10 dolog a Harry Potter-könyvekből, amit szerencsére kihagytak a filmekből

Általában, amikor egy regényből film készül, utóbbi legjobb esetben is csak a töredékét mutatja be mindannak, ami a könyvben szerepel. Elég csak A gyűrűk ura filmekre és regényekre gondolni, amelyek között nagyságrendi különbségek vannak utóbbiak javára tartalom terén. De hasonló a helyzet a Harry Potterrel is, ahol a regények rengeteg olyan részletre is kitérnek, amelyek a filmekből teljesen kimaradtak. Ezek közül gyűjtöttek most össze tíz olyan elemet, ami igazából nem is hiányzik annyira a filmekből.

10. Harry Potter és Draco Malfoy első találkozása. Míg a filmben csak a Roxfort étkezőjének lépcsőjén találkoznak egymással, addig a regényben már jóval korábban összefutnak az Abszol úton. Amikor Harry bemegy egy üzletbe, hogy talárt vásároljon magának, már ott van előtte egy elég öntelt kis fickó, akiről kiderül, hogy ő Draco Malfoy.

9. Hóborc, a rém idegesítő kopogószellem. Hóborc karaktere a könyvekben rendre felbukkan, mint a Roxfort egyik kísértete. Létezésének egyetlen értelme, hogy idegesítse a diákokat és tanárokat, borsot törjön mindenkinek az orra alá. Bár az első regényekben még elég hangsúlyosan jelen van, a filmekből teljesen kihagyták. És nem is igazán hiányzik belőlük.

8. Percy Weasley karrierje. Míg az első filmekben felbukkan az idősebb Weasley-fivér, mint elég öntelt prefektus, addig a későbbiekből már teljesen kimaradt (ami nem meglepő, hiszen elvégezte az iskolát). A könyvekből kiderül, hogy ő nem osztja Harry és barátai nézetét Voldemort visszatéréséről, és inkább a minisztérium oldalára áll, ami családi konfliktusokhoz vezet. Erre a filmek már nem tértek ki.

7. Ron és Hermione, mint prefektusok. Később sokak meglepetésére Ron is prefektussá válik, ami új hatalmat ad a kezébe. Emiatt egy picit meg is romlik a viszonya Harryvel, de ezt elég hamar sikerül is rendezniük egymás közt. Mindebből a filmben semmit sem látunk, talán azért, mert feleslegesen tördelte volna a sztori dinamikáját.

6. Rita Vitrol, mint animágus. Míg a filmekben csak egy tenyérbemászó firkászként ábrázolják, addig a könyvekben ezt jobban kifejtik. Kiderül, hogy bogárrá változó animágus, aki így szerzi titokban az exkluzív híreit. Hermione megzsarolja, hogy felfedi a titkát, így éri el, hogy a nő leszálljon Harryről.

5. Ludo Bumflott szereplése. Ő teljes egészében kimaradt a filmekből, de a negyedik kötetben szerepel a Kviddics Világkupán. Fondorlattal ezer galleont csal ki Fredtől és George-tól, majd felszívódik vele. Mivel a karaktere teljesen lényegtelen a sztori szempontjából, a filmekből sem hiányzott.

4. A St. Mungo Varázsnyavalya- és Ragálykúráló Ispotály. A hangzatos nevű intézmény tulajdonképpen a varázskórház a regényben, ahol a különféle mágiával kapcsolatos betegségeket és baleseteket kezelik. A filmekben még csak említés szintjén sem jelenik meg, bár a könyvekben Neville Longbottom és Gilderoy Lockhart miatt elég fontos helyszín volt. De igazából nem hiányzott különösebben a filmekből.

3. Harry és Cho romantikus története. Oké, a filmekben is eljutnak valameddig, de nem volt igazán kidolgozva Harry első szerelmének története. A filmben csak annyit tudunk meg, hogy Harry azért haragszik meg Chóra, mert azt hiszi, ő árulta el őket Umbridge-nek. A könyvből viszont kiderül, hogy valójában valaki más volt Umbridge beszivárgott kémje.

2. Dumbledore és Grindelwald háttértörténete. Mindez a filmekben csak futólag és igen felszínesen van jelen, a könyvekben viszont sokkal részletesebben mesélnek róla. A két mágus közötti erős kapocsról, amely végül megszakadt, Dumbledore húgának tragikus haláláról és a bodzapálca sorsáról. Mindezek a később megjelent Legendás állatok és megfigyelésük mozikban kerültek kidolgozásra, viszont igazán nem hiányoztak az eredeti Harry Potter filmekből.

1. Rengeteg töltelék jelenet és részlet maradt ki a filmekből. A Harry Potter regények némelyike kimondottan vaskos olvasmány, különösen a negyedik és ötödik kötetek. A filmekben viszont rengeteg olyan esemény és jelenet maradt ki, amelyek a történet szempontjából másodlagosak. Ilyen például a házbeosztás, ami csak a legelső filmben szerepel, a könyvekben többször is szó esik róla. Vagy a kviddics meccsek, amelyekből a regényekben egy tucat is van, a filmekben jóval kevesebb.

Ha még többre vagy kíváncsi, az alábbi videó a legjobb kulisszák mögött felvételeket gyűjtötte össze a Potter-filmek forgatásáró.