
Dr. Seuss

Dr. Seuss

szül. 1904. 03. 02. - elhunyt 1991. 09. 24.
Springfield, Massachusetts
Elhunyt: 1991. szeptember 24.-én. Éves bevétele: 19 millió dollár. A Hallmark-tal, az Universal Stúdióval és még számos más társasággal kötött licensz szerződései a mai napig szép kis bevételt hoznak a világhírű gyermekkönyvírónak. És persze az is, hogy még mindig évente több mint 5 millió könyvét adják el az Egyesült Államokban.
#5
Bob Marley

Bob Marley

szül. 1945. 02. 06. - elhunyt 1981. 05. 11.
Nine Miles, St. Ann, Jamaica
Robert Nesta Marley 1945. február 6-án született a jamaicai Nine Mile-ban. Apja angol tengerésztiszt volt, anyja jamaicai. 10 évesen veszítette el apját. Fiatal korában költözött Kingston egyik gettónegyedébe, Trench Townba. Itt ismerte meg Neville „Bunny” Livingstont, akivel később zenélésbe kezdtek. 14 évesen otthagyta az iskolát... több»
Elhunyt: 1981. május 11.-én. Éves bevétele: 20 millió dollár. Csak az Egyesült Államokban több mint 1 milliárdos streaming nézettséggel rendelkezik. Mivel az ő nevével is több márkát dobtak már az évek során a piacra, beleértve a fejhallgatókat, lemezlejátszókat vagy hangszórókat, így még halála után is van folyamatosan bevételi forrása.
#4
Arnold Palmer

Arnold Palmer

szül. 1929. 09. 10. - elhunyt 2016. 09. 25.
Youngstown, Pennsylvania, Amerikai Egyesült Államok
Arnold Daniel Palmer (1929. szeptember 10–2016. szeptember 25.) amerikai profi golfozó, a sport történetének egyik legnagyobb és legkarizmatikusabb szereplője volt. Doris Morrison és Milfred Jerome "Deacon" Palmer (1905–1976) gyermekeként született Latrobe-ben, Pennsylvaniaban. Édesapja a Latrobe Country Club vezetője volt. A golfban... több»
Elhunyt: 2016. szeptember. 25.-én. Éves bevétele: 30 millió dollár. A golflegenda birodalma továbbra is jövedelmező pénzforrás a MasterCarddal és a Rolexszel való partnerségének köszönhetően. Aztán ott van az arizonai azonos nevű ital és annak alkoholos változata is. Egy évvel a halála után Ázsiában már több mint 400 üzlet forgalmazott Palmer-tárgyakat.
Elhunyt: 2009. február 12.-én. Talán az ő neve elsőre sokaknak nem lesz olyan ismert, de ha azt mondom Snoopy? Igen, ő volt ennek a mesefigurának és gazdájának Charlie Brown-nak a megalkotója, illetve a Peanuts képregénysorozat írója és alkotója. Évről-évre "veszekszik" a harmadik és a negyedik hely között. Éves bevétele: 38 millió dollár. Ma már egyre kevesebben olvasnak képregényt, de karakterei olyan népszerűek lettek, hogy nem csak megfilmesítették őket, hanem számtalan ajándéktárgyat is készítettek belőlük. Gyakran használják őket pizsama, vagy ruházati termékeken lévő mintaként is - ezek mind-mind bevételt hoznak neki a konyhára a mai napig is.
#2
Elvis Presley

Elvis Presley

szül. 1935. 01. 08. - elhunyt 1977. 08. 16.
Tupelo, Mississippi, Amerikai Egyesült Államok
Elvis Presley 1935. január 8-án született Tupelóban, az Egyesült Államokban. Ikertestvére holtan jött a világra, így Presley egyedüli gyerek maradt a családban. Első zenei élményei a templomokhoz kötődtek. 13 éves korában a család Memphisbe költözött. Egy alkalommal közepest kapott zeneórán, mire következő órára elhozta a... több»
Elhunyt: 1977. augusztus 16.-án. Igen ki más lehetne olyan népszerű Michael Jackson után, mint a Király, vagyis Elvis Presley. Ugyan már 43 éve nincs köztünk, még mindig nagyon népszerű. Éves bevétele: 39 millió dollár, ami mondhatni csak kb. fele mint az első helyen lévőnek, mégis ő is azon kiemelkedő tehetségek közé tartozik, akik nem csak a zenei pályán, hanem filmes területeken is hatalmas sikereket értek el. Gracelandben található otthona, talán sose volt mondható nyugodt helynek, azonban mára már évente több mint 500 ezer látogatót vonz. Családjának volt is miből ezen a helyen egy hatalmas szórakoztató komplexumot létrehozni. A látogatók nem csak megcsodálhatják hol élt Elvis, hanem akár meg is szállhatnak itt pár napra a luxus hotelben, és hát látnivalókból sincs hiány, hiszen tárgyaikon át még a magángépe is ki van állítva a helyszínen. De persze nem csak ez hoz bevételt. Továbbra is jelennek meg dokumentum filmek az életéről, és persze a lemezeladásai is magasak.
#1
Michael Jackson

Michael Jackson

szül. 1958. 08. 29. - elhunyt 2009. 06. 25.
Gary, Indiana, Amerikai Egyesült Államok
Michael Joseph Jackson 1958. augusztus 29-én született Garyben, Indiana államban. Édesapja, Joe Jackson gitáros volt, azonban miután feleségül vette Katherine Jacksont, kénytelen volt feladni zenei karrierjét. A zenétől azonban nem távolodott el, ugyanis a szülői házban aktívan fogalkotott gyerekeivel. 1960-ban Jermaine, Tio és Jackie... több»
Elhunyt: 2009. június 25.-én. Éves bevétele: 60 millió amerikai dollár. Természetes, hogy egy olyan sztár vezeti a listát, akinek nem csak rengeteg album eladása van, még a mai napig is, hanem számos filmben is szerepelt, és folyamatosan játszák tovább is a dalait, televíziós műsorait nem csak az Egyesült Államokban, hanem az egész világon, melyeknek a jogdíjai ugyanúgy illetik és akkor a többi üzleti részesedéseiről még nem is volt szó. Ugyan halála után felerősödött a gyermekbántalmazásairól szóló híresztelések, mert hát halott embernek a hírnevét könnyebb bemocskolni, ennek ellenére népszerűsége szinte már töretlen. Sőt talán egy kicsit jót is tett a hírnevének, mert dalait sokkal többet hallgatták meg 2019-ben a botrány idején, mint 2018-ban. Egyes források szerint tavaly kb. 2,1 milliárdos zenei nézettséget ért el, a streamingszámok csak úgy pörögnek. Nem csak a Forbes listáját vezeti, hanem a Sony lemezkiadó eladási listáján is még mindig az élen van. A látványos elemekkel rendelkező világhírű Cirque du Soleil Show cirkuszos fellépő csapat, pedig a sztár halála után egyik formációjukat is elnevezte a nevéről, mely szintén csak sikert aratott.