TOP8: Ezeknél jobb filmek még nem készültek az időutazásról

Az időutazás egyszerre hálás és veszélyes téma, legyen szó videojátékokról, regényekről vagy épp filmekről. Hálás, hiszen az emberek imádnak az időben ugráló kalandorokról olvasni, akik megváltoztatják a múltat vagy ellátogatnak a jövőbe. De veszélyes is, mert piszkosul könnyű teljesen belekavarodni az ok-okozat és a következmények-összefüggések bonyolult hálózatába. Vannak azonban filmek, amelyek remekül megfogták e témát és élmény megnézni őket. Mutatjuk is, melyek ezek.

#8

82 Donnie Darko  (2001)

(47) (35)

dráma | sci-fi | thriller

Donnie Darko (Jake Gyllenhaal) akár átlagos kamaszfiú is lehetne, azonban miután leáll a gyógyszereivel, üzeneteket kap az űrből. Egy hatalmas groteszk plüssnyúl kommunikál a... több»

Donnie Darko egy nap abbahagyja a gyógyszerei szedését. Megjelenik előtte egy groteszk plüssnyúl, amely előbb megmenti az életét, majd információkkal látja el a jövőről. Donnie szerint a világ alig egy hónapon belül el fog pusztulni.
#7

90 Csillagok között  (2014)

(263) (35)

dráma | kaland | sci-fi

HBO Max | TV-ben (HBO 2, csütörtök 01:33)

A Föld órája a végéhez közeledik, az emberiség lassan feléli minden tartalékát. A civilizációnak fel kell készülnie a pusztulásra. Azonban nem mindenki hajlandó belenyugodni... több»

A Föld egyre pusztul a közeli jövőben, a készletek kiapadóban, a lakóit pedig a kihalás veszélye fenyegeti. Nem mindenki hajlandó belenyugodni ebbe. Egy csapat tudós felfedezi az űrutazás forradalmian új módját, egy féreglyuk segítségével olyan távolságra is eljuthat az ember, ahova eddig még sosem. Egy kis csapat elindul a történelem legfontosabb és legveszélyesebb útjára. Űrhajójukkal túl akarnak jutni a galaxis határán, hogy megtudják: lehet-e jövője az embernek valahol a csillagok között.
#6

83 12 majom  (1995)

(39) (16)

misztikus | sci-fi | thriller

SkyShowtime

1997-ben csak a világ lakosságának 1% élte túl a nagy vírusjárványt. 38 évvel később újjabb járvány fenyegeti a túlélőket, élettbenmaradásuk attól függ, hogy James... több»

Az egyik legjobb időutazós sztori, amit egy francia klasszikus, A peron ihletett (ez is szerepel e listán). A történet szerint egy férfi visszajön a jövőből, ahol az emberiséget csaknem teljesen kipusztította egy világjárvány. A férfi célja, hogy többet megtudjon a vírus eredetéről, de küldetése már az elején befuccsol, amikor elmegyógyintézetbe zárják. Csak egyetlen ember hisz neki, de kétséges, hogy ketten elegen lesznek, hogy megakadályozzák a világjárvány kitörését.
#5

63 Találmány  (2004)

(6) (1)

dráma | kísérleti film | sci-fi | thriller

Éjt nappallá téve dolgozik a négy vállalkozó jó barát a külvárosi garázsban. Fáradtságos munkájuk gyümölcse egy egyedülálló szerkezet, a hibaellenőrző készülék. A... több»

Az egyik leghitelesebb időutazós filmnek tartják, csak győzd átrágni magad a sok technikai zanzán, ami elhangzik benne. A film egy csapat lelkes fiatal tudósról és mérnökről szól, akik megalkotják a hibaellenőrző készüléket. Néhányan közülük azonban rájönnek, hogy ezzel manipulálni tudják a tér és idő folyamát. A saját meggazdagodásukért elkezdik megváltoztatni az időt.
#4

dráma | kísérleti film | romantikus | rövidfilm | sci-fi

A Peron című film egy nukleáris apokalipszis után játszódik; a túlélők a föld alá kényszerültek. Egy férfit visszaküldenek az időben, hogy fedezze fel és hárítsa el a... több»

A 3. világháború után Párizs romokban hever. A földalatti bunkerekben meghúzódó túlélők rabokon kísérletezve kifejlesztik az időutazást, hogy a múltba visszatérve megakadályozzák a pusztulást. Chris Marker 1962-ben készült sci-fi rövidfilmje több szempontból is rendhagyó. Felbontja a hagyományos elbeszélés szabályait, zavarba ejtő történetét szinte végig expresszív állóképekben mondja el.
#3

akció | katasztrófafilm | sci-fi

TV-ben (Moziverzum, csütörtök 01:33)

A jövőben (2029) egy öntudatára ébredt számítógépes rendszer, a Skynet már szinte az egész emberiséget kiirtotta. Ám egy karizmatikus vezető egyesítette a túlélőket, és... több»

Bár elsőre sosem maga az időutazás ugrik be a Terminátor filmekről, valójában mindennek ez a mozgatórugója a sztoriban. Mert ugyebár a Skynet a jövőből küld vissza egy terminátort, hogy végezzen az emberiség jövőbeli ellenállásának vezetőjével. Az első két rész filmtörténeti klasszikus, ám a harmadik mozi óta a franchise eléggé összekuszálta az időszálakat, alternatív idősíkokat vezetett be (Genisys, Legion...), de a lényeg mindig ugyanaz maradt: A jelenben jövőből érkezett robotok és emberek harcolnak az emberiségért vagy épp egy mesterséges intelligencia hatalmáért.
#2

71 Tenet  (2020)

(36) (16)

akció | sci-fi

HBO Max

A Földet egy rendkívüli katasztrófa miatt a pusztulás fenyegeti. A harmadik világháború küszöbén az események különleges összjátékaként egy brit ügynökre (John David... több»

Tipikus Christopher Nolan mozi. Elsőre egy büdös szót nem értesz belőle. Aztán megnézed újra és megint újra. És lassan helyükre kerülnek az apró furcsaságok és kezded megérteni az elsőre kusza történetet. A film újszerű módon közelíti meg az időutazást, mivel igazából az idővisszafordításról szól. Vagyis annak a lehetőségéről, hogy tárgyakat küldjünk vissza az időben, illetve bizonyos események időrendtjét megfordítsuk. Egy titkos szervezet ezekkel a nem kicsit kacifántos eszközökkel próbálják megakadályozni egy jövőbeli harmadik világháború kirobbanását. A Tenet elsőre nehezen feldolgozható, de később az egyik legjobb időutazós sztorivá válik, ha van türelmed elégszer megnézni.
#1

91 Vissza a jövőbe  (1985)

(217) (49)

kaland | sci-fi | vígjáték

SkyShowtime

A fiatal Marty McFlynak, mint minden átlagos tinédzsernek, átlagos gondjai vannak a mindennakpokban. Egyvalami azonban megkülönbözteti őt a többiektől. Egyik legjobb barátja, Doki... több»

Ugyan melyik másik film állhatna egy ilyen toplista élén mint ez? Brown doktor és Marty kalandjai a mozitörténelem legnagyszerűbb klasszikusai közé tartoznak és az időutazós filmek egyik alapvető elméletét fektették le: ha megváltoztatsz valamit a múltban, az hatással lesz a jövőre és egy alternatív idősík jön létre. Az 1985-ös eredeti mozi szerint a különc feltaláló, Dr. Brown megalkotja az időgépet, hogy elutazhasson a jövőbe, de véletlenül barátja, a tinédzser Marty McFly repül vissza vele a saját szülei tinédzserkorába. Itt aztán összekavarodnak a dolgok, amikor véletlenül meghiúsítja szülei első találkozását és az anyja az apja helyett belészeret.